Stefan iz Bijeljine sreću pronašao na kruzeru: Najljepše uspomene nosi sa Grenlanda

4 apr

U nedostatku posla mladi Stefan Ranković je sreću pronašao na prekookeanskim brodovima gde posao nije lak, ali je zanimljiv i dobro plaćen.

Stefan Ranković (23) iz Bijeljine radi na brodu već dve godine, a planira i da se usavršava u ugostiteljskoj delatnosti. On se nakon srednje škole opredelio za rad u inostranstvu, ne čekajući šansu da se oproba u struci kao programerski tehničar.

Stefan za ističe da je svoj put u bolje sutra prvo potražio na Malti, gde je uz sezonski posao u kafiću usavršavao engleski jezik. Navodi da je tu dobio priliku da potpiše ugovor sa pomorskom kompanijom iz Engleske za rad na prekookeanskom brodu.

– Taj posao je lakši od bilo kog posla na kopnu, ali zna da bude monoton. Sreća je, pa sada zahvaljujući pametnim telefonima mogu sa bilo koje tačke na planeti da se čujem i vidim sa svojom porodicom. Podrška majke Marice, sestre Sandre, bake Mire pomogla mi je da prebrodim krizu koju sam osećao kad sam pre dve godine počeo da radim – kaže Stefan.

Uz dobru priliku da radi i zaradi, rad na kruzeru je za ovog mladića i šansa da upozna svet. Do sada je uglavnom plovio Atlantikom i Baltikom.

– Prošli ugovor radili smo kao kompanija prvi naš transantlantik. Plovili smo od Norveške preko Farskih ostrva, pa do Kariba. Najlepše uspomene nosim sa Grenlanda. Fasciniran sam načinom života Eskima. Uz sve to priroda je gotovo pa nestvarna. Ne može se rečima opisati. To treba videti – navodi Stefan.

Većina ugovora u ovoj branši potpisuje se na šestomesečni period, nakon čega zaposleni na kruzerima obično mesec ili dva odmaraju kod kuće. Ovaj odmor im dobro dođe, jer se ploveći po svetu zažele porodice i prijatelja, ali i domaće kuhinje.

Stefan iskreno priznaje i da je na početku rada na brodu patio od morske bolesti i nostalgije, ali je oboje uspešno prevazišao očaran novim iskustvima.

Svim mladim ljudima koji se ne plaše nepoznatog preporučuje da krenu istim putem. On se trenutno usavršava za somelijera, tako da se nada lakšem poslu i većoj zaradi, a vreme je na njegovoj strani. Mirno more i mnogo sreće u upoznavanju sebe, ali i sveta, želje su koje prate ovog vrednog i hrabrog mladića, koji se u potrazi za boljim životom odlučio da plovi morima i okeanima sveta.

Blic.rs

(Visited 103 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments