Svjetski ekonomski stručnjaci: Ovo su vještine bez kojih se za 4 godine nećete moći zaposliti

6 jun

STRUČNJACI tvrde kako će dio radne snage ubrzo postati nepotreban, budući da će roboti preuzeti neke od poslova koje su dosad obavljali ljudi. Tržište rada se mijenja s razvojem novih tehnologija i vještina, stoga je na ljudima da se prilagode.

Najbolji ekonomski stručnjaci koje okuplja Svjetski ekonomski forum donijeli su listu vještine koje će se najviše cijeniti kod kandidata za posao u 2020. godini.

Oni su se složili da će se tržište rada u narednih nekoliko godina dosta promijeniti, pa očekuju i pojavu novih kategorija poslova. Upravo iz tog razloga mijenjat će se i vještine koje moraju imati budući zaposlenici.

Izvještaj “Budućnost posla” otkrio je kojih je to deset vještina.

CeyM2gjWEAIL_fO

U odnosu na listu objavljenju za 2015. godinu, prioriteti su se promijenili. Na prvom je mjestu ipak još kao najpoželjnija vještina navedena sposobnost rješavanja problema. No, prije godinu dana druga po redu vještina bila je koordiniranje poslova s drugima i rad u timu, dok se ta vještina sada nalazi na petom mjestu.

Na drugom mjestu liste za 2020. godinu je kritično razmišljanje, zatim kreativnost, pa upravljanje ljudskim resursima, kordiniranje posla s drugima, emocionalna inteligencija (prvi put se našla na listi) zatim sposobnost procjenjivanja situacije i donošenja odluka, sposobnost pregovaranja i kognitivna fleksibilnost.

Predviđanja ekonomskih stručnjka prije svega se temelje na tehnološkom napretku, razvoju nanotehnologije, robotike, umjetne inteligencije, biotehnologije, 3D printa… Stručnjaci očekuju da će te tehnologije utjecati ne samo na određene, usko povezane industrije, već i na kompletan način rada te proizvodnje.

Index.hr

(Visited 680 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments