Šta genetičar Nazif Alić iz Sarajeva istražuje na fakultetu u Londonu?

31 jan

Sarajlija Nazif Alić je biolog, genetičar zaposlen kao istraživač u Londonu na University College, gdje dijelom radi i kao predavač. U razgovoru za Fenu govori o svom školovanju po svijetu, istraživačkom radu na londonskom univerzitetu te ulozi genetike u savremenom svijetu.

Rođen 1976. godine Alić je pohađao gimnaziju najprije u rodnom Sarajevu, a onda u Francuskoj i Sidneju. Fakultet biologije i doktorat završio je u Sidneju na University of New South Wales.

“U Sidnej sam otišao 1994. godine gdje sam završio srednju školu. Uvijek me je zanimala nauka pa sam izabrao studiji biologije. Doktorirao sam na istom fakultetu. Moj doktorat je bio o kvascu. Trenutno me zanima starenje, a eksperimentalni sistem koji koristim je vinska mušica”, kaže Alić.

Na pitanje šta konkretno istražuje kaže da pokušava da nađe i opiše genetske, farmaceutske i dijetalne intervencije koje mogu da produže zdravi život kod mušice u nadi da bi one mogle pomoći da se održi dobro zdravlje kod ljudi.

Govoreći o genetičkim postignućima u funkciji ljudskog zdravlja te koliko genetika može biti zloupotrijebljena, Alić kaže da, kao i svaka druga nauka i genetika ima jako veliki potencijal.

“Kako će se taj potencijal iskoristiti ne zavisi samo od naučnika nego i od cijelog društva. U ovom trenutku, potrebno je korektno i tačno informisati javnost o sadašnjim istraživanjima i njihovim mogućim primjenama, i dobrim i lošim. Cijelo društvo, uključujući i naučnike, treba da se uključi u debatu o nauci i njenim plodovima”, kaže genetičar Alić.

Ovaj Sarajlija s londonskom adresom zaposlenja, na pitanje je li teško biti stranac-profesor-predavač i istraživač na Univerzitetu u Londonu, skromno odgovara da nije teže nego drugima.

“Na fakultetu u Londonu sam upravo završio postdoktorat i fakultet mi je dao priliku da ostanem i osnujem svoju laboratoriju. Dio moga posla se tiče studenata na fakultetu, jer tu predajem i vodim mlade istraživače (magistri i doktoranti)”, pojašnjava Alić.

Dodaje da i u Engleskoj i ostalim zemljama Zapada ima puno naučnika i svima njima je podjednako teško se probiti.

klix.ba

(Visited 360 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments