Trendovska groznica – nargila

3 nov

Trendovskih groznica će uvijek biti u različitim oblicima, a ime jedne od njih u BiH je nargila. To je orijentalna vodena lula (poznata još kao i hubble-bubble, hookah ili shisha) čiji je glavni sastojak tamni duhan aromatiziran različitim ukusima sušenog voća, meda ili biljaka. Sastoji se od dužeg metalnog dijela koji spaja posudu s vodom i gornjeg dijela u koji se stavlja duhan, te crijeva kroz koje se udiše dim. Prolazeći kroz vodu, dim se hladi i djelomično filtrira.

Zašto je volite?

Za one koji puše nargilu to je puno više od arome i duhanskog dima – to je čitava životna filozofija i atmosfera koja se gradi uz nju: zamračeni prostori, orijentalna muzika, oblaci dima iza kojih se naziru obrisi ljudi…, duh mistike, bijega u neke druge svjetove i„njegovog veličanstva“ dokoličarenja.
Mladima nargila služi za opuštanje, stimulaciju i uživanje, a skoro da je postala neizostavna kulisa za druženje i zabavu. Pušenje nargile je definitivno „društvena stvar“ (koga nema na šiši, njega briši). Ispade da ima dobru reputaciju, mnogo bolju nego npr. cigarete – legalna je, dostupna i društveno prihvatljiva. Roditelji i profesori malo znaju o efektima koje izaziva tako da je rijetko spominju. Prati je glas da nije štetna za zdravlje. Ironija je da nargilu često konzumiraju oni koji ne puše cigarete i da je smatraju njihovom zdravom alternativom.

A ne biste trebali jer…

Pušenje nargile oslobađa velike količine štetnih i kancerogenih kemijskih supstanci i nikotina u količini dovoljnoj da izazove ovisnost. Učestalo konzumiranje povećava mogućnost pojave upale pluća, kroničnog bronhitisa, alergijskih reakcija, tuberkuloze, pa i raka pluća. Može izazvati i psihičku ovisnost koju prati apstinencijski sindrom kada je ne konzumiramo (glavobolja, pomanjkanje koncentracije, napetost, neraspoloženje te bezvoljnost).
Uslijed korištenja zajedničke cijevi za pušenje (posebno ako se ne vodi računa o higijeni posuda za vodu, što je čest slučaj), može doći do prenošenja raznih zaraznih bolesti. Nargila se također može zloupotrijebiti dodavanjem raznih ilegalnih supstanci (marihuana, hašiš, speed i dr.), što je čini još opasnijom.
I samo se tješite da su nargile manje štetne od cigareta! Jedno pušenje nargile uključuje od 100 do 200 udisaja dima, tako da je količina ugljikovog monoksida koji se apsorbira četiri do pet puta veća od one unesene jednom cigaretom. Osim toga, pušenje nargile promovira pasivan stil života, nerad i dangubljenje, a kažu da je lijenost gora od bolesti.

Kako smanjiti štetne posljedice?

O.K., reći ćete, lagano ispuhujući dim nargile, da je „nigdje nam se ne žuri“ stav dio naše tradicije i da može predstavljati legitiman otpor suvremenom dobu otuđenja i besmislene žurbe. Pa, drugovi i drugarice, od smislenog života vas može otuđiti i dokoličarenje! Zato mudro postupajte i nađite mjeru. Valjda si to možete priuštiti. Pušenje nargile nekoliko dana u sedmici definitivno nije umjerenost. Ako već posjećujete nargila-barove, onda se barem informirajte o higijenskim uvjetima opreme i radije odlazite na provjerena mjesta i u provjerenom društvu.

Kako se dugoročno „riješiti“ nargile?

To što je nešto popularno ili dozvoljeno, ne znači da je dobro.
Ako već imate potrebu „bježati“ u neke druge svjetove, doživjeti metafizičko ili se jednostavno „povezati sa sobom i svijetom“ – meditacija, boravak u prirodi i tehnike relaksacije će vas tamo dovesti na mnogo zdraviji i jeftiniji način. Osim toga, kao zdrave alternative da se opustite mogu poslužiti i vježbanje, šetnja, slušanje relaksirajuće muzike ili zvukova prirode. A ako vam je ipak stalo samo do toga da „volite sve što vole mladi“ i da slijedite još jedan od trendova kako bi bili cool– onda razmislite kako super cool i sexy može biti i to što imate svoj stav i što se odupirete konzumerističkim podvalama. Naime, distribucija i prodaja nargile je vrlo unosan posao.

Fotografija preuzeta sa www.gotourturkey.com
*Ovaj tekst je dio materijala kNOwrisks koji je nastao u okviru istoimenog projekta Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE

(Visited 529 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin