Svemirski Program, startupi, budućnost Bosne i Hercegovine?

16 maj

I dok se na Facebooku i u javnosti vodi debata da li je postojao svemirski program nekadašnje nam države, da li je startup otrcana riječ i da li Bosna i Hercegovina ima budućnost nama se javljaju oni koji jednostavno samo vjeruju u svoje ideje i hrabro ih prezentiraju.

Na prvi startup audition u Networksu, odazvalo se 5 timova i 7 Individualnih predstavnika. Predstavljeno je 12 poslovnih ideja koje imaju tendenciju da postanu ozbiljni startup modeli i gamechangeri u svojim branšama.

Startupi su se dotakli tehnologija kao što su VR (Virtual Reality), NFC (Near Field Communication), Interaktivne igre za najmlađe (Card Gaming) , osnaživanje malih i srednjih preduzeća (Tech-Advertising) , unaprijeđenje karijera i statusnog položaja studenata (Crowd-Source opportunity platform), custome-made kreirana turistička iskustva (Expirience Tourism) i unaprijedženje zdravlja I sportskih aktivnosti (Health & Sport Advisory).

Fakulteti, nevladine organizacije, profesionalni inkubatori i akceleratori, te njihovi individualni startup programi su najzastupljenija vijest u medijima u posljednjih nekoliko mjeseci.

Pojam startup-a u BiH je relativno nov, i javlja se 2012. godine sa prvim oficijelnim Startup Weekendom u Sarajevu. Od tada pa do danas se razvija priča o BH poduzetništvu i vrijednosti koju ima i koju može imati na cjelokupnu ekonomiju države, i na društvo. Veliki pomaci su vidljivi, ali prepreke i dalje postoje.

Pored svih otežavajućih okolnosti za razvijanje prostora za realizaciju ideja i pokretanje novih biznisa u posljednje vrijeme javni prostor zauzimaju perspektivni ljudi koji kroz različite organizacije i programe vrše edukacije, održavaju konferencije i ukazuju na važnost i mogućnost pokretanja vlastitog biznisa. Business Innovation Zoo, EFSA StartUp Challenge, SPARK Startup Bootcamp, NEST71 Accelerator Programme su samo neki od programa koji za cilj imaju izgradnju i razvoj održivog startup ekosistema.

Motivirajuća činjenica je i ta što strani investitori konstantno ukazuju na veliki potencijal domaćeg tržišta, i na geografski i strateški položaj BiH, te naglašavaju svoju spremnost na investiranje u slučaju pozitivnih pomaka u sferama javne uprave.

S toga, bez obzira na nepovoljnu ekonomsku situaciju u BiH i na generalni negativan stav društva o skorijim pomacima, postoji mogućnost da se uz dovoljno edukacije i motivacije te informisanosti o prilikama i mjestima koja pružaju podršku za ostvarenje ideja i razvijanje startupova BH može plasirati na svjetsko tržište startupa, tehnologija i inovacija.

Dali ste Vi Startup ili Startdown?

(Visited 317 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments