Teško vam je pisati? Evo 14 savjeta da ne bude tako

7 nov

Bez obzira na to jeste li student kojem se nakupilo seminara, vlasnik male tvrtke koji mora popuniti sadržajem svoj web ili se želite okušati u književnosti, vjerojatno ste svjesni koliko je teško sjesti pred prazan ekran, pisati i pokušati ga popuniti pišući.

Blogerica Julie Petersen podijelila je svoje tajne produktivnog pisanja sa čitateljima bloga Pick the Brain:

1. Ustanovite raspored. Produktivnost ne znači raditi više nego pametnije. Nakon toliko neprospavanih noći, vjerojatno ste shvatili da vam nespavanje neće pomoći da napišete više. Ono što vam treba je običan rokovnik. Upišite u njega radne sate predviđene za pisanje, rokove za predaju i sve ostalo. Kad je sve lijepo zapisano, držite se rasporeda.

2. Odrađujte to-do listu prema prioritetima. To-do liste su korisne, ali vas mogu i pregaziti. Ako nisu organizirane prema prioritetima i rokovima, samo će vas još više zbuniti i frustrirati..

3. Stvorite rutinu. Sjedenje za tipkovnicom zahtjeva snagu volje. Uz konstantnu rutinu nećete morati čekati inspiraciju da krenete. Pisanje će biti navika. Što poreće vaše pisanje? Za nekog je to šalica kave ili šetnja prije početka. Štogod da to je, pretvorite tu radnju u dnevni ritual. Tako ćete naučiti mozak da se prebaci u drugi način rada odmah.

4. Pišite i kad ne morate. Ovo je povezano s prethodnim savjetom. Jednom kad imate naviku dnevnog pisanja, ne puštajte je. Redovitost će vam poboljšati vještine, pa ćete na pisanje trošiti puno manje discipline i odlučnosti. Stoga odmah sad, ako ste slobodni, sjednite i napišite nešto. Možda skicu ideja oko neke teme koja vam je trenutno zanimljiva. Bilo što, samo ne dajte novoj navici da pobjegne.

5. Sakupljajte sve svoje ideje. Često ideje za članke ili projekte dođu niotkuda. Imajte bilježnicu u koju ćete ih odmah zapisati. Povremeno uredite i proučite svoje bilješke. Nekad će najbolji radovi nastati kombiniranjem ideja.

6. Razlomite projekte na manje dijelove. Često se mučimo s pisanjem jer se projekt čini prevelikim i prekompliciranim. Bez obzira je li riječ o cijeloj knjizi, ili samo prikazu knjige – ako ne znate početi, jednako je zastrašujuće. Napravite mentalnu mapu glavnih tema i bit će vam lakše. Možete krenuti i od kraja. Mnogo stvari se gradi od temelja. Pisanje nije jedno od njih.

7. Čuvajte arhivu. Dobra je ideja sačuvati materijale prikupljenje istraživanjem za pojedine projekte. Često naiđemo na materijale koji nam nisu odmah potrebni, ali bi bili izvrsni za idući projekt. Složite takve materijale u tematske košuljice ili upotrijebiti neki drugi sustav. OneNote i Evernote su dobre aplikacije za to.

8. Uređujte tekst kasnije. Perfekcionizam iscrpljuje. Ako ćete revidirati i brusiti svaku riječ, izgubit ćete nit. Zapišite sve, a onda kasnije uređujte. Upotrijebite online alat za provjeru teksta.

9. Nemojte eliminirati distrakcije, ali ih predvidite. U savršenom svijetu, jednom kad se nabrijete na pisanje, ništa vas ne bi moglo odvući dok ne budete gotovi. U stvarnosti, to nikad nije tako. Često će vaš rad na projektu uključivati manje pisanja, a više komunikacije s klijentima i drugih distrakcija. Nemojte se zbog toga živcirati. Uvrstite distrakcije u raspored. Dodajte još jedan sat za prekide. Predvidite prekide za vrijeme kad ste najmanje kreativni, ako možete.

10. Odmorite se. Usredotočiti se možete samo u ograničenom trajanju. Nije produktivno siliti se na više. Često se odmarajte, popijte šalicu čaja ili prošetajte. Tako ćete sačuvati energiju.

11. Vježbajte. Zvuči daleko od pisanja, ali vježba će vam pomoći. Sport opskrbljuje mozak kisikom i spreman za kreativan posao.

12. Zamijenite svoj šešir. Edward de Bono je pisao o šest različitih šešira u bojama – na taj je način vizualizirao teoriju da o različitim temama, informacijama, upravljanju, emocijama, razmišljamo na različite načine. Odaberite pravi način razmišljanja za svoju temu.

13. Usredotočite se na svog čitatelja. Nemojte zaboraviti konačni cilj – publiku. Dajte im ono što traže. Koncentrirajte se na jednu osobu, a ne na bezličnu masu. Pišite kao da se obraćate toj osobi.

14. Bilježite uspjehe. Na kraju dana, zabilježite što ste postigli i zapišite plan za dalje.

Stratego.hr

(Visited 243 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments