Studenti biraju svoje predstavnike

27 okt

U malo slučajeva svjedoci smo nekog ozbiljnog studentskog aktivizma na svim univerzitetima u BiH. Možda najveću platformu za svoja prava imaju studenti Univerziteta u Sarajevu, a od nedavno imaju i svog studenta prorektora.

Početak akademske godine za mnoge znači i biranje novih studentskih predstavnika. U narednim sedmicama pratit ćemo izbore na pojedinim univerzitetima i fakultetima i pozivamo i druge studente da nam šalju svoje tekstove i materijale.

Studenti su u malo ili nimalo informirani šta njihove udruge na fakultetima rade i čime se bave, al jedno je sigurno na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu svake godine postoji veoma zanimljiva utrka za novo rukovodstvo asocijacije. Prošle godine jedna od najposjećenijih skupština u historiji Univerziteta bila je baš na ovom fakultetu, gdje je organizacije bila na visokom nivo.  Uskoro se bira novo rukovodstvo ove organizacije i već je počela kampanja koja je jako ozbiljna i kreativno urađena.

Razgovarali smo sa inicijatorima ove koalicije studenta #novaspona da nam kažu nešto više o njihovoj ideji.

33760_asocijacija_studenata_fakulteta_politickih_znanosti_u_sarajevo_organizira_dan_spona

SPONA je asocijacija studenata fakulteta političkih nauka, koji za cilj ima jačanje i stvaranje kvalitetnih veza (spona), kako između studenata tako i sa profesorima ovog fakulteta. Tim #novespone želi da u novom mandatu, na čelo SPONA-e dovede nove, ambiciozne i kreativne studente koji žele napraviti promjenu na Fakultetu političkih nauka. Tim #novespone želi da se što veći broj studenata aktivno uključi u rad i djelovanje SPONA-e jer sa zajedničkim snagama, idejama i složnošću, možemo postići mnogo toga. Cilj nam je da studenti vrate povjerenje u SPONA-u, koje su izgubili u proteklih nekoliko godina zbog rukovodstva koje nije ispunilo svoje dužnosti, obaveze i obećanja. Želimo da studenti budu upućeni u sve važne događaje i odluke koje novo rukovodstvo planira, kao i zakonu o visokoškolskom obrazovanju, kako bi se na vrijeme reagovalo na kršenje zakona od strane profesora i/ili studenata. Na sjednicama razmatrat ćemo bitne odluke i probleme sa kojima se studenti na fakultetu susreću. Nastojimo također da sa novim projektima, seminarima, radionicama, studentima sa svih odsjeka pružimo kako kvalitetniju edukaciju i sticanje novog znanja, tako i druženje i upoznavanje sa ostalim studentima. Svi studenti će biti podjednako tretirani i nastojat ćemo da svaki problem blagovremeno riješimo. Također, veoma nam je drago da ste se zanimali za nas, i da ste odlučili ispričati ovu priču drugim studentima. Nadamo se da ćemo i ostale motivirati da se i oni pođu baviti organizacijom studenta na njihovom fakultetu.“ Rekao nam je Mahir Sijamija, jedan od aktivista ove inicijative.
Za više informacija posjetite njihovu stranicu,  gdje možete pročitati više o radu i djelovanju #novespone, ciljevima, novom rukovodstvu, planovima itd. https://novaspona.wordpress.com/

Želimo im sreću, i nadamo se da će ova priča postaknuti i ostale studente na studentski aktivizam.

(Visited 125 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments