Banja Luka: Održan šesti Start-up dan o unaprjeđenju biznis vještina za poboljšanje života cijele društvene zajednice

30 maj

U ponedjeljak 29.5.2017.godine, u Banja Luci se održao šesti start-up dan „Kreni“ u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Učesnici šestog start-up dana „KRENI“ iz Banja Luke, Kotor Varoši, Laktaša, Ključa, Sanskog Mosta i Gradiške su imali priliku predstaviti svoje biznis ideje iz različitih oblasti koje imaju komponentu društvene odgovornosti kako bi pomogli svojoj zajednici. U toku samo sat vremena predstavljeno je rekordnih 44 ideja nakon čega su, uz pomoć stručnjaka koji podstiču društveni razvoj, kreirali start-up rješenja i iste predstavili stručnom žiriju.

Tri najbolje start-up ideje su nagrađene plaketom i novčanom nagradom koju je obezbijedio Grad Banja Luka:

  1. „Medena kućica“ (Kotor Varoš)
  2. „Hostel u Ključu“ (Ključ)
  3. „Trim straza“ (Banja Luka)

 Ispred projektnog tima „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, prisutnima se obratila Mersiha Ćurčić, savjetnica za lokalnu samoupravu, i kazala kako ovaj projekat daje građanima i građankama priliku da steknu znanja i ista primjene u svojim lokalnim zajednicama, te kako te njihove aktivnosti, ideje i angažmani u konačnici mogu da promjene viziju mjesnih zajednica, što i jeste jedan od ciljeva samog projekta.

Edin Mehić, suosnivač Networksa, kazao je da je svih šest održanih start-upa u Tešnju, Zenici, Sarajevu, Bijeljini, Ljubuškom i Banja Luci, te ukupan broj učesnika/ca, dovoljan pokazatelj interesovanja ljudi za ovakve inicijative i potrebe da građani/ke mapiraju lokalne probleme, predlože njihova rješenja i primjenom start-up metodologije rade na njihovom rješavanju.

Start-up danom u Banja Luci završen je ciklus od ukupno šest start-up dana, nakon čega počinju hackatoni i mentorisanje predloženih ideja u lokalnim zajednicama.

(Visited 148 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments