Slobodno vrijeme – znate li ga pravilno iskoristiti?

24 apr

Na svakom koraku, u svakoj sekundi čujemo žal za slobodnim vremenom, uvijek manjka, nikad ga dovoljno.

Zapitamo li se pred onim Senekinim – „Nemamo mi malo vremena, nego ga mnogo gubimo.”

Znate li pravilno organizovati i iskoristiti svoje vrijeme?

Organizacija
Da, organizacija je znanje, organizacija je umijeće. Svi mi, prirodno, imamo svoje društvene i moralne odgovornosti koje skoro pa svakodnevno ispunjavamo. Težak je svima taj ponedeljak, teško mnogima pada i to nedjeljno popodne, jer je sutra baš taj ponedeljak, ponovno okretanje obavezama uz koje očekivano idu stres, umor i napor. Ove posljednje tri teške riječi možemo učiniti lakšim, hoćemo reći beznačajnim tako što ćemo znati korisno i pravilno uživati tokom slobodnog vremena, a bogami i tako što ćemo neke, često protraćene, trenutke umjeti ispuniti lijepim aktivnostima.

Ako u slobodno vrijeme ulaze trenuci koji su nam pruženi nakon završenih obaveza u školi, pošti, biblioteci, prodavnici, na poslu ili fakultetu, onda najosnovnije bi bilo da znamo lijepo da ih rasporedimo i uživamo u njima.

Kada je riječ o dužnostima koje su nam društveno nametnute i vremenski uokvirene – posao, časovi, predavanja – nakon što su završeni, trk za onim što će nas opustiti i pružiti potreban odmor! Neka je to šetnja prirodom pored rijeke, uživanje u svježem vazduhu, slušanje opuštajuće i opijajuće muzike, brčkanje u mirisnoj kadi… Ili možda – prepuštanje smiješnim i interesantnim sadržajima koji su nam nadohvat ruke zahvaljujući internetu, meditacija i pravilno disanje, koje je vrlo važno i kojim treba ovladati ako smo riješili osloboditi se unutrašnjih nezadovoljstava.

Prepustite se, zatim, onim aktivnostima koje vas čine radosnim. Vrijedno ste radili, dajte sebi oduška, nagradu za upravo uloženi trud. Okupite se s dragim ljudima kako biste posetili luna park ili zoološki vrt, otišli biciklima na izlet u prirodu ili neko inspirativno mjesto, sajam turizma, knjiga ili kamiona, koncert na ulici, sportski događaj. Možete se prepustiti čarima plesa u obližnjem klubu, rekreirati se i zabavljati u parku na klackalicama, ljuljaškama ili spravama za vježbanje. Idite na pecanje, ako vas to opušta, čistite okolinu, zaplovite našim prelijepim rijekama, bacajte kamenčiće u vodu i posmatrajte koncentrične krugove, zašto da ne… Ono što je drugima čudno i banalno, vama je prijatno i opuštajuće… Istražujte i nadograđujte sebe u isto vrijeme.

Napravite liste pjesama, filmova, slika, knjiga, stripova, pozorišnih predstava, koncerata koje morate vidjeti, čuti, pročitati, osjetiti, doživjeti… Slijedite svoje želje, slijedite svoje liste.

Riješili ste da se posvetite učenju ili pisanju nekog rada i uvidite kako provodeći cio dan nad knjigom ipak ništa niste uradili. Takvu situaciju možete lako riješiti uvođenjem reda i promišljenim raspoređivanjem vremena koje vam je dato. Ne zaboravite da sebi nametnete granice – Učiću sat vremena, a onda ću 20 minuta da se odmorim i sebe počastim radeći ono što volim, što me ispunjava i poslije ću s mnogo elana da nastavim gdje sam stao.

Hobi
Hej, svi mi imamo strasti koje plamsaju i čekaju da nađu izlaz u materijalnom svetu. Važno je da dopustite isplovljavanje na površinu svome kreativnom potencijalu i prirodnom daru, a time i ekspanziju svoje ličnosti, jačanje samopouzdanja, povećanje samozadovoljstva.

U momentima koje ugrabite prevaziđite sebe, naučite nešto novo što vas je uvijek interesovalo. Trbušni ples, možete uz snimke s interneta ovladati tehnikama. Željeli ste uvijek da svirate bubnjeve, vrijeme je, počnite i naći ćete uvijek vrijeme za omiljenu djelatnost. Imate predivne zamisli za stvaranje ukrasnih i korisnih predmeta… Dajte im ovozemaljske oblike, uljepšajte prostor sebi i osobama koje su vam drage, koje ćete obradovati jedinstvenim poklonom. Slikajte, skicirajte, pišite pjesmu, šalu, bajku… Sada imate internet beskonačni prostor na kome to možete podijeliti. Pravite izvrsne kostime, lijepo svirate, pjevate, recitujete, šminkate… Dajte snimke, neka i drugi nešto od vas nauče. Od zaliha koje trenutno posjedujete napravite, smislite neobične specijalitete, pripišite im čudesna imena, miješajte slano i slatko, što i nije tako karakteristično za naše prostore – zašto ne, prekoračite granice domena koji istražujete, a time i svoje naizgled postavljene limite.

Ne rasipaj vrijeme koje imaš
Vratimo se još jednom mudrovitoj rečenici koja nas je zaintrigirala – „Nemamo mi malo vremena, nego ga mnogo gubimo.“

Žalimo se zaista da ništa ne stižemo, gutaju nas svakodnevne dužnosti, a ne vidimo da je izlaz u našem unaprijed smišljenom i kvalitetnom iskorišćavanju svakog trenutka.

Za početak dana – dišite pravilno, par minuta vam treba da biste se osvježili limunadom i pametno započeli svoj dan uz najdraže note…

Nikud bez omiljenog stripa, knjige, može se desiti da u čekaonici provodite sate, pa zašto da ne uživate i ne oplemenjujete sebe čitajući. Isto tako i kad putujete.

Mi bismo mogli realno da radimo vježbe služeći se šipkama u prevozu, ali istina, bićemo obasuti pogledima i komentarima.. Ovdje je važno reći – budite slobodni i u toj slobodi neustrašivi da radite ono što želite u datom trenutku, što je dobro za vas, a nema nikakvog negativnog uticaja na vašu okolinu. Ako ste baš i sjeli ispred tv-a, ne dozvolite mišičima da se opuštaju, flaše u ruke, vodu ili pijesak u flaše i polako – je’n-dva, dva-dva…

Naučite nešto novo na desetominutnoj pauzi. Ako ste zaplovili u učenje nekog stranog jezika, taman tad možete naučiti novi izraz ili zanimljivost, istražujte pojave i istine ove kugle zemaljske, a i izvan nje u zavisnosti od centara interesovanja koji vas pokreću.

Znamo da ste umorni, ali pred spavanje zadajte sebi samo dvije strane, kada je riječ o čitanju, ili da obradite jednu daščicu, ako pravite dekorativnu policu… Za kratak vremenski period, razvoj vas i vaše djelatnosti biće očigledan.

Volontirajte, učestvujte u organizaciji privlačnih događaja, turističkom predstavljanju svog mjesta, razvijajte svoju kreativnost i interpersonalnu komunikaciju, navikavajte se na saradnju u kolektivu.

Imate slobodno popodne, slobodnih dva sata – idite do obližnjeg mjesta, uživajte u čarima otkrivanja novih predijela, šetajte i sanjarite, meditirajte, sami sa svojim mislima učite se strpljenju i ovladavajte koncentracijom, dobro će vam doći. Uvijek možete u tim veličanstvenim trenucima uživati u dragim zvucima – već zapisanim, ili možda onima iz prirode..

Ne znam da li ste čuli Čehova – „Ako želiš imati malo vremena – ništa ne radi.“

Portalmladi.com

(Visited 352 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments