Sličnosti i razlike u obrazovanju! Škole nekada i sada

15 apr

Svjedoci smo da je 21. vijek, vijek napretka, kako u pogledu tehnologije, medicine, društva, tako i u školstvu. Velika je razlika između škola u periodu kada su je vaši roditelji pohađali  i danas kada je vi pohađate.

Kakva su pravila bila tada? Je li bilo kažnjavanja? Kako se kažnjavalo, a kako ocjenjivalo u vrijeme njihovog školovanja?

U ovom članku vam donosimo očite razlike između škole prije dvadeset i više godina i danas.

Prva i najveća razlika je što se u periodu vaših djedova i baka, pa i u periodu vaših roditelja, obrazovalo se mnogo manje ljudi nego danas. Danas svako dijete ima obavezu da ide u školu i obrazuje se, dok prije slučaj nije bio isti.

Nadalje, pravila u nekadašnjim školama su bila mnogo rigoroznija nego danas. Možete se pohvaliti napretkom i u tom pogledu, jer se danas prava učenika mnogo više poštuju nego nekada. Učitelj je bio “vrhovni zapovjednik”, pojam tadašnjeg društva i imao je određenu vrstu moći nad učenicima.

Djeca su morala sjediti uspravno s rukama na leđima ili dlanovima na stolu, pogleda usmjerenog u učitelje. Nisu smjeli pričati osim ako ih neko nešto ne pita. Škole su imale jedan do dva razreda. Pravila su, kao i danas bila jasno određena, s tim da su prije pravila bila mnogo strožija. U školu se dolazilo redovno, učenik je morao imati kecelje koje je nosio, i svako je morao imati svesku u koju je bilježio lekcije. Suprotnost tome, danas imate moderne udžbenike i Internet, i to koristite da biste nešto pročitali i naučili, a sveske i bilješke se manje koriste.

Što se tiče kažnjavanja učenika, tu vrlo jasno možete povući paralelu i reći da je društvo u tom pogledu najviše uznapredovalo. Nekada su stari učitelji svoje učenike za neprimjereno ponašanje kažnjavali šibama, galamili na njih i javno ih sramotili. Danas se to radi drugačije. Svaki učenik za neprimjereno ponašanje može dobiti smanjeno vladanje, razgovor kod pedagoda ili direktora, te u najgorem slučaju isključenje iz škole.

Nakon svih navedenih sličnosti i razlika, možemo zaključiti da je društvo uznapredovalo u pogledu školovanja. Danas nam je sve na dohvat ruke, imamo priliku obrazovati se po najvišim standardima i kvalitetima,  stoga trebamo i moramo cijeniti sve što je urađeno kako bi škola bila zaista najljepši period našeg života!

Ovaj tekst je nastao na osnovu saradnje Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i portala Hoću.ba.

(Visited 10.754 times, 5 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments