Soft Skills Academy Sarajevo – Priča kako su studenti na kvalitetan način upotpunili svoj vikend

12 mar

Želja za usavršavanjem i unapređivanjem znanja, kako kroz formalno, tako i neformalno obrazovanje je ono što pojedinca odvaja od mase i pruža mu prednost nad konkurencijom pri zapošljavanju. Upravo je to ono što je Soft Skills Academy Sarajevo omogućila svojim učesnicima prethodna tri dana.

Soft Skills Academy je besplatna trodnevna radionica ličnih i profesionalnih vještina koju je organizovalo udruženje studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC.

Ove godine akademiju je vodilo šest kvalitetnih trenera koji su se potrudili da učesnike kroz interaktivne radionice nauče neke vještine koje će im u budućnosti dobro doći u profesionalnom i privatnom razvoju.

Ovogodišnja organizatorica Soft Skills Akademije je Marijana Udovčić koja je sa svojim timom organizovala i realizvoala SSA. – “Soft Skills Academy Sarajevo je besplatna trodnevna radionica za studente svih fakulteta u Sarajevu. Iz godine u godinu vlada velika zainteresovanost za učešće na ovom projektu. Ove godine imali smo 142 prijave te je, kao i prethodnih godina, priliku da učestvuje imalo 40 mladih i ambicioznih studenata. Zahvaljujući organizacijskom timu kao i članovima Udruženja EESTEC LC Sarajevo, radionica je bila izuzetno uspješna te se nadamo da smo ispunili, pa čak i nadmašilu očekivanja participanata.”

“Kroz interaktivne radionice sa educiranim trenerima uspješno sam proširila svoje znanje o vještinama koje su pored, znanja iz domene kojom se želim baviti, neophodne da budem kompetentna na tržištu rada. Uz to, uživala sam, kako u radu sa mnogo ambicioznim i talentovanim učesnicima od kojih sam naučila mnogo toga, tako i druženju sa svim učesnicima, trenerima i organizatorima koji su mi uljepšali tri dana učešća u Soft Skills Academy 2018.”Merisa Doljančić, učesnica akademije.

“Na ovogodišnjoj akademiji držim radionicu ‘Prezentacijske veštine’. Smatram da su izuzetno neophodne, ne samo u poslovnom svijetu u smislu da će te se sutra morati na neki način prodati svom poslodavcu nego i u svakodnevnom govoru zato što je jako bitno na pravi način prenjeti određenu poruku publici. Što se tiče Soft vještina generalno, meni su te svari dosta promijenile percepciju i život. Smatram da svi trebaju da se usavršavaju na tom polju i da su hard skils bez soft skils definitivno nepotune odnosno da je to nešto što vas može istaći prvenstveno na tržištu rada.”Edita Milišić, certificirani EESTEC Soft Skills trener.

“Prema najnovijim pokazateljima soft skills vještine su postale ključna pretpostavka napredovanja u karijeri. Poslovna praksa pokazuje da 52% trenutnih pozicija na tržištu rada zahtjeva posjedovanje ovih vještina. Baš zbog toga Soft Skills Academy-a predstavlja fenomenalnu priliku za mlade ljude da usavrše svoje vještine i budu konkurentniji na tržištu rada. Trodnevne radionice su koncipirane na način da ima mnogo praktičnog rada što učenicima omogućava da bolje usvoje znanje. Zadovoljstvo mi je biti dio jednog ovakvog projekta i zahvaljujem se organizacionom timu ove akademije na pruženoj prilici i izvanrednim trenerima na prenesenom znanju.”Naida Isović, učesnica akademije.

“Na Soft Skills Akademiji sam prvi put učestvovao kao organizator i zbog toga sam imao priliku da prisustvujem svim treninzima koji su se dešavali i na njima sam shvatio vrednsti mekih vještina tj. ličnih i profesionalnih veština koje su nam neohodne za dalji razvoj.  Moji treninzi su bili o liderstvu i o samonicijativi. Pre svega, pozivaju učesnike da razmisle o sebi, o svojim ostupcima, o tome kako se ponašaju u svakodnevnom životu, kako interpretiraju svije ciljeve, aktivnosti i svoje snove. Radionice imaju cilj da im pomognu da budu što proaktivniji i produktivniji u svom svakodnevnom životu kako bi što više postigli kao budući lideri”Milan Ristovski, Student ETF u Beogradu, EESTEC Soft Skills trener.

“Brzina ekspanzije informacionih tehnologija eksponencijalno raste iz dana u dan. Direktna posljedica te pojave je naglo povećanje broja besplatnih izvora informacija, od mnogobrojnih tutorijala, pa čak do potpisanih naučnih radova. Sve to je utjecalo na povećanje broja kompetentnih osoba za obavljanje nekog zadatka za koji je potreban skill set. Upravo ti, tzv. “Soft Skills” mogu biti presudni za sticanje prednosti u odnosu na konkurenciju i održavanje lične kompetentnosti. Radionicu “Soft Skills Academy”  sam vidio kao savršeno mjesto za sticanje potrebnih vještina u cilju ličnog usavršavanja, te samoodrživosti na tržištu rada.” Benjamin Menzilović, učesnik Soft Skills Akademije.

Više informacija o Soft Sills Academy možete pročitati ovdje i pratiti njihovu facebook stranicu.

(Visited 455 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments