Sve uvijek odgađate? Promijenite tu naviku

30 dec

Jednostavne strategije koje će vam pomoći da na vrijeme obavite više zadataka i sve to bez stresa.

1. Pripremite popis zadataka – i držite ga se

Jedna je stvar napraviti popis obaveza, ali ako ga se ne namjeravate pridržavati – nikakva korist od toga. Popisi su zbilja odličan način da ostanete organizirani, da sve ide po planu i da se pobrinete da obavite sve što trebate na vrijeme. No, nemojte napraviti samo jedan dugačak popis na kojem ćete imati zapisano apsolutno sve od “stavi veš sušiti” do “završi financijsko izvješće”. Za svako područje potreban vam je poseban popis, kako se ne biste zbunjivali. Imajte jedan popis za sve obaveze oko kuće (nabavku namirnica, čišćenje…), jedan za posao i još jedan za sve obaveze vezane za obitelj i prijatelje (odlaske an kave, rođendane, razne proslave…). Čak i ako vam se čini da su tri popisa previše i puno zahtjevniji od vođenja samo jednog – u stvari ćete tako imati puno više kontrole oko toga što sve zapravo morate obaviti.

2. Prepoznajte koji su vam prioriteti

Jednom kad budete znali što morate obaviti u kojem danu u tjednu, poslažite zadatke i obaveze po važnosti, kako biste znali gdje početi i na što se najprije fokusirati. Ako ne poredate prioritete, moguće je da ćete vrijeme uludo potrošiti na nešto što uopće nije bilo toliko važno.

Kako to napraviti? Pregledajte svoje obaveze i odaberite one za koje znate da ih apsolutno morate odraditi danas. Podebljajte ih ili ih zabilježite u svoj stolni kalendar, ili pak na mobitelu napravite podsjetnik. Tako definitivno nećete zaboraviti ono što je važno i na što se najviše morate koncentrirati.   Ostale zadaće podijelite u dvije kategorije: „trebam napraviti“ i „htjela bih napraviti“, kako biste ih još dalje definirali po važnosti.

3. Odvojite vrijeme za nevažno

Svi mi trebamo malo razonode – bilo da se radi o Facebooku, Twitteru, mejlovima ili smiješnim YouTube snimkama… Mi ne predlažemo da se toga potpuno odreknete  – ali morate imati čvrst karakter i ne dozvoliti da prekoračite limit koji ste si zadali i onda na kraju satima surfate netom ili chatate s prijateljima. Za to odvojite najviše 15 minuta ujutro i 15 minuta za vrijeme pauze za ručak.

4. Isprobajte zadatke s limitom

Neki ljudi jako dobro reagiraju kada moraju nešto obaviti u točno određenom vremenskom roku. Osim što ćete sve obaveze poredati po važnosti, za svaku od njih dodajte i vremensko ograničenje koliko imate da ih obavite. U ljudskoj je prirodi da se volimo natjecati, pa čak i sa samim sobom, zato će vas ovo pokrenuti i ubrzati. I zapamtite, OK je ako ne stignete završiti u točno zadanom vremenu – poanta je da vam se minute odbrojavaju i služe vam kao osobni izazov da srušite vlastiti rekord. Pretvorite to u natjecanje – i dan će vam brže i lakše proći i iznenadit ćete se koliko možete postići u samo jednom danu.

5. Nagradite se

Ako ispunite sve svoje zadaće – nagradite se. To će vam biti dobar poticaj da i ubuduće budete barem toliko, ako ne i još više efikasni. Ako imate za napraviti nešto što baš nikako ne podnosite – odlučite se za mini nagrade. Nakon što to odradite i prije nego se bacite na idući zadatak, odmah se nagradite sa 15 minuta surfanja ili što god već volite. Ili ako prve tri zadaće obavite brže od očekivanog, počastite se s popodnevnom kavom sa šlagom u miru i tišini, i samo uživajte. I nemojte sada zloupotrijebiti ovaj prijedlog, tako da se počnete nagrađivati nakon svakog zadatka – ovako isto samo odugovlačite i u stvari uopće ne rješavate svoj problem.

Zena.ba

 

(Visited 158 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments