Top 10 zemalja u kojima je najbolje otvoriti firmu

1 nov

Prema podacima uglednog američkog finansijskog časopisa Blumberg, donosimo Vam listu Top 10 zemalja u kojima je najlakše poslovati i pokrenuti biznis.

Na najnovijoj listi, Novi Zeland je zamijenio Singapur i sad se nalazi na vrhu liste kao najbolja zemlja za pokrenuti vlastiti biznis.

Singapur je tako pao na drugo mjesto, a iz prvih deset je ispala i Finska.

Veliko iznenađenje je svakako skok Makedonije sa prošlogodišnjeg 92. mjesta na 10.

Koji su kriteriji uzimani u obzir?

Izvještaji su rangirali zemlje na osnovu 11 kategorija, kao što su: lakoća da se otvori firma, građevinske dozvole, nivo korupcije, lakoća dobijanja kredita…Po prvi put ikada, u listu su uključene statistike koje pokazuju lakoću otvaranja biznisa za muškarce i žene posebno, što do sada nije bilo slučaj.

Novi Zeland, kao zemlja sa jednom od najbrže rastućih ekonomija svijeta, nalazi se na prvom mjestu najviše iz razloga što ima najmanji broj procedura neophodnih za pokretanje biznisa, kao i najkraćeg potrebnog vremena da se ove procedure ispune.

Pored Makedonije, ogorman napredak su napravili Kazahstan, Kenija, Bjelorusija i Indonezija. Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države su pale sa sedmog na osmo mjesto. Japan je ostao na 34. mjestu, dok je Kina sa 84. skočila na 78. mjesto. Indija je ostala na 130. mjestu.

U top 10 zemalja za pokretanja biznisa su još Danska, Hong Kong, Južna Koreja, Norveška, Velika Britanija i Švedska.

Ko je na dnu liste?

Na kraju liste, nalaze se ratom uništena Somalija, Eritreja, Libija, Venecuela i Južni Sudan.

Riopricesaputovanja.com

(Visited 315 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments