Student iz Sarajeva izumio revolucionarnu rukavicu-joystick

28 sep

Ermin Podrug izumio rukavicu koja prepoznaje signale koje mozak šalje mišićima, te ih procesuira i koristi za upravljanje računarima, robotima ili bagerima.

erminpodrug

Student druge godine elektrotehnike i elektronike na Internacionalnom Burch

Univerzitetu u Sarajevu Ermin Podrug, došao je na ideju da napravi joystick koji očitava signale koje mozak šalje mišićima te ih obrađuje i šalje na mikrokontroler koji ih procesuira te prosljeđuje kao komandu računaru, robotu ili bagerima i sl.
On tvrdi da bi konačna verzija ovog joysticka trebala biti gotova za dva mjeseca, a da će on biti u obliku rukavice s dodatnim komandama na vrhovima prstiju.
Erminov talent je, piše Al Jazeera prepoznao i Microsoft.
”Osvojio sam Microsoft Imagine Cup na nacionalnom nivou. Sudjelovao sam na desetak sličnih natjecanja još dok sam bio u srednjoj školi. Bio sam na svjetskom sajmu inovacija gdje sam osvojio brončanu medalju, Burch Olimpijadi gdje sam osvojio srebrnu medalju. Osvojio sam također prvo i treće mjesto na Siemensovom natjecanju u mikroautomatizaciji, te tri zlatne medalje na Inovim sajmovima u Zagrebu i Šibeniku”, priča Ermin.

Ni tvrtke iz Europe nisu ostale nijeme na Erminov potencijal, pa su ga tako kontaktirali francuski investitori koji su njegov projekt vidjeli na polufinalu Microsoftovog Imagine Cupa.
”Kada su vidjeli o čemu se radi, odlučili su me kontaktirati sa željom da investiraju i podrže ovaj projekt. Naredni koraci su dovršavanje prvog potpuno funkcionalnog prototipa te potražnja proizvođača”.
Ovo je za Ermina prvi projekt ovog tipa, a prije je radio projekte vezane za automatizaciju sportskih objekata i brodskih prevodnica. Bioelektronika, kombinacija biotehnologije i elektronike, mu je do sada bila strana.

 

(Visited 122 times, 2 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin