Šta je IAESTE?

5 nov

IAESTE (Internacional Association for the Exchange of Students for Technical Experience) je međunarodno udruženje za razmjenu studenata radi stručne prakse, osnovano još 1948. godine na Imperial College-u u Londonu. IAESTE porodica sada broji 80 zemalja koje  aktivno učestvuju u programu razmjene.

Međunarodno tijelo IAESTE-a je nepolitička, nezavisna, nevladina organizacija, a članovi udruženja su nacionalni komiteti. Od 2004. godine, IAESTE Bosne i Hercegovine je registrovan kao nevladino i neprofitno udruženje na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine sa Nacionalnim komitetom u Banjaluci. Nacionalni komitet aktivno radi na otvaranju lokalnih komiteta u ostalim univerzitetskim gradovima Bosne i Hercegovine. Do sada su otvoreni Lokalni komiteti u Sarajevu, Mostaru, Bijeljini i Doboju.

Učestvovanje u IAESTE razmjeni je otvoreno svim studentima na univerzitetima, institutima tehnologije i svim sličnim institucijama visokog obrazovanja u gradovima u kojima postoji kancelarija IAESTE BiH. Sva polja studiranja gdje je praktično iskustvo preporučljivo u toku studiranja, su potencijalno uključena u razmjenu. Ponude za praksu se nude studentima svih grana tehnike i tehnologije, informatike, prirodnih i primjenjenih nauka. U program razmjene su uključeni predstavnici industrije, visokoobrazovnih usanova i studenti.

Više informacija možete dobiti na službenoj stranici IAESTE BiH ili putem slijedećih kontakata:

NC Banja Luka

Majke Jugovića 1, Studentski centar P1
78000 Banja Luka
Nacionalni sekretar: Vedran Mišić
051/235-055
[email protected]

LC Mostar

Matice hrvatske bb, Građevinski fakultet, 88000 Mostar
Sekretar: Tin Marković
+387 63 997 085
[email protected]

LC Sarajevo

Zmaja od Bosne 8, Poljoprivredni fakultet
71000 Sarajevo
Sekretar: Haris Pašalić
+ 387 62 321 370
[email protected]

 

IAESTE

(Visited 947 times, 2 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments