Kao djevojčica otišla iz Irana, a danas vodi milionski biznis

23 feb

Kada se u Iranu dogodila revolucija, djevojčica koja je u međuvremenu otišla na školovanje u SAD, nije mogla ništa drugo nego boriti se kako bi postala uspješna. I uspjela je. Anoosheh Oskouian danas vodi tvrtku tešku milijune.

Anoosheh Oskouian, 52-godišnja Iranka svoju je zemlju napustila sa svega 14 godina. I njeni su roditelji kao i mnogi drugi tih godina u Iranu poticali svoju djecu a se školuju u inozemstvu. Anoosheh je bila najstarija od četevro djece i 1978. prva je dobila priliku za obrazovanje. Odlično ju je iskoristila.

Danas kaže da je u to vrijeme bila veliki istraživač te vrlo znatiželjna. Ostatak djetinjstva dijelila je sa svojim sestričnama u Texasu, u Denveru. Pohađala je školu i bila vrlo marljiva.
U trenutku kada se planirala vratiti kući dogodila se Iranska revolucija i povratak nije bio moguć. Tako se još više posvetila postizanju uspjeha u Sjedinjenim Državama. Svu koncentraciju usmjerila je u taj put.

“Bila sam jedina srednjoškolka koja je živjela u vlastitom stanu. Odlučila sam se na to jer su moji ciljevi bili drugačiji od ciljeva mojih rođakinja. Ja sam jurila za uspjehom”, ispričala je za CNN Money.

“Puno je bolje raditi za sebe nego za drugoga”

Kada je završila svoje školovanje zaposlila se u teksaškoj tvrtki koja se bavi nuklearnim i petrokemijskim projektima, no nekoliko godina nakon toga odlučila je pokrenuti vlastiti posao. Vodila ju je samo jedna misao, ona koju joj je usadio njen otac.
“On bi govorio da je puno bolje raditi za sebe samog nego za nekoga drugoga”, rekla je Oskouian koja je željela raditi nešto što će svijetu činiti dobro. Njena strast za okoliš u kombinaciji s tehničkim znanjem dala joj je unikatnu ideju za posao koji se bavi kontrolom zagađenja.

“To je vrlo robusno područje zbog stalnog povećana broja regulativa”, kaže Oskouian, koja je 2000. osnovala tvrtku Ship & Shore Environmental na čijem je čelu i danas. Riječ je o tvrtki koja proizvodi sustave koji pomažu drugim tvrtkama u zaustavljanju zagađenja zraka, ali i smanjivanju zagađenja. Posluje diljem svijeta i zapošljava 100 ljudi.
Njena šefica američko državljanstvo je dobila s 25 godina, a krajem 90-tih u Sjedinjene Države iz Irana je preselila i svoje roditelje. Udana je i majka jednog djeteta.

Net.hr

(Visited 138 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments