Tuzlanski genijalci: Od vreće koja puni mobitel do narukvice koja šalje SOS-poruke

4 jan

Tišina je u hodnicima tuzlanskog hrama sporta. Tek se u daljini čuje udaranje lopti i glasovi trenera i sportista. Na zidovima su ispisana imena velikana tuzlanskog sporta. Njihovi nasljednici, budućnost sporta ovog grada, užurbano stižu u tuzlanske dvorane.

U istom objektu, stotinjak metara dalje, u jednoj od prostorija Kulturno-sportsko-privrednog centra Mejdan, daleko od gradske buke, stvara se jedna nova budućnost “grada soli”. U samo nekoliko kvadratnih metara, okupljeni oko projekta “Makerspace”, šest tuzlanskih učenika stvara svoj svijet i bolju Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu.

Dok većina njihovih vršnjaka uživa u šetnji gradom ili u nekom od tuzlanskih kafića, oni razvijaju nove projekte, govore o programiranju, predlažu ideje, pričaju o napretku i predstavljaju vlastite izume. Tek su srednjoškolci, a razmišljaju i maštaju o pokretanju vlastite firme.

A sve je počelo kad je jedan od njih, Ajdin Ahmetović, na Facebooku vidio poziv UN Womena, u kojem se tražilo tehnološko rješenje za sprečavanje nasilja nad ženama i djecom.

“Poslao sam Almedinu da pogleda poziv. Sastali smo se na školskom odmoru i rekli smo – moramo nešto napraviti. I tako smo nas šesterica, koji trenutno pohađamo četvrti razred Elektrotehničke škole u Tuzli, odlučili da napravimo neki projekat. Odlučili smo da se prijavimo i sami smo otišli u Sarajevo”, govori Ahmetović.

A prije nego što su krenuli na takmičenje, odlučili su izraditi narukvicu TraceBrace, koja bi slala SOS-poruke.

Upravljač utičnicama preko mobitela

“Odlučili smo da to bude u obliku narukvice jer je tako najjednostavnije. Na takmičenju u decembru prošle godine osvojili smo prvo mjesto zajedno s ekipom iz Sarajeva. Nekoliko mjeseci kasnije na sastanku nam je rečeno da ćemo imati podršku UN Womena da razvijemo finalni proizvod i da izađe na tržište”, govori nam Almedin Beganović, dodajući da su na nedavnoj konferenciji Unlimited, koja je najveća konferencija za preduzetništvo u jugoistočnoj Evropi, razgovarali s predstavnicima Vibera, Huaweija i Deutsche Telekoma.

“Najvjerovatnije da će se poruke, pored SMS-a, slati i Viberom, te da ćemo raditi neki projekat sa Huaweijem vezano za ovo i da ćemo otići u inkubator Deutsche Telekoma”, dodaje Beganović.

Tarik Džambić pojašnjava nam na koji način funkcioniše ova narukvica. Najprije se, dodaje, mora instalirati mobilna aplikacija na pametni telefon, koja se potom povezuje s narukvicom.

“Nakon toga vaš mobitel može biti u džepu ili torbi, a narukvica na ruci. U slučaju da vam se nešto desi, da vas neko napadne i slično, vi pritisnete dugme koje se nalazi na narukvici, a onda mobitel šalje poruke koje su prethodno sačuvane u aplikaciji. Vi ranije odaberete kome želite da odu vaše poruke. Recimo, možete odabrati oca, majku, sestru ili nekog prijatelja. Zajedno sa porukom, njima se šalje i tačna lokacija gdje se nalazite”, govori nam Tarik.

Ajdin i Sead Smailagić, koji je također član ove tuzlanske šestorke, pokazuju nam aplikaciju koji su izradili.

“U slučaju da ste kidnapovani ili da ste se negdje izgubili, vaša lokacija će se mijenjati. Aplikacija ima mogućnost da redefiniše razmak. Recimo, svaki kilometar kada se pomjerite, dolaze poruke o novoj lokaciji”, govore nam oni, navodeći da bi narukvica na tržište trebala izaći 10. decembra ove godine.

Ovi talentovani tuzlanski učenici planiraju razvijati ovu aplikaciju, te je pokušati povezati s hitnom pomoći, vatrogascima i policijom.

Nakon narukvice Samir Sadiković nam kazuje da su nastavili razvijati svoje ideje. Uslijedilo je takmičenje Burch Start Up u Sarajevu. U roku 24 sata napravili su SMARThome – svojevrsni upravljač utičnicama, prekidačima i sijalicama posredstvom mobilnih uređaja.

“Izradili smo aplikaciju u kojoj se nalazi sijalica, prekidač i utičnica. Putem te aplikacije možete kontrolisati sve te uređaje. Koncept ove ideje je da sva električna instalacija bude spojena na vaš Wi-Fi router kojem biste mogli pristupiti sa bilo koje mreže i tako kontrolisati električne uređaje”, govori nam Samir.

Prvi na takmičenju NASA-e

Beganović objašnjava da ta aplikacija nije poput izuma kao što je TraceBrace, jer u svijetu postoje takvi uređaji. Međutim, kod takvih uređaja u svijetu jedna sijalica košta 70 dolara, što je neprihvatljivo za domaće tržište.

“Kada smo izračunali, prema biznis-modelu, nas bi prodaja jednog uređaja koštala deset maraka, a proizvodnja pet eura. Imali bismo nisku cijenu koja je prihvatljiva za naše tržište”, dodaje Beganović.

U međuvremenu, dok su nizali uspjehe i osvajali prva mjesta, odlučili su pokrenuti “Makerspace” u Tuzli. Navode da su, dok su boravili u “Networksu” u Sarajevu, vidjeli da tu postoji jedini “Makerspace” u Bosni i Hercegovini. Odlučili su da drugi bude u njihovom gradu.

“Odlučili smo da to bude u našoj školi. Tu bi svi koji imaju ideje mogli da ih realizuju. Međutim, bilo je nekih komplikacija, nismo se mogli nagoditi sa školom. Došli smo u Mejdan, razgovarali sa direktorom i dobili ovaj prostor, besplatno dok se ne registrujemo”, govori nam Džambić.

Uz kreiranje i predstavljanje novih proizvoda, pametna šestorka pokazala je umijeće i na Microsoftovom takmičenju. Najprije su na državnom takmičenju pomeli konkurenciju, gdje su Beganović, Džambić i Sead Smailagić osvojili prva tri mjesta, dok su svi članovi tima dobili Microsoftove certifikate.

“Kasnije smo nas trojica, uz podršku naše škole, otišli na Floridu na prestižno takmičenje Microsoft Office Specialist, gdje smo se takmičili u kategorijama Excela, PowerPointa i Worda. Almedin je bio u top 15, Tarik je bio deveti, a ja sam osvojio treće mjesto u svojoj kategoriji”, govori nam Sead.

Nakon povratka iz Amerike smatraju da je najveći rezultat činjenica da su dobili ponude od jedne firme da educiraju njihove zaposlenike u Excelu, PowerPointu i Wordu.

I kao vrhunac napornog rada tuzlanskih srednjoškolaca, koji oduševljavaju svojim idejama, stiglo je i NASA-ino takmičenje. Jedna od tema odnosila se na rješavanje problema u društvu.

Tuzlanska pametna djeca i za to takmičenje imala su originalnu ideju, koja je nastala tokom boravka u Sarajevu.

 

“Vidjeli smo da se kod Željezničke stanice u Sarajevu okupljaju migranti, koji spavaju u vrećama i šatorima. Primijetili smo da svi imaju pametne telefone. Pitali smo se: gdje pune telefone? Došlo je NASA-ino takmičenje i u jednoj kategoriji je trebalo olakšati život ljudima koji su migranti”, govori nam Samir, dodajući da im se pojavila ideja da riješe problem migranata tako što će napraviti vreću za spavanje koja će puniti njihove mobitele:

“Princip vreće je, kad osoba leži u vreći, temperaturna razlika između tijela koje je u vreći i zemlje ispod vreće stvara napon i struju koja puni telefon ili bilo koji uređaj. Napravili smo prototip i osvojili prvo mjesto”, objašnjava nam ovaj srednjoškolac.

Šatori sa solarnim panelima

Vreća koja puni baterije mobitela završit će i na globalnom takmičenju. Ovim mladim inovatorima sugerirano je da vreća može biti korištena i kao oprema za kampovanje, koja bi uključivala i šatore sa solarnim panelima.

Tuzlanska šestorka ne miruje. Trenutno su u procesu osnivanja organizacije koja će se baviti promocijom IT sektora među mladima. Dobili su grant od Fondacije tuzlanske zajednice.

Učestvuju i u edukaciji mladih i djece. Zasad se odlično slažu. Smatraju da su izuzetan tim.

“U našem timu ne postoji da jedna osoba radi, a da jedna posmatra. Podijelili smo se prema najjačim vještinama. Ajdin i Sead su odlični programeri. Tarik, Samir i Almir Subašić, koji, nažalost, danas nije sa nama, također su odlični što se tiče hardvera i elektronike. I na kraju, ostanem ja, koji sam dežurni PR i dizajner”, govori Beganović.

U moru ružnih vijesti, u društvu poremećenih vrijednosti, tuzlanska šestorka nudi novu nadu, koju bi trebali snažno podržati oni čija je to obaveza. Učenici koji, potpuno predani, s nevjerovatnom energijom, vikende provode za laptopima, programirajući i izrađujući svoje izume, moraju imati snažniju podršku.

“Za neku ideju potreban je problem koji ćete riješiti. Bosna i Hercegovina puna je problema koje treba riješiti. Mi mladi zajedničkim snagama možemo promijeniti sve”, poručuju ovi mladići.

 

Balkans.aljazeera.net

(Visited 116 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments