Suad Hadžimehanović: Visočki gimnazijalac ima ‘Poruku’ za sve mlade

17 jan

Mnogo pažnje posvećuje se ljudima koji profesionalno prave, režiraju i snimaju filmove, ali malo ko obrati pažnju na one najmlađe koji veliki trud ulažu u ono što vole, te koji na taj način prenose svoj način viđenja svijeta oko sebe.

Suad Hadžimehanović je upravo jedan od takvih mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine koji svoje slobodno vrijeme provodi snimajući kratkometražne filmove.

Iako je tek učenik trećeg razreda Gimnazije Visoko, do sada je snimio nekoliko kratkometražnih filmova, spotova, i nekoliko promotivnih videa, a ljubav prema filmu rodila se u osnovnoj školi kada je počeo snimati i režirati filmove.

Prvi film koji je uradio bio je Stop nasilju među djecom, a motivacija za ovaj film bio mu je položaj mladih u Bosni i Hercegovini. Nakon toga snima film pod nazivom U inat bolesti – Boro Dubovina koji je posvećen osobama s poteškoćama. U svom trećem filmu pod nazivom Ogledalo nastojao je prikazati kolektivnu svijest mladih osoba i njihov položaj u društvu. Povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, režirao je film Mili – Arnautovići – Visoko.

Kako kaže, inspiraciju pronalazi u svojim vršnjacima, društvu i zajednici.

Na naše pitanje koliko je zahvalno baviti se ovom vrstom posla i koliko to zapravo truda i želje zahtijeva, s obzirom na to da je tek srednjoškolac, odgovara kako je svjestan činjenice da se umjetnost u Bosni i Hercegovini trenutno nalazi u jako lošoj poziciji, ali da njegova ljubav prema sedmoj umjetnosti prevazilazi sve prepreke koje mu se nađu na putu.

“U mom novom filmu Poruka želio sam pokazati kako mladi, koji se samoistražuju u imaginarnom svijetu, masovno koriste svoje mobilne uređaje i društvene mreže, te svakodnevnim korištenjem istog, postaju žrtve i bivaju opsjednuti. Ovaj film je eksperimentalnog tipa s ciljem da publici ostavi prazan prostor za razmišljanje o samoj poenti filma”, rekao je za Radiosarajevo.ba Suad Hadžimehanović.

Kako nam je rekao, u filmu glume Šejla Alihodžić, Mehmed Tukulić, Adnana Softić, Imran Plasto, Nejra Limo, Abdulah Bukurević i Amar Salčinović.

U nastavku pogledajte kratkometražni film Poruka:

https://www.youtube.com/watch?v=qHG16tDwlaw

Radiosarajevo.ba

(Visited 324 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments