TEDx: Da li škola ubija kreativnost?

7 jul

Naš je obrazovni sustav zasnovan na ideji o akademskim sposobnostima. I za to postoji razlog. U cijelom svijetu, prije 19-tog stoljeća nisu postojale javne škole.

“Svrha zbog koje su uspostavljene je da zadovolje potrebe industrijalizacije. Hijerarhijska podjela predmeta počiva na dvije ideje. Kao prvo, na vrhu su predmeti koji će vam biti najpotrebniji na radnom mjestu. Zbog toga su vas vjerojatno u školi dobronamjerno usmjeravali od onih stvari koje su vam se sviđale, s objašnjenjem da vjerojatno nećete naći posao radeći njih. Zar ne? Pusti glazbu, nećeš biti glazbenik. Pusti slikanje, nećeš biti slikar. Dobronamjeran savjet – ali danas suštinski promašen. Jer cijeli je svijet danas u velikom u preokretu.Drugo je akademska sposobnost, koja dominira našim pogledom na inteligenciju, jer su sveučilišta dizajnirala sustav prema sebi.” – Sir Ken Robinson.

U ovom videu pogledajte kako Ken Robinson na zabavan način upozorava da nam treba školski sistem koji će poticati i razvijati (a ne potiskivati) kreativnost.

Youtube.com

(Visited 310 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments