Studenti farmacije iz Banjaluke, uprkos svemu, hrabro koračaju u svijet nauke

15 maj

Studentski naučno-istraživački rad tema je o kojoj se razgovaralo gotovo svih pet godina uskoro minulog studiranja. Stalno je tu. Tako blizu, a ipak tako daleko. To je nešto što je u današnje vrijeme sasvim uobičajena stvar na svakom fakultetu. Ali za studente farmacije u Banjaluci ipak nije bilo tako. Većina profesora predmeta iz stručnih oblasti su gostujući profesori iz Beograda i Novog Sada. Vrijeme je ograničeno na predavanja koja traju satima u kontinuitetu od nekoliko dana kako bi se prešlo svo gradivo. Za neke druge aktivnosti vremena nema.

IMG_20160426_190404123

Onda je došla peta godina, a sa njom i obavezni predmet Toksikologija. Jedna od profesorki bila je i doc. dr Danijela Đukić-Ćosić. Prije svakog predavanja imala je običaj da pročita neki citat, da prokomentariše poneku aktuelnu temu iz oblasti toksikologije ili da razgovara sa nama o temama koje su nas interesovale. Tako smo se dotakli i priče o naučno-istraživačkom radu. Djelovalo nam je nevjerovatno, kada je profesorka pristala da nam da dvije teme.

Željni znanja i zahvalni na ukazanoj prilici upustili smo se u istraživanje. Nije bilo lako tokom procesa izrade rada. Počevši od traženja dobrovoljnih ispitanika koji su trebali da, potpuno zdravi, uzimaju određene lijekove. Zatim je uslijedila nabavka potrebnih lijekova i test traka neophodnih za ispitavanje koje smo, samostalno i nakon dugotrajne potrage, nabavile iz Berlina i Zagreba. Uz sve to, bile smo ograničene vremenom i finansijskim sredstvima, a situaciju je dodatno otežalo i to što je komunikacija sa mentorkom bila ograničena na svakodnevne prepisku pitem mejla na relaciji Banjaluka – Beograd. U jednom trenutku se činilo da sve ide u suprotnom smjeru od željenog, da nikada nećemo uspjeti i doći do cilja. Ipak, na kraju se to nije desilo. Trud se i ovaj put, kao i uvijek, isplatio.

10308239_1787254818168730_1750900316786949864_nOn je bio nagrađen i krunisan odlaskom na 57. kongres studenata biomedicinskih nauka Srbije sa internacionalnim učešćem. Kongres je održan u periodu od 22. do 26. aprila 2016. godine na Srebrnom jezeru, udaljenom 110 km od Beograda. Tek kada smo tu i došle postale smo svjesne važnosti i veličine ovog skupa. O tome najbolje govori činjenica da je Kongres ove godine okupio preko 800 studenata sa 12 fakulteta iz Srbije i okruženja. Znajući da se naš fakultet po prvi put našao među učesnicima osjećale smo još veću odgovornost da u što boljem svjetlu predstavimo naš fakultet, naš odsjek i našu struku.

Tokom pet dana trajanja Kongresa prezentovano je preko 500 studentskih naučno-istraživačkih radova u okviru 57 sesija. Nije bilo teško uočiti da su sve prezentacije izuzetno kvalitetne i da su svi studenti sigurni u svom izlaganju, što je dodatno potvrđeno kroz aktivne diskusije sa članovima stručnih komisija. Pored toga, ovogodišnji Kongres se može pohvaliti i bogatim edukativnim programom. Održano je 9 radionica i 2 počasna predavanja na temu najnovijih saznanja o matičnim ćelijama. Takođe, pored sesija, predavanja i radionica, neizostavan je bio i socijalni program, što je boravak na Srebrom jezeru učinilo prijatnim i omogućilo sklapanje novih poznanstava.

13177291_1836367979924080_1343162206572187641_n

Na Kongresu smo se predstavile sa radom na temu „Uticaj trodnevne primjene preparata na bazi ranitidina, pseudoefedrina i oksimetazolina na analizu amfetamina komercijalnim test trakama“. Cilj rada bio je istražiti mogućnost pojave lažno pozitivnih rezultata na amfetamin kod pacijenata na terapiji određenim lijekovima. Rad je stavio akcenat na ovu problematiku, te naglasito značaj uzimanja farmakološke anamneze kod pacijenata koji se upućuju na laboratorijske pretrage i analize. U svakodnevnoj praksi taj značaj je često zanemaren od strane zdravstvenih radnika, a jasno je da to može dovesti do brojnih posljedica.

Nakon izlaganja radova u okviru svake naučne sesije dodijeljena je nagrada za najbolji rad po ocjeni komisije. Naš rad je osvojio prvo mjesto u okviru sesije iz Toksikologije. To nas je svakako obradovalo, ali prije svega iznenadilo jer se, bez imalo lažne skromnosti, takvom priznanju nismo nadale.

Kao učesnice ovog Kongresa, možemo reći da su iskustva koja smo stekle neprocjenjiva. Ona su postala naš prvi korak u svijet nauke kao i temelj za naš budući rad u ovoj oblasti. Iskreno se nadamo da će se studentima u našoj zemlji u budućnosti pružiti više ovakvih prilika. Pisanje rada nesumnjivo je mukotrpan i dugotrajan proces, sa dosta eksperimenata, čitanja i pretraživanja literature. Ipak to je velika avantura kojom se mnogo više dobija nego gubi i nešto što se ne može porediti ni sa jednim spremanjem ispita ili polaganjem kolokvijuma. Iz tog razloga se nadamo da ćemo našom pričom motivisati druge studente da se tokom studija što više angažuju u ovakvom obliku samostalnog rada kroz koji se mnogo toga najlakše i najbolje nauči, da svoje studentske dane i prijateljstva sklopljena na fakultetu bogate i jačaju kroz ovakve poduhvate i da se bore i izbore za prilike koje zaslužuju.

IMG_20160426_185910_20160507222942548

Naš sljedeći korak sastoji se u osnivanju Centra za naučno-istraživački rad pri studijskom programu Farmacija na našem fakultetu. Nadamo se da ćemo uz podršku Univerziteta, nadležnih ministarstava, organizacija i društava u toj namjeri i uspjeti.

Na kraju, željele bismo se zahvaliti našoj mentorki, docentkinji Danijeli Đukić-Ćosić, nastavniku Katedre za toksikologiju „Akademik Danilo Soldatović”, Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet i Katedre za toksikologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, kao i svima koji su nam pružili podršku i omogućili da učestvujemo na ovom Kongresu i da po prvi put predstavimo naš fakultet: „BioGnost“, „Laboratorija Konzilijum“, „Prizma Dent“, „Anapharm“, „ Krajina Klas“, „Auto Milovanović“, „Vokel“, i „ Euromodus“.

Autori teksta:
Vesna Lukić;
Milica Jokić;
Marina Janjetović;
Dragana Bundalo;

(Visited 995 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments