Studiranje u Pragu – univerziteti, stipendije, savjeti

13 mar

Ako uskoro upisujete fakultet i razmatrate da lokacija vašeg studiranja bude Češka republika, svakako će vam Prag biti jedan od prvih izbora i ideja. Ako želite da studirate u Češkoj, sve informacije saznajte u našem tekstu Studiranje u Češkoj, a takođe pročitajte i iskustvo našeg studenta sa Karlovog univerziteta u Pragu.

Svi univerziteti u Pragu

 1. Charles University
 2. Czech Technical University in Prague
 3. University of Economics, Prague
 4. Czech University of Life Sciences Prague
 5. University of Economics and Management
 6. University of Chemistry and Technology, Prague
 7. Academy of Arts, Architecture and Design in Prague
 8. Police Academy of the Czech Republic
 9. Academy of Fine Arts, Prague
 10. Academy of Performing Arts in Prague
 11. Metropolitan University Prague
 12. Prague Conservatory
 13. University of Finance and Administration
 14. Univerzita Jana Amose Komenského Praha
 15. University of New York in Prague
 16. Anglo-American University
 17. Banking Institute / College of Banking
 18. University of Business in Prague
 19. CERGE-EI
 20. CEVRO Institute
 21. Faculty of Humanities, Charles University in Prague
 22. Unicorn College
 23. Czech College
 24. University of International and Public Relations Prague
 25. Architectural Institute in Prague
 26. Prague College
 27. International Baptist Theological Seminary of the European Baptist Federation
 28. TC Business School
 29. Tiffin University Prague
 30. University of Northern Virginia in Prague
 31. A&W Business School, Prague
 32. German Charles-Ferdinand University

Najpopularniji univerziteti za strane studente u Pragu

Studentske organizacije za internacionalne studente u Pragu

Studentske organizacije u Češkoj, sačinjene su od mnoštva volontera koji će vam pomoći da se snađete u prvim nedeljama svog boravka u Pragu.

Neke od studentskih organizacija organizuju nedelju adaptacije u kojoj možete ići na izlete, obići Prag, upoznati nove ljude i dobiti sve neophodne informacije koje želite da imate kao novi student u novom gradu.

Pojedine studentske organizacije omogućavaju čak i druženja u vidu internacionalnih večera, gde ćete biti u mogućnosti da probate tipičnu hranu za određene države sveta, uključujući, naravno i Češku.

Mnoge organizacije organizuju i razne zabavne aktivnosti – svečane, sportske, avanturističke i druge, detaljno o tome možete se informisati na sajtu konkretne organizacije koja vas interesuje.

Buddy System je jedna od sjajnih studentska organizacija koja nudi veoma korisne usluge i informacije.

Pre vašeg dolaska, ova studentska organizacija pomoći će vam u vađenju vize, zdravstvenog osiguranja, registrovanja za kurseve češkog jezika, kao i u vezi prijave i propratnog pisma koji su vam neophodni da biste se upisali na fakultet.
Nako što stignete u Prag, oni će vam pomoći u orijentaciji po gradu, prikupljanju dokumenata, vodiće vas u prvu kupovinu, daće vam savete u vezi adaptacije na studentski dom, čak će vas i dočekati na aerodromu ili autobuskoj stanici, pomoći vam da izvadite ID karticu, a na kraju semestra će vas čak i iseliti iz prostora u kom ste živeli, ako vam to bude potrebno.

Ako želite da budete deo ove organizacije, samo treba da se prijavite na njihovom zvaničnom sajtu i odmah će vam biti dodeljen pomoćnik, koji će vam biti na usluzi u periodu adaptacije. U slučaju da dođe do bilo kakvog porblema, uvek se možete obratiti koordinatoru ove organizacije. Ako budete zadovoljni uslugom, vaše je samo da svog pomoćnika na kraju semestra ocenite birajući ocenu na Buddy System sajtu.
Mi vam savetujemo da pokušate da ostanete u kontaktu sa članovima studentske organizacije tokom čitavog semestra, jer će vam oni biti najbolji vodiči i savetnici, u slučaju da se pojavi bilo kakva nedoumica ili problem.

Ako odlučite da se uključite u neku od studentskih organizacija, možete potražiti onu koja pripada vašem univerzitetu i fakultetu.

Ovo su najpopularnije studentske organizacije:

Charles University

Czech Technical University

Czech University of Life Sciences Prague

University of Economics

University of Chemistry and Technology

Cene života u Pragu

Češka Republika je članica Evropske unije, ali je van evrozone što znači da ne koristi Evro kao svoju valutu. Češka valuta je češka kruna (CZK). Trenutni kurs je dostupan na veb stranici Češke narodne banke, ali okvirno možemo računati da je 100 čeških kruna oko 4 evra.

Strane valute mogu se razmenjivati u bankama ili menjačnicama. U centru grada postoji veliki broj turističkih menjačnica, od kojih su neke otvorene svakog dana do kasno uveče.
Strancima se savetuje da nikada ne menjaju novac na ulici.

U Pragu postoji naročito gusta mreža bankomata. Skoro svi ovi terminali prihvataju i međunarodnu VISA i EuroCard-MasterCard, prihvaćeni su i Cirrus, EDC-Maestro i American Ekpress kartice. Dobro je da proverite etikete na svakom terminalu pre nego što ga upotrebite.

Takođe pazite na lopove kada koristite bankomat.

Kartice EuroCard-MasterCard, VISA i American Ekpress su prihvaćene u velikim prodavnicama – naročito u turističkim područjima grada.

Troškovi života u Češkoj se smatraju pristupačnim. Mesečni troškovi iznose oko 17% više u odnosu na mesečne troškove studenata u Beogradu, što je znatno niže u odnosu na druge evropske zemlje.

Prosečni troškovi života studenata variraju od 300-750 evra mesečno, a uključuju obroke, smeštaj, javni prevoz i druge aktivnosti.

Naravno, cene se mogu razlikovati u zavisnosti od lokacije, doba godine, izbora smeštaja, načina života i navika potrošnje.

Sve cene koje ćemo ovde navesti shvatite kao okvirne, a ne konačne cifre, jer se menjaju u odnosu na ekonomsko stanje države.

Više informacija možete pronaći na linku.

Beleske.com

(Visited 24 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments