U Novu godinu s novom avanturom

27 dec

Bliže se novogodišnji praznici. Nadamo se da će nam Nova godina donijeti ostvarenje ciljeva, da će biti ispunjena smijehom i veseljem i želimo da novogodišnja noć bude posebna, drugačija od ostalih. Već sada se pitamo gdje želimo biti kada sat otkuca ponoć? Jedan od najljepših načina za doček Nove godine svakako je putovanje, kako bi se istražile nepoznate destinacije i upoznale tradicije drugih naroda.

untitled

Ako ste od onih koji igraju na sigurno i žele da im je sve organizovano, onda su turističke agencije odličan izbor za Vas. Na fb stranicama raznih agencija možete pronaći širok spektar ponuda za doček Nove godine u evropskim gradovima, za svačiji ukus i džep. Doživite novogodišnju čaroliju mističnog Istanbula, povijesnog Praga, blještavog Pariza, bajkovite Venecije, raskošnog Beča, uz pomoć agencije ili u sopstvenom aranžmanu. Ukoliko ste avanturistički raspoloženi uvijek možete da organizujete low cost putovanje. Sve što Vam treba jeste detaljan plan i doza spontanosti. U nastavku Vam donosimo nekoliko savjeta kako da putujete jeftino.

Dakle, najprije odlučite gdje želite da idete.
Nakon odabira željene destinacije, potrebno je odlučiti koji ćemo prevoz koristiti. Autobus je svakako najpovoljniji vid prevoza za kratke destinacije. Sljedeće kompanije imaju najjeftinije ponude koje možete pronaći na internetu.

To su, prije svega:

1. Flix bus – pokriva skoro čitavu Evropu
2. Mega bus – pokriva većinom zapadnu Evropu
3. Polski bus – pokriva Poljsku i okolne zemlje

Voz je također sjajna opcija, ali to naravno zavisi i od željene destinacije. Postoje vozovi u kojima se ne plaća rezervacija i Vaše je samo da zauzmete mjesto u drugoj klasi i pokažete InterRail kartu kondukteru. Na stranici RailEurope možete rezervirati kartu i pronaći još dosta korisnih informacija.

Oni koji vole komforna putovanja vjerovatno će se odlučiti za avio prevoz. U Evropi postoji nekoliko jako povoljnih low cost kompanija. Izdvojili bismo sljedeće:
Wizz air – avio kompanija iz Mađarske. Nude povoljne letove prema Engleskoj, Švedskoj, Francuskoj, Kipru, Njemačkoj, Španiji, Holandiji. Dobra vijest je ta da imaju jako puno letova prema Tuzli u posljednje vrijeme.

Easy Jet – avio prevoznik sa bazom u Londonu. Odlična poveznica iz zemalja Balkana sa Danskom, Francuskom, Italijom, Grčkom, Holandijom, Engleskom i Švicarskom.
Air Baltic – kompanija sa bazom u Rigi (Latvija). Povezuje Balkan sa Austrijom, Bjelorusijom, Belgijom, Češkom, Danskom, Litvanijom, Latvijom, Finskom, Njemačkom, Irskom, Rusijom, Poljskom i Ukrajinom.

untitled2

Naredni korak bi bio pronalazak jeftinog smještaja.
Hoteli podrazumijevaju najluksuzniji smještaj i stoga nisu najpogodnija opcija za low cost putovanje. Ako se ipak odlučite za ovaj tip smještaja, najbolji sajtovi za rezervaciju hotela su: Booking, Hotel Combined i sve atraktivniji, Trivago.

Ukoliko volite grupe ljudi i druženja, onda su hosteli najbolja varijanta za Vas.
Pobornici komfora među vama vjerovatno će se odlučiti za privatni smještaj. Među brojnim sajtovima ove vrste posebno se izdvaja Airbnb., gdje za samo 10 eura možete iznajmiti sobu, a za 20 eura čitav stan.

Najbolji način da na putovanju uštedite novac za smještaj jeste da koristite Couchsurfing. Sajt je koncipiran na način da ljudi, jedni drugima nude besplatan smještaj. Dakle, osim što ništa ne plaćate, ovo je odlična prilika da steknete nove prijatelje koji će vas vjerodostojno upoznati sa svime što određeni grad nudi.
Slijedite navedene savjete i doživite Novu godinu za pamćenje na nekom od evropskih trgova, okupani svjetlima vatrometa. Osim zabave doživjet ćete i nezaboravno turističko iskustvo.

Autor teksta: Azra Mehić

(Visited 190 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments