Transrodnost?

12 feb

Transrodnost je široki, sveobuhvatni pojam koji pokušava zahvatiti sve procese koji se odvijaju unutar šarolikog polja ljudske spolnosti, rodnosti i seksualnosti. Rod je taj koji nas obilježava kao jedne ili druge, kao muškarce ili žene, a svi procesi koji streme rušenju takvog binarnog poretka razumijevaju se kao oni koji ga poku- šavaju ispraviti, premostiti ili potpuno negirati.

Transrodnost je, dakle, pitanje nečijeg rodnog identiteta, odnosno, samoidentifikacije kao muškarca, žene, nijednog od toga ili nečeg trećeg, u svakom slučaju nečeg što se ne uklapa u rođenjem pripisani rod baziran na spolnim obilježjima. Termin u povijest uvodi Virginia Prince, pionirka transeksualnog pokreta koja je terminom transrodnost htjela opisati osobe poput nje koje već žive unutar željenog (suprotnog) roda, ali isto tako nemaju želju „uskladiti“ svoj „urođeni“ spol i podvrgnuti se hormonskim i genitalnim promjenama. Kasnije ga dodatno razvija Leslie Feinberg, dugogodišnji_a trans, queer i ljevičarski_a aktivist_kinja i nagrađivan_a autor_ka. Njen_ gov prvi roman Stone Butch Blues429 smatra se pionirskim radom na temu transrodne egzistencije, dobitnik je mnogih nagrada i sad je već dio nastavnog programa u školama i na fakultetima širom Amerike.

Iako se transeksualne i transrodne osobe često povezuju sa homoseksualnom orijentacijom, transrodnost ne podrazumijeva specifičnu seksualnu orijentaciju, a transrodne osobe mogu se identificirati kao homoseksualne, heteroseksualne, biseksualne, panseksualne, poliseksualne ili pak aseksualne, tačnije, ne moraju spadati niti u jednu od (više ili manje) konvencionalnih kategorija seksualnih preferencija.

Pojmovnik rodne terminologije tako transrodnu osobu označava kao „svaku osobu čiji je rodni identitet i/ili rodno izražavanje drukčije od tradicionalnih, društveno definiranih rodnih uloga i normi“. Transrodnost, prije svega, ukazuje na sve mogućnosti različitih rodnih pojavnosti i time stremi (ali i ne odbacuje odluke o potpunom prelasku iz jednog spola u drugi) eliminiranju svojevrsnog zatvora roda, a sam pojam nastao je kao otpor medikalizaciji i patologizaciji transeksualnosti. Ponekad su unutarnja htijenja osoba takva da doslovno žele „izaći“ iz svog tijela, odnosno, svog spola, pa se mogu odlučiti na fizičke, genitalne i hormonalne promjene.

 

**Tekst je preuzet iz publikacije Pojmovnik LGBT kulture u izdanju Sarajevskog otvorenog centra**

(Visited 156 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments