Top 20 – Šta sve možete besplatno u gradovima Evrope?

30 jul

Ako imate u planu da ovog leta da posetite neki znameniti evropski grad, tekst koji sledi biće vam od koristi. Pročitajte i saznajte šta sve u gradovima Evrope možete raditi i videti potpuno besplatno.

Pariz: posetite Luvr

Pariski Luvr dnevno posećuje hiljade turista, a isto možete učiniti i vi. I to besplatno. Uslov je da imate manje od 26 godina, da ste nastavnik ili profesor, i da imate dokaz o tome. Za sve ostale, besplatan ulaz važi svake prve nedelje u mesecu.

Međutim, nemojte misliti da će vam jedna poseta omogućiti da saznate sve tajne koje ovo velelepno zdanje čuva. U Luvru je izloženo više od 65.000 eksponata. Prema procenama, deteljanije razgledanje celokupne riznice umetnina moglo bi trajati oko 35 dana.

Šetnja večnim gradom, naročito ujutru, kada nema gužve, nezaboravno je iskustvo za svakog ljubitelja istorije, arhitekture i umetnosti. Krenite od trga Rotonda. Tu potpuno besplatno možete obići rimski Panteon, mesto na kom se od 7. veka nalazi crkva Santa Marija Rotonda. U okviru crkve je i grob velikog Rafaela.

Odatle se preselite na trg Navone i odmorite se pored čuvene Fontane četiri reka. Onda pređite reku Tibar preko veličanstvenog mosta Sant Anđelo, ukrašenog prelepim skulpturama rimskih umetnika. A most će vas odvesti pravo do Anđeoske tvrđave, mauzoleja velikog rimskog cara Hadrijana. Iz tvrđave direktno možete ući na teritoriju Vatikana.

Rim: zavirite u riznice Vatikanskih muzeja

Ako se kojim slučajem nađete u Rimu poslednje nedelje u mesecu, ne propustite priliku – kapije Vatikanskih muzeja širom su otvorene za sve posetioce. Godišnje ovde prodefiluje više od milion turista diveći se raskošnim kolekcijama slika, skulptura, verskih artefakata… Vrhunac predstavlja Sikstinska kapela, ukrašena božanstvenim freskama čuvenog Mikelanđela.

Berlin: popnite se na vrh Rajhstaga

Staklena kupola na vrhu zgrade Rajhstaga čini je različitom od svih drugih zdanja istočno-berlinske arhitekture. Svako ko poželi da se popne na vrh ove kupole, moći će to da uradi potpuno besplatno. A sa vrha se pruža veličanstven pogled na glavni grad Nemačke. Zbog velike posećenosti, obavezna je prethodna rezervacija termina.

London: posetite Vestminstersku opatiju

Ako odaberete kasno popodne za šetnju pokraj londonske Temze, imaćete priliku da preko Vestminsterskog mosta slobodno uđete u kompleks Vestminsterske opatije. Svakoga dana od 17.30 otvaraju se kapije jednog od najreprezentativnijih zdanja gotske arhitekture i to u isto vreme kada počinje večernja liturgija. Doživljaj će, dakle, biti upotpunjen božanstvenim pojanjem tamošnjeg crkvenog hora.

Unutar ovog velelepnog zdanja nalaze se crkva Svetog Petra iz 616. godine i ogroman mauzolej sa više od 3.000 grobnica engleskih vladara, članova kraljevske porodice, važnih istorijskih ličnosti, umetnika i naučnika. Ovde su sahranjeni Njutn i Darvin, Šekspir, Lord Bajron i Dikens, Hendal i mnoge druge značajne ličnosti Londona.

Budimpešta: obiđite Ribarski bastion

Smeštena u srcu čuvenog Budimskog dvorca, ova prelepa terasa nudi nezaboravnu avanturu osmatranja grada. Sam bastion izgleda fenomenalno, sa skladno ukombinovanim elementima neogotike i klasicizma. U njegovom čelu nalazi se Crkva Kralja Matije.

Za šetnju kroz bastion nije vam potreban nikakav novčani izdatak. A ko se jednom popne na terasu ribara, uvek će se rado vraćati na ovo čarobno mesto.

Firenca: posmatrajte zalazak sunca sa Mikelanđelovog trga (Piazzale Michelangelo)

Svega dvadesetak minuta laganog hoda trebaće vam da se od centra Firence popnete do Mikelanđelovog trga. Najpre ćete uživati u šetnji kroz jedan od najlepših gradova Evrope, a kada stignete na vrh brda na kome je trg smešten, bićete zadivljeni.

Mikelanđelov trg je jedan od najlepših vidikovaca ne samo u Firenci i Toskani, nego i u celoj Italiji. Njegov panoramski pogled stavlja Firencu na dlan svakom posmatraču koji se obreo tu. Posmatranje letnjeg zalaska sunca sa Mikelanđelovog trga doživljaj je koji se pamti celog života.

Madrid: obiđite najbolje muzeje

U glavnom gradu Španije postoji mnoštvo muzeja, a neki od njih mogu se obići potpuno besplatno.

Prado je jedan od najpoznatijih svetskih muzeja. U njemu se čuva jedna od najvrednijih zbirki umetničkih slika (ima ih više od 8.600), između ostalih i najbolja dela Fransiska Goje i El Greka. Takođe, u ovom muzeju je izloženo i više od 700 starogrčkih i starorimskih skulptura i više hiljada drugih eksponata. Prado je besplatan svake nedelje.

Nacionalni muzej i umetnički centar kraljice Sofije fokusiran je na dela španskih umetnika 20. veka, sa posebnim akcentom na Pikasov i Dalijev rad. Sve to možete istražiti potpuno besplatno, subotom posle 14.30 i nedeljom tokom čitavog dana.

Prag: prošetajte kroz zamaka Praški hrad

Sa božanstvenim pogledom na češku prestonicu i njenu reku Vltavu, jedan od najvećih svetskih zamaka Praški hrad, nesumnjivo je turistička atrakcija broj jedan u Pragu. Svako može da prošeta i razgleda unutrašnjost zamka. Međutim, poseta pojedinih mesta u unutrašnjosti se plaća. Posebno je interesantno naći se unutar zamka oko podneva, jer tada gardisti vrše primopredaju straže.

Briž: posetite Bogorodičinu crkvu

Ovo velelepno zdanje je građeno i dograđivano duže od dva veka (13-15. vek). Crkva ima najviši evropski i drugi najviši svetski toranj zidan od cigle (122m). U unutrašnjosti Bogorodičine crkve jedan predmet, znatno više od svih drugih, golica maštu svih ljubitelja umetnosti. To je Mikelanđelova skulptura “Madona i dete” (1504.), prikaz Device Marije i malog Isusa Hrista, prepun simbolike, jedno od najvećih remek dela ovog veličanstvenog umetnika. U crkvu možete ući apsolutno besplatno.

Beč: obiđite Katedralu Svetog Stefana

Jedno od najupečatljivijih arhitektonskih obeležja austrijske prestonice svakako je ova katedrala. Podignuto početkom 14. veka, na mestu starije crkve iz 1144. godine, ovo zdanje privlači pažnju gotskom lepotom svojih fasada i grandioznim krovom sačinjenim od 250.000 pločica.

Sevilja: posetite Španski trg

Na ovom ogromnom, prelepom trgu ima dosta toga da se vidi, a nećete morati da plaćate ništa. Trg je oivičen prelepim parkom i brojnim građevinama neorenesansne i pseudomaorske arhitekture. Dodatno ga ukrašavaju šarene pločice kojima je popločan. U njegovom središnjem delu nalazi se ogromna fontana. Ako već dođete ovde, nemojte zaobići Vojni muzej Sevilje, jer se ulaz u njega takođe ne naplaćuje.

Milano: uživajte u besplatnim zalogajima

Ako se nađete u nekom milanskom baru bilo koji dan u 6 popodne, uz samo jedno naručeno piće dobićete besplatnu klopu. Tada u celom Milanu počinje tzv. aperitiv pauza, koja gostim barova daje priliku da probaju čuvene milanske kobasice i nachos, ili bilo šta drugo sa menija, a da za to ništa ne plate. Iako se besplatna hrana služi u svim barovima, dva najpopularnija mesta su Le Biciclette i Bar Brera.

Lisabon: degustirajte lokalna vina

Zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, ali je tako. Organizacija Viniportugal koja se bavi promocijom vina proizvedenih u ovoj mediteranskoj zemlji, nudi svakom ko poseti Portugalsku sobu za degustaciju vina mogućnost besplatnog degustiranja. Tu se mogu probati razna portugalska vina, poput slatkog porta ili crvenog vina iz Doline Douro, čuvene portugalske vinske regije. Besplatno vino se služi svakoga dana od utorka do subote u periodu između 11 i 19 sati.

Granada: uživajte u pogledu sa Mirador di San Nicolas

Ako postoji nešto što nikako ne smete propustiti u španskoj Granadi, to je svakako odlazak na vidikovac Mirador di San Nicolas, odakle se pruža spektakularan pogled prema srednjevekovnom utvrđenju Alhambra, ali i prema drugi delovima grada. Preko dana ovde sve ključa od ljudi. Tu su muzičari i razni drugi zabavljači, i naravno, mnoštvo turista. Poseta u večernjim satima ipak je nešto posebno, jer vam pruža priliku da prisustvujete zalasku sunca koji će vam ostati urezan u sećanju čitavog života.

London: razgledajte najbolje muzeje i galerije britanske prestonice

Za sve one koji vole da razgledaju muzeje i umetničke galerije, London je savršen grad, jer sve značajnije ustanove ovog tipa mogu se obići bez ikakvog novčanog izdatka. Besplatno možete ući u Britanski muzej, najpopularniju turističku atrakciju Londona i najstariji svetski muzej. Ulaz je slobodan i u Muzej nacionalne istorije, Muzej nauke, Muzej kraljice Viktorije i princa Alberta, kao i u Nacionalnu galeriju, Galeriju portreta, Tejt galeriju itd.

Krakov: Vrhunski besplatni jazz

Krakov je poznat kao grad sa fantastičnom muzičkom scenom. Ono što je najbolje od svega, jeste mogućnost slušanja lokalinih jazz bendova u brojnim barovima i klubovima. Svirke se organizuju bukvalno svake večeri, kvalitet je vrhunski, a užitak – besplatan. Novac spremite za pivo, jer je odlično i odlično legne uz jazz. Osim toga, barovi u Krakovu najjefiniji su u Evropi kada je u pitanju cena piva.

Pariz: posmatrajte noćni sjaj Ajfelove kule

Svake noći u Parizu možete sebi priuštiti jedinstvenu lajt šou zabavu, pravi praznik za oči. Kada mrak počne da obavija grad, na svakih sat vremena Ajfelov toranj zasija punim sjajem. Predstava sa 20.000 lampiona traje 5 minuta, a pamti se celog života. I potvrđuje epitet grada svetlosti, koji francuska prestonica ponosno nosi.

Minhen: razgledajte muzejske zbirke

Minhen je svetski poznat po svojim muzejima, a svi muzeji koji su u nadležnosti grada, svake nedelje širom otvaraju svoja vrata za posetioce. Među njima, naročito su interesantni Minhenska gliptoteka (Muzej starovekovne umetnosti sa bogatom zbirkoma skulptura starogrčkih i starorimskih umetnika), kao i Gradski muzej u kome možete saznati puno o istoriji grada.

Riga: uživajte u razgledanju art nuvo arhitekture

Najupečatljiviji simbol letonske prestonice svakako su brojne zgrade u secesionističkom stilu. Obzirom da je najizraženiji francuski uticaj, dominanti stil gradnje u Rigi se naziva Art nuvo arhitektura. Jedna trećina zgrada u centralnom gradskom jezgru pripada ovom stilu. Preciznije, to je čak oko 800 art nuvo zdanja. Izgled nekih od njih kod svakog prolaznika mami uzdahe divljenja.

Luftika.rs/Dragan Antić

(Visited 11 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments