Start up akcelerator Networks: Pretvori svoje ideje u stvarnost kroz idealne uslove rada

22 dec

Start up akcelerator Networks je program koji podstiče edukaciju, članstvo, mentorstvo, infrastrukturu i konekcije za kreativne start up ideje koji počinju od nule.

1q5a3202Ukratko, Networks je jedinstveno mjesto u Bosni i Hercegovini gdje lokalno i globalno tržište susreće talente. Kompanija omogućava outsourcing, edukaciju, savjetovanje, te co-working usluge.

Stvorili su i razvili intenzivne trening programe na osnovu potreba tržišta, te zahtjeve međunarodnih i domaćih poslodavaca koje omogućavaju pripremu talenata za izlazak na tržište, te time i direktno otvaranje novih radnih mjesta za građane i građanke Bosne i Hercegovine kako unutar zemlje, tako i u inostranstvu.

Ukoliko dobijete priliku da razvijate svoju ideju za biznis, osim tehničke podrške, dobit ćete idealan ambijent i uslove za rad,koje možete vidjeti ovdje.

Osim toga što je ovo prilika za mlade da urade nešto kreativno ili da se zaposle, treba spomenuti da Networks organizuje događaje na kojem prisustvuju neki od uglednih stručnjaka iz svijeta, motivacioni govornici, predstavnici raznih  malih, srednjih i velikih kompanija i dr. Ovdje se nudi velika prilika za mlade da predstave svoju ideju, upoznaju druge start up programe i njihove pokretače, kao i da upoznaju različite ljude iz poslovnog svijeta, ili steknu vrijedna poznanstva koja će im možda omogućiti preporuku za neki posao. Jedan od takvih događaja je bio „Sarajevo Unlimited“.

 

Važno je naglasiti da je prva faza akceleratora završena, a da je druga faza  u pripremi za 2017-u godinu:
•    Prva faza je započeta prije godinu dana. PR tim kompanije Networks je napravio  PR kampanju po cijeloj državi koja je rezultirala sa 270 aplikacija start up programa. Procedura odabira je bila jednom godišnje i  rezultirala je 14 ideja.  Ovih 14 ideja je imalo priliku da prođe kroz više segmenata funkcionisanja ovog programa.  Sve ideje su prošle kroz „edukativne radionice“, gdje je fokus bio kako napraviti biznis plan, istražiti tržište, odnosno svi elementi  i faze koje su potrebne da bi se start up ideja pretvorila u biznis.

Nakon 6 mjeseci programa, održan je „Demo Day „ (Sarajevo Unlimited), gdje su predstavljeni startupi investitorima. Ovi investitori su bili invidualci ili kompanije koje imaju novac i koji žele da ulože u biznis, ali eventualno da pokretače start up programa zaposle ili integrišu.

Treći segment ove faze je izrada prototipa sa nekim od Networks programera. U sklopu toga učesnici su imali obuku kako da završe svoje mobilne aplikacije, web stranice i svu potrebnu tehničku podršku za izradu prototipa.

Razlog prvog sistema odabira je testiranje. Uzevši u obzir činjenicu da je ovo  prvi start up program u BiH, rezultati su se pokazali pozitivno. Od 14 odabranih start up akceleratora, njih 5 je uspješno završilo program.

•    Druga faza je novi sistem odabira start up programa koji će biti svako tri mjeseca. Ova faza je predviđena za 2017.g. Ovaj sistem odabira će imati obrnut proces u odnosu na prvu fazu. Učesnici će prvo raditi prototip sa stručnjacima iz kompanije Networks. Cilj ovakvog pristupa je da se učesnici pokažu kao poduzetnici, gdje će testirat svoju ideju i na osnovu statističkih podataka biti bliži ka uspjehu razvijanja vlastitog biznisa, odnosno podsticaju i investiciji kako bi se taj prototip pretvorio u registrovanu kompaniju.

Na početku ove faze bit će održan „ Dan otvorenih vrata“ gdje će svako imati priliku da predstavi svoju ideju. Ovaj novi sistem odabira doprinjet će većem i zanimljivijem odabiru novih start up programa. Baziran je na interviju 1 na 1 .

Portfolio i iskustvo ne igraju bitnu ulogu prilikom apliciranja. Oni koji apliciraju na ovaj program trebaju biti osobe koje imaju poduzetnički duh, koje su spremne raditi, i koje imaju ideju. Dodatni plus na to je ideja koja je već razvijena, stavljena na papir, odnosno konkretno započeta.

Saradnja kompanije Networks sa drugim start up akcelerator programima iz BiH:

Networks uspješno surađuje sa drugim start up akcelerator programima iz BiH koji su također u početnoj fazi razvijanja, što daje jedan novi pečat i temelje znanja i kreativnosti našoj državi, a te kompanije su:
•   SPARK business park, Mostar
•    HUB 387, Sarajevo
•    ICBL, Banja Luka
•    BIT centar, Tuzla
•   WIP, Travnik
•   ZEDA , Zenica

Raduje nas podatak ,da su to sve mladi poduzetnici, koji su hrabro zakoračili u ove vode. Start up je relativno nešto novo za našu državu i naše tržište, i jedna od budućih svijetlih tački za našu domovinu.

Uspješni start up polaznici kompanije Networks:

„MobiFit“ i „KOOLA“ su dva start up-a koja su najbolje zaživjela. Ova dva buduća biznisa daju nam nadu za bolje sutra, kao i  uvid u nevjerovatnu kreativnost naših ljudi, poduzetnika, koji kao i mnogi drugi nisu imali mogućnost da isfinansiraju svoju ideju, ali uz pomoć Networks-a i investitora koji surađuju sa njima, to su uspjeli realizovati.

1q5a4770Ovo je jedna lijepa priča o tome da imamo ovako kreativne i hrabre ljude u državi, koji su donijeli nešto novo, nešto drugačije, nešto vrijedno pažnje, i nešto gdje se vidi da je uloženo mnogo odricanja i truda da bi se postigli zacrtani ciljevi.

MobiFIT je aplikacija koja  nudi korisnicima mogućnost odabira raznolikog sadržaja za vježbanje i opuštanje u najposjećenijim fitness, wellness i sportskim centrima Sarajeva.

KOOLA je Smart CRM platforma koja povezuje autokuće sa svojim klijentima, pokazujući im mogućnosti usluga, i time dobijaju lojalnost i zadržavanje kupaca, kao i zadovoljstvo i povećanje prihoda.

Uradili  smo jedan kratki intervju sa studentom Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Harisom Drljevićem, i upitali ga za njegovo iskustvo tokom stažiranja u Networksu, te kako je stekao poznanstva i dobio posao:

HARIS DRLJEVIĆ :Previše truda, rada i odricanja je bilo kada sam počeo i nije bilo lahko, ali sam imao viziju sebe, što smatram da je najbitnije. Edin Mehić mi je jednom prilikom rekao : “Najgora stvar koja može da ti se desi u Networksu jeste da upoznaš veliki broj ljudi i da se zaposliš i uspiješ.” To mi je tada zvučalo pomalo izlizano, ali sam znao da moram da se potrudim još više, stoga sam davao svoj maksimum i upijao svo znanje koje sam mogao, te sam stekao mnoga iskustva i kontakte. MOBIFIT se pokazao kao najbolji startup u sklopu Networks Startup Accelerator-a, a ja sam tada zahvaljujući MOP#4 projektu radio praksu u Networksu i tako sam se povezao sa tom sjajnom ekipom. Vidjeli smo da dijelimo iste ciljeve i da imamo istu želju za uspjehom. Danas sam Sales Manager u MOBIFIT-u – vrhunskoj aplikaciji koja svojim korisnicima pruža pristup najkvalitetnijim fitness, wellness te sportskim centrima, shodno njiihovim zeljama i potrebama.

Plasiranje Start up programa na tržište, koji je došao do faze „iz ideje u biznis“?

Dok se ne napravi finalni proizvod koji će se moći prodavati potencijalnim kupcima, start up program nije zadovoljio uslove da se registruje kao kompanija. U periodu kada biznis krene, tada se registruje kompanija. Ta registracija nije u sklopu aktivnosti Networksa.Ova kompanija ima svoje partnere koji će se povezati sa start up programima kako bi  podijelili savjete i konsultovali se sa njima, a kasnije po sniženoj cijeni ponudili usluge da se obavi čitav proces.

dsc04870Ciljevi Networks-a za 2017-u godinu :

•    Povećati broj start up učesnika koji će otići na regionalne i međunarodne događaje za start up programe;
•    Novi sistem odabira, odnosno druga faza koja je ranije objašnjena u tekstu;
•    Povećati praktično iskustvo i dovesti što veći broj eksperata iz različitih oblasti;
•    Uspostaviti saradnju sa međunarodnim fondovima, te kreirati dva programa:     „Anđeoski investitori“ i „Mentor – Program“;
•    Kreiranje oficijalne mreže za preduzetništvo;
•    Proširiti saradnju sa državnim organima i međunarodnim institucijama u cilju zakonske podrške (jedan od prijedloga je oslobađanje plaćanja poreza za star up programe) i finansijske pomoći.

Autor teksta: Sabahudin Murtić

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments