Šta je Upwork.com?

22 aug

Upwork.com je trenutno najveći sajt za freelancere na svijetu. Freelacer je u prevodu osoba koja se bavi honorarnim poslovima. Upwork je nastao kao kombinacija odesk.com-a i elance.com-a, dva sajta koja su bili istog tipa, spojili su se i predstavili novo ime i sajt 2015. Ne brinite, nisu novi, odesk i elance su poznati svima koji su se bavili ovim načinom zarade već dugo godina, i nema tu nekih prevara.

Na godišnjem nivou, odradi se posao vrijedan 1 biliona dolara. Ima 9 miliona registovanih freelancer-a i 4 miliona klijenta, a taj broj raste svakog dana. Nemojte da vas uplaši veliki broj freelancera, jer ću vam objasniti kako da budete ispred velikog broja ljudi. Otprilike, 3 miliona poslova se odradi na godišnjem nivou, što za vas znači 3 miliona prilika!!!

Ko treba da radi na ovom sajtu?

 1. Svi koji vole da rade od kuće
 2. Za studente koji žele da steknu iskustvo, ali i za ljude koji rade u firmama, da žele još nešto da zarade
 3. Za male firme i preduzetnike

Koliko možete da zaradite?

Nema granica, kao što ljudi kažu, nebo je granica, sve zavisi od vremena uloženog, šta radite, vašeg znanja, iskustva. Dosta prijatelja zarađuje pozamašne cifre, a i ako se raspitate, ima ih i u vašoj blizini sigurno.

Ugovor

Na sajtu se listaju poslovi u dva formata

1. Prema vremenu koliko dugo se radi projekat, ili ti hourly rate.

Prije nego što krenete sa radom, skinete aplikaciju sa linka https://www.upwork.com/downloads, izaberete vašeg poslodavca i idete da krene da mjeri vrijeme. Program će na neko određeno vrijeme da uradi screenshot vašeg ekrana, mjeriti broj aktivnog rada, klikova, otkucaja na tastaturi, i sve to okačiti na sajt, pa gledajte da ne frljate mnogo po socijalnim mrežama, trudite se uopšte, jer raznih poslodavca ima, pa mogu da posle tupe zbog toga. Uvijek imate stop dugme, pa koristite ga. Prednost ovog načina je što je plata 100% sigurna, upwork garantuje i odmah vuče sumu za vas, tako da, prevareni ne možete da budete. Možete da ne uradite posao, pa onda on da se žali, da dajete dokaze i slično, ali dok god uradite kako treba, uživat ćete.

2. Fixed price, ili ti fiksna cena.

Tu vam aplikacija ne treba, pogodite se sa klijentom oko cijene i onda toliko se plaća. E sad, ova metoda nije zagarantovana od strane upwork-a, ali nemojte  da vas to plaši.

 • Na lijevom primjeru vidite da klijent ima dobru ocjenu, dosta poslova je uradio i verifikovao je svoj novac, dok na desom primjeru nije uradio niti jedan posao, čak ni verifikaciju računa. Ni to ne znači da će da vas prevariti, ali svakako budite na oprezu u oba slučaja.

Kako se novac podiže?

 • paypal
 • wiretransfer
 • skril
 • payoner
 • banka

Koristite šta vam je lakše.

Zapamtite, svako može da radi na upwork-u. Čak i ako ništa sad trenutno ne znate, možete krenuti da učite neki program, pa krenuti da radite preko upwork-a.

Mislim da je ovakav sajt za naše prostore idealan.

Razlozi:

 1. Obično plaćaju dosta više, i ko jednom krene lijepo da radi preko upwork-a, teško će se vratiti da radi negdje za siću.
 2. Kao neko bez mnogo iskustva, možete iskustvo steći, raditi za jake inostrane firme, a kada jednom uradite dobar posao za klijenta, velike su šanse da će vas zvati stalno, pa treba to iskoristiti.
 3. Možete raditi čak i pored radnog vremena, studija, pogotovu dok se ne uvjerite kako dobro može da bude.
 4. Možete da radite projekte gde možete da se pokažete, da iskažete svoju kreativnost i budete svoj šef
 5. Konačno možete da radite ono što volite, jer možete da birate poslove
 6. Da budete u kući, sa vašim voljenima, ili čak na letovanju, u putu, i da zarađujete

Tu smo za sva pitanja, pokrenuli smo i grupu Upwork Bosna i Hercegovina možete da se učlanite pa da diskutujemo i popravimo nešto ako treba.

(Visited 36 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments