Šta je Fond Omladinskog Angažmana?

29 okt

Omladinski angažman ima važnu ulogu u pokretanju zajednice i poticanju razvoja, jer podrazumijeva uključenost mladih u rješavanje mnogih pitanja za poboljšanje  vlastitog položaja, ali i cjelokupne zajednice. Dok se većina mladih u Bosni i Hercegovini opisuju kao pasivni, ostaje zanemarena činjenica da mladi ljudi često nemaju potporu, ni usmjerenje, u svojim zajednicama kako bi ostvarili promjenu, zbog čega mnoge njihove želje i ideje ostaju neostvarene.

SHL

Fondacija koja dugi niz godina kroz različite programe pruža potporu mladim ljudima iz Bosne I Hercegvine je njemačka SHL Fondacija. Jedan od programa SHLa je Fond Omladinskog Angažmana koji nudi svim mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine, posebno onima bez iskustva u omladinskom angažmanu, da se prijave za finansijsku i mentorsku podršku kako bi organizirali aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Za finansijska sredstva u iznosu do 4000 KM mogu se prijaviti omladinske/nevladine organizacije, neformalne omladinske grupe i pojedinci. Ideje i aktivnosti s kojima se prijavljujete na Fond moraju biti usmjerene na mlade od 14 do 28 godina, te doprinositi razvoju lokalne zajednice, škole ili mladih u toj zajednici.

fop

Prijave na Fond primaju se tokom cijele godine, tako da nema konkretnih rokova za dostavu projekata. Podržani projekti se biraju na mjesečnoj bazi, stoga ukoliko svoju ideju pošaljete do kraja svakog mjeseca, u sljededem mjesecu će biti ocijenjena od strane SHL Komisije. Ocjenjivanje pristiglih ideja obavlja SHL komisija sastavljena od 15 mladih osoba (studenata i srednjoškolaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine), koji ujedno služe i kao mentori i podrška tokom organizacije podržanih aktivnosti.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili nejasnoće u vezi apliciranja na FOA uvijek možete kontaktirati susretljiv SHL tim multiplikatora putem FB stranice.

Dodatne informacije o FOA, ali i o drugim aktivnostima SHL Fondacije možete pronaći na stranici Fondacije.

 

FOA

(Visited 245 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments