Theo Slogar: ”Nakon godinu dana studentske razmjene, želim ostatak života provesti u Japanu!”

17 sep

Theo Slogar (28) kao student japanologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu posljednjih godinu dana provodi u japanskoj metropoli, u Tokiju. Kao student slovačkog, talijanskoj i japanskog jezika odlučio se na studentsku razmjenu te se uputio u ovaj velegrad. Iako se njegovoj mobilnosti uskoro bliži kraj, Theo ima želju nastavati svoj život u Japanu.

– Student sam japanskog jezika i oduvijek me fascinirala japanska kultura. Kad se pružila prilika za studentsku razmjenu, nisam ni trena oklijevao te sam se odmah prijavio. Bio sam primljen i sada gotovo godinu dana boravim u Japanu.

Tokio je višemilijunski grad u kojemu se nije tako jednostavno snaći jer je sve u potpunosti drukčije od onoga što se može vidjeti i doživjeti u Zagrebu.

– Trebalo mi je gotovo tri, a možda čak i četiri mjeseca da se snađem, no mislim da veličina grada i različitost kulture opravdavaju ovaj dulji period prilagodbe. Japan je vrlo različit od svega sto sam prije doživio. Živio sam 15 godina u Italiji te sam proputovao dobar dio svijeta, no kulturni šok u ovom velegradu je neizbježan. Kada ste u Japanu, imate dojam kao da ste došli u drugi svijet jer ovdje je sve različito. Ama baš sve.

Ipak, poznavanje osnova japanskog jezika uvelike mu je pomoglo prilikom snalaženja.

– Osnovno znanje japanskoga mi je jako pomoglo u svim aspektima života, naročito iz razloga što vrlo malo Japanaca govori drugi jezik osim materinskog. U Japan sam došao sa solidnim osnovama japanskoga jezika te sam bez problema ostvarivao komunikaciju s domaćim stanovništvom. Upravo to mi je pomoglo da brže savladam jezik do te razine da mogu pričati o bilo kojoj temi. Također, mogu pročitati i neke lakše novinske članke.

Osim velikih kulturalnih razlika, Theo uočava i velike razlike u načinu života te u međuljudskim odnosima.

– Kvaliteta života je jako visoka. Japan je prošao nekoliko dubokih recesija te sama država je u velikim dugovima, no to se slabo odražava na samo kvalitetu života običnih ljudi. Većina ih ima dobro plaćene poslove te žive dobrim životom.

Ono što uočava u međuljudskim odnosima je visoka razina međusobnog poštivanja, ali ističe kako je teško zadobiti njihovo povjerenje.

– U međuljudskim odnosima vlada veliko i duboko poštovanje te uvažavanje osjećaja i misli druge osobe. S druge strane, za izgradnju dubljih odnosima s ljudima potrebno je daleko više vremena i truda nego sto je to slučaj kod nas, tako da nije uvijek lako. Kao u svemu, i u međuljudskim odnosima od vas se najprije očekuje da se dokažete na neki način. Trebate im pokazati kakva ste osoba, a tek nakon toga će vas prihvatiti u uži krug svojih prijatelja.

Nakon završetka svog studija Theo će dobiti zvanje profesora. Iako još nije radio u struci, može sa sigurnošću tvrditi da se ova vrsta posla ovdje iznimno cijeni.

– Trenutačno završavam profesorski smjer, a profesori i učitelji ovdje se daleko više cijene nego u Hrvatskoj. I sam naziv za učitelja na japanskom to dokazuje. „Sensei“, u doslovnom prijevodu znaci „uzvišeni majstor“ što implicira prilično visok društveni status te određeni respekt okoline u kojoj se nalazite.

Iako je na „drugom kraju svijeta“, Theo susreće Hrvate te se druži s njima. To su uglavnom inženjeri i informatičari koji rade za velike japanske kompanije. Za razliku od zaposlenih ljudi, Theo kao student ima više slobodnog vremena kojeg može upotpuniti s bezbroj aktivnosti koje nudi Tokio.

– Ukoliko radite u Japanu, u tradicionalnoj japanskoj kompaniji radit ćete više od osam sati dnevno i imat ćete vrlo malo godišnjeg odmora. Opet, s druge strane, u Japanu postoji velik broj stranih kompanija kao i japanskih kompanija koje se ravnaju prema zapadnjačkom modelu. Ukoliko radite za neku od tih kompanija, možete imati kraće radno vrijeme te dulji godišnji odmor.

– Što se tiče izlazaka, Tokio je zakon! Ima vrlo skupih kao i relativno jeftinih mjesta gdje se može izaći, bilo na kavu ili u restoran. Restorani u Tokiju su posebno jeftiniji u usporedbi s Europom općenito. Hrana je ovdje zaista fenomenalna. Osim toga, imate karaoke kao i još beskonačno mogućnosti za dobru zabavu, neovisno o tome koji je vaš tip zabave.

Kako Tokio nudi bezbroj mogućnosti, vrlo je teško izdvojiti jednu zanimljivost vezanu za ovaj grad. – Jednostavno, ovo je drugi svijet – ističe Theo.

Za mjesec dana njegova mobilnost završava te će se vratiti u Zagreb, no Theo ima želju nastaviti svoj život u Japanu. Pronašao se u ovoj zemlji te preporučuje odlazak i našim čitateljima.

– Svako bih preporučio odlazak iz Hrvatske, posebice ako uzmemo lošu ekonomsku i političku situaciju unutar države. Jednostavno trebate pronaći državu koja vam odgovara i u kojoj vidite sebe. Na taj način ćete se ostvariti kao osoba te bolje upoznati sebe – zaključuje Theo.

Nasiljudi.hr

(Visited 195 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments