Šta retoričari mogu naučiti od Bruce Leeja?

11 aug

Borilačke vještine zahtjevaju koncentraciju i disciplinu i često svoja uporišta imaju u drevnim filozofijama.

Poznato je kako je kung-fu majstor Bruce Lee bio i filozof. Imao je bilježnicu u koju je zapisivao svoja razmišljanja. Lee je živio u skladu sa principima koje je zapisao. Čitajući ih, komunikacijski stručnjaci su shvatili koliko su ti principi primjenjivi na govorništvo i retoričare.

Stoga, u nastavku Vam predstavljamo životne lekcije Bruce Leeja koje Vam mogu biti korisne.

Nikada nećete dobiti više u životu od onoga što očekujete!

Vlastite ciljeve morate postaviti visoko. Kao i u kung-fu vještini, razvijanje retoričarskih sposobnosti počiva i na neuspjesima kojima se uspinjemo samo ako imamo visoko postavljene standarde. Uspjeh dolazi sa velikim trudom.

Fokusirajte se na stvari koje želite i zanemarite ono što ne želite!

Za govornike je važno da se fokusiraju na pozitivne aspekte odnosa sa publikom i tematike koju izlažu. Ukoliko s uzbuđenjem i entuzijazmom govorite i pojašnjavate, Vaš nastup će proći. S druge strane, ako razmišljate koje stvari mogu poći krivim putem, onda će mnoge od njih i poći loše po Vas.

Život stvari se odvija kretanjem kao i njihovo jačanje!

Budite fleksibilni i sposobni za adaptaciju. Usavršavajte svoje vještine i ne dozvolite da Vas obeshrabre neuspjesi. Samo dinamika donosi razvoj.

Budite svjesni sebe i svog stanja. Probijte barikade u sebi!

Naše unutrašnje stanje može biti naš dželat. Prije svega, misli se na naše strahove, strahove od odbijanja ili podbacivanja. To mnoge govornike sprečava da se pokažu u najboljem svjetlu i zbog toga predstavlja veliki problem koji se mora riješiti.

Lee je rekao: „Morate pružiti priliku Vašoj autentičnosti i pokazati ono što ste zapravo.“

Poslovnisvijet.ba

(Visited 131 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments