Stručnjaci: Unapređenjem srednjeg strukovnog obrazovanja zadovoljiti potrebe tržišta

30 jan

Neusklađenost između ponude i tržišne potražnje za srednje stručnim kadrom izražena je u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Razlika između vještina stečenih kroz obrazovanje i vještina potrebnih na poslu dostigle su kritičan nivo razilaženja, pa stručnjaci upozoravaju da su promjene potrebne što hitnije.

Analiza koju je u 2017. provela služba za zapošljavanje Federacije BiH među 306 poslodavaca sa teritorije Kantona Sarajevo pokazala je njihovo nezadovoljstvo kvalitetom kvalifikacija, stručnog znanja i vještina kandidata sa kojima su imali priliku sarađivati. Od ukupnog broja anketiranih poslodavaca, 25 posto smatra da kandidatima nedostaje praktično iskustvo u toku obrazovanja, a 16 posto poslodavaca smatra da kandidati nemaju zadovoljavajuće kvalifikacije. Više od 30 posto poslodavaca je odgovorilo da postoji potreba za dodatnim obrazovanjem zaposlenika ili kandidata usljed uvođenja novih tehnologija i proširenja poslovnih djelatnosti. Najveći broj poslodavaca navodi nedostatak potrebnih kvalifikacija (58,37 posto ) radnika kao razlog trenutnog nedostatka zaposlenika.

Za stvaranje konkurentnog radnog kadra na tržištu neophodno je udruženo planiranje aktivnosti koje će dovesti do institucionalnog osnaživanja sektora, unapređenja regulatornog okvira, kao i tehničkih rješenja za njegovo bolje funcionisanje. S tim u vezi, program PrilikaPlus u saradnji sa konsultanstkom kompanijom Enova i uz podršku Ambasade Švicarske u BiH, razvija strategiju programa čiji je primarni zadatak uvođenje sistemskih rješenja i iniciranje promjena u oblast srednjeg stručnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, a sve u cilju razvoja kompetencija potrebnih za održivi rast privrede u ovom kantonu.

“Naš primarni cilj je podizanje znanja i vještina budućih radnika, sadašnjih učenika, kojom će oni dalje podići svoju konkurentnost na tržištu. To se postiže poboljšanjem kvalitete nastavnih planova i programa prilagođenih potrebama tržišta, poboljšanjem praktične nastave te istovremenim dodatnim educiranjem i osnaživanjem nastavnog kadra“, ističe Nina Branković, ekspertica za obrazovanje angažovana na Programu Prilika Plus i Projektu unapređenja srednjeg strukovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Dodaje kako je cilj do kraja 2018. godine unaprijediti 5 zanimanja u Kantonu Sarajevo kako bi ona bila usklađena sa potrebama tržišta.

“Ključne oblasti, prema podacima poslodavaca sa kojima smo razgovarali su metal, drvo, tekstil, turizam i IT, dok su primarne profesije/SSS kvalifikacije zavarivač, krojač, stolar, kuhar, el. tehničar računara i informatike”, kaže Branković.

Primarni cilj Projekta unapređenja srednjeg strukovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo je podizanje kvalitete vještina i znanja učenika koji iz obrazovnog sistema dolaze na tržište rada, te kreiranje novih radnih mjesta, čime bi investitorima u BiH pokazali da u našoj zemlji mladi ljudi znaju i hoće da rade. Veliki značaj u cijelom procesu imaće i roditelji koji trebaju ohrabriti svoju djecu pri biranju budućih zanimanja, pojašnjavajući im da izbor zanata može obezbjediti kvalitetnu karijeru uz dobra primanja. Sve je više primjera u Bosni i Hercegovini gdje su kvalitetni kuhari, stolari, krojači, IT-ijevci postali trendseteri u svojim generacijama.

Želim napomenuti da u cijelom procesu imamo nesebičnu podršku Kantona Sarajevo, premijera Elmedina Konakovića te Ministarstava privrede i obrazovanja KS sa kojima ćemo i realizovati ove aktivnosti. Očekujemo takođe veliku podršku privrednika koji će ovim procesom riješti svoj dugogodišnji problem – nedostatak kvalifikovane i kvalitetne radne snage”, ističe Nina Branković, ekspertica za obrazovanje.

Kanton Sarajevo je u ovoj godini, polazna tačka velikih reformskih promjena u srednjem stručnom obrazovanju. Ideja je da već naredne godine isti program zaživi u ostalim kantonima Federacije BiH te u Republici Srpskoj. Veliki je interes škola i ministarstava za ovaj proces pa se u narednim godinama može očekivati pozitivna revolucija u srednjem strukovnom obrazovanju koja bi mogla iznjedriti nove generacijske lidere.

Klix.ba

(Visited 76 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments