SPARK Multirotor Challenge: uspješno održana prva utrka dronova u Bi

14 sep

Grad Mostar je i službeno postao mjesto u kojem je uspješno održana prva utrka dronova u BiH! Iako su sve vremenske prognoze najavljivale blagu kišu u subotu (10.9.), vrijeme  je odlično poslužilo i SPARK Multirotor Challenge je održan bez ikakvih problema i u odličnoj atmosferi.

spark-multirotor-challenge-12

Okupilo se 28 natjecatelja iz BiH, Hrvatske i Srbije, a za nagrade u vrijednosti od 20,000 KM su se borili u dvije kategorije – Bullseye Challenge (natjecanje u brzini i preciznosti polijetanja i slijetanja) i FPV Racing (mini racer utrka). Bilo je tu svega – od odličnih ruta koje su proletjele toliko brzinom da ih se golim okom nije moglo vidjeti, do dronova koji su završili u stablima.

spark-multirotor-challenge-16

Ovo su pobjednici prvog SPARK Multirotor Challenge-a:

Bullseye Challenge
1. Denis Meglić – Ironic (nagrada: DJI Inspire 1)
2. Goran Krajnović – Zed (nagrada: DJI Phantom 4)
3. Vatroslav Suvala – Suki (nagrada: DJI Phantom 3 Advanced)

FVP Racing
1. Goran Krajnović – Zed (nagrada: 5.000 KM)
2. Hrvoje Klicper – Klic (nagrada: 3.000 KM)
3. Fran Kaić – Frankye (nagrada: 2.000 KM)

U pauzi između dva natjecanja u suradnji s partnerom Hrvatska pošta održana je demonstracija dostave paketa Brze pošte dronom putem programirane rute. To je i logičan korak, jer u SPARK labu se razvijaju dva projekta vezana za dronove – jedna ekipa radi na softverskom rješenju za nadzor pomoću bespilotnih letjelica, dok druga radi na izradi cargo drona koji će jednog dana moći podignuti i čovjeka.

spark-multirotor-challenge-14

“Ovim događajem želimo potaknuti inovacije u području novih tehnologija i dovesti jedan novi sport u Mostar.”, rekla je Andrea Čordaš, direktorica SPARKa.

“Hrvatska pošta Mostar nastoji pratiti razvojne trendove u logistici, te planira u budućnosti razvijati uslugu Brze pošte koristeći se najmodernijim dostignućima tehnologije poput “dostave dronom”.

”Uvjereni smo kako smo zajedno sa SPARKom pilot letom dronom posadili sjeme koje će u budućnosti donijeti novu kvalitetu i brzinu za naše najzahtjevnije korisnike.”, rekao je Mate Rupčić, predsjednik Uprave Hrvatske Pošte Mostar.

Čestitke!

 

(Visited 135 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments