Šta znači biti volonter?

1 nov

Zadnjih nekoliko godina sve više možemo primjetiti da se spominje volontiranje na raznim poljima života, primjerice možete volontirati u školi za djecu s posebnim potrebama, u igraonicama, staračkom domu, crvenom križu pa čak i u izgradnji ili uljepšavanju javnih površina te razno raznim organizacijama kojima su svima zajednički cilj i temeljna ideja, a to su služenje zajednici i izgradnja sebe kao osobe.

Za biti volonter potrebno je više kvaliteta i odlika, no ako ni nemate sve, volonterstvo vam daje priliku razviti ih ili samo malo izbrusiti. Neke od poželjnih osobina su prije svega dobra volja i osjećaj odgovornosti. Bez tog dvoje stvari se vrlo lako mogu raspasti, no to mislim da je svima jasno. Nadalje, volonter mora biti motiviran za rad, no ne samo rad nego i druženje i zabavu! Često će morati raditi s još grupom ljudi, a pritome je potrebno biti timski igrač, spreman na izazove, i dovoljno fleksibilan jer se stvari stalno mijenjaju. No, uz dobru volju treba biti i marljiv i znati kada treba dati sve od sebe i zasukati rukave, da bi se nakon toga moglo družiti i chillati s ostatkom ekipe!

Svašta vas očekuje, no uz to zasigurno dolazi hrpa zabave!! Naravno, ništa nije prisilno. Sve aktivnosti se provode na dobrovoljnoj osnovi, dakle samo ako to želiš! I za razliku od mnogih stvari u životu, volontiranje je tvoj izbor!

Volonterizam doprinosi procesu izgradnje čovjeka, pomažući mu da razvije vještine za kojima postoji potražnja na tržištu rada, omogućavajući pristup mrežama u poslovnom svijetu i povećavajući samopouzdanje. No i te vještine su naravno one koje ti sam izabereš. Primjerice, neću raditi na varenju jer me to ne zanima, nego idem bojati ogradu!  Volonterizam može biti hrana za um, tijelo i dušu te sjajan način za steći životno iskustvo. U suštini, ono se svodi na to da nekome dobrovoljno date na raspolaganje svoje vrijeme, energiju i vještine što proizlazi iz želje i entuzijazma da nekome pomognete, da nešto promijenite, ostvarite. Jer, kao volonter, ti si odlučio pomoći, bez vanjskog pritiska, da djeluješ na neki način. Volonteri većinom izražavaju osjećaj postignuća i motivacije, a ovo u konačnosti proizilazi iz želje i entuzijazma da nekome pomognete.

Kroz volonterske aktivnosti ljudi stvaraju grupe koje mogu usaditi određene društvene norme i osjećaj odgovornosti i pripadnosti. Jedna od osnovnih ljudskih potreba jest ona za pripadanjem. Svi mi želimo biti dio nečega, po mogučnosti nećeg velikog i kul čime se možemo ponositi. Ja osobno smatram da je volontiranje upravo to, tvoja prilika da ostaviš trag iza sebe, ma kako mal misliš da je, on je ipak velik jer kuća se gradi ciglu po ciglu. Drugim riječima, tvoj mali doprinos se stapa sa stotinama i tisućama pa i milijunima drugih isto takvih „malih“ doprinosa i oni zajedno čine cjelinu i zajedničku promjenu!

volontiranje

Napisala: Maja Hrastović

 

(Visited 338 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments