TOP 15 savjeta za bezbjednu vožnju na putovanju

7 avg

Planirate da posetite neku od najboljih evropskih zemalja za road trip na sledećem putovanju? Bilo da idete u posetu svojima na selu (ili drugom gradu), odmor u Srbiji, bilo da idete na more, ili novogodišnju destinaciju o kojoj dugo maštate.
Nemojte da krećete na put bez naših oprobanih saveta koji će vam uštedeti novac, i što je važnije, dovesti vas sigurno do vaše destinacije.

#1 Pre svega: proverite automobil
Nemojte da ostavljate proveru automobila dan / dva pred putovanje, jer nikad ne znate šta ćete pronaći tokom inspekcije. Možda to budu sitne popravke koje možete obaviti i sami, a možda bude bila potrebna poseta automehaničaru.
U najgorem slučaju, možda ćete morati da zamenite automobil. Svakako je najbrža opcija za prodaju – agencija za otkup polovnih vozila. Uglavnom, proverite stanje automobila minimum nedelju dana pre putovanja.

#2 Informišite se o stanju na putevima
Ako znate da su u toku radovi na nekoj deonici, ili se sprema loše vreme, onda možete da planirate zaobilazne putanje, koje će vam uštedeti vreme i novac.

#3 Budite odmorni
Pre nego što započnete dužu vožnju, uvek se dovoljno naspavajte i pojedite nešto pre početka vožnje. Pića prepuna šećerom i kofeinom nisu nužno najbolji izbor za održavanje energije u toku vožnje. Možda ćete osetiti „žar” ubrzo nakon što ih popijete, ali će taj efekat dosta splasnuti kako vreme protiče. Vaša pažnja će opasti, iako ste kako-tako budni.

#4 Pravite pauze
Zastanite i napravite pauzu na svakih par sati, čak iako ne osećate preku potrebu. Gricnite nešto, udahnite svež vazduh, prošetajte malo i protegnite noge. Možda odvojite vreme da posetite zanimljivu atrakciju usput.
Ponesite hranu ili napravite pauzu u mestima gde možete nešto da prezalogajite. Ako ste naročito umorni, dremka od 15 – 20 minuta može da učini čuda!

#5 Menjajte vozača
Ako je moguće, organizujte se tako da se vozači smenjuju. Ne samo da ćete smanjiti sebi napor, već ćete moći i da dremnete, bez gubljenja vremena. Ako vozite sami, pojačajte radio, pustite muziku koja vas podiže i odškrinite prozor kako bi vas svež vazduh držao na oprezu.

#6 Nikad ne ostavljajte auto na putu
Ako morate da stanete iz nekog razloga, obavezno pomerite vozilo sa puta. Nikada ne parkirajte blizu prevoja ili u zaostavnoj traci iz bilo kog razloga, osim u hitnom slučaju.

#7 Upoznajte se sa propisima
Kako ne biste upadali u neprijatnosti sa policijom drugih zemalja, upoznajte se sa osnovnim propisima u saobraćaju, da li dozvoljena upotreba telefona, nošenje sigurnosnog prsluka, dozvoljen iznos alkohola u krvi… Kad smo već kod alkohola…

#8 Svima je jasno, al NEMOJTE piti alkohol
Prosto nemojte. Nećete biti pijani od jednog piva, ali će vam se verovatno prispavati.

#9 Ne oslanjajte se potpuno na tehnologiju
Gugl mape ili koju god GPS aplikaciju koristite ne bi trebalo da u potpunosti zamene dobru papirnu mapu. Možda ne bude bilo konekcije, možda vam se telefon isprazni ili zabaguje, a možda jednostavno ima grešaka kada su neki udaljeni regioni u pitanju. Iz ovih razloga je dobro imati mapu u fizičkom obliku sa sobom.

#10 Upoznajte se sa vozilom pre putovanja
Ako vozite iznajmljeni automobil, ili ste pozajmili nečiji automobil, odvojite vreme da se malo upoznate. Vidite šta koje dugme radi, da li mogu da se podese sedišta / volan, koji konektori postoje… Ne želite da pripremite USB za puštanje muzike, da biste videli da postoji samo AUX ulaz.

#11 Ne ostavljajte stvari u automobilu
Sve vredne stvari, kao i prtljag, držite zaključanim u prtljažniku ili u pretincu za rukavice, nikako na vidljivom mestu. Neverovatno je, ali se obijanja automobila nekada dešavaju i samo zbog stvari koje se vidljivo, nalaze na sedištu.

#12 Navike koje štede gorivo
Smanjite troškove tako što ćete čuvati gorivo dok vozite. Smanjite izenadna startovanja i zaustavljanja, izbacite svu suvišnu težinu iz automobila, i naravno, vozite u višem stepenu prenosa. Svakako obratite pažnju na brzinu, većina automobila troši manje kada se vozi 100 km/č nego 140.

#13 Ne čekajte rezervu da dopunite gorivo
Ako vozite putem kojim nikada ranije niste išli, često ne možete da znate kada ćete naići na sledeću benzinsku stanicu. Čim nivo goriva u rezervoara padne na jednu četvrtinu, krenite u potragu za pumpom.

#14 Putujete sa decom? Ne zaboravite na:
Pauze. Ne samo zbog grickanja i pauza za toalet (pogotovo ako putujete sa bebom), već i zbog proste zabave. Naišli ste na zanimljivo igralište? Napravite pauzu i bacajte loptu / frizbi ili ih samo pustite da se izigraju (biće mnogo mirniji u kolima).
Spakujte igračke, slikovnice, napunite tablet omiljenim crtaćima… Nikako ne zaboravite lekova za mučninu u toku vožnje.

#15 I na kraju…
Pretpostavljamo da ovo ne moramo da kažemo, ali ćemo svejedno reći iz velike važnosti: neka svi u automobilu vežu pojas! Ovaj izum je spasao najviše života na putevima i nemate razlog da ne stavite pojas; kako na prednjim, tako na zadnjim sedištima. Ne samo što ćete biti sigurniji, već je to zakonom obavezno u mnogim zemljama.

Ne zaboravite da je poenta putovanja odmor. Nemojte da žurite i da se nervirate ako stvari ne idu baš onako kako ste zamislili. Srećan put!

https://luftika.rs/

(Visited 79 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments