Sjetite se ovih savjeta kada vam idući put bude teško na poslu

19 apr

Mnogima je teško ujutro ustati iz kreveta i motivisati se za odlazak na posao, a tada se čini da to ništa ne može da promeni i da nam popravi raspoloženje. Ipak, postoje navike koje, kada se steknu, stvaraju pozitivnu atmosferu na radnom mjestu i motivišu vas za rad.

Zahvalnost

Sljedeći put kad se požalite na svoj posao i izgubite motivaciju, udahnite duboko i pomislite na one koji imaju diplomu, ali ipak sjede kod kuće jer nemaju posao. Tu su i oni koji rade naporne poslove u teškim uslovima i jedva sastavljaju kraj s krajem kada je riječ o finansijama. Dakle, nije samo teško vama, nego i ostalim ljudima u njihovim privatnim i profesionalnim životima. Sagledajte sve ono što imate, shvatićete da ste u boljoj poziciji od mnogo drugih ljudi.

Organizovanost

Mala priprema i planiranje radnih obaveza unaprijed će vam omogućiti da izbjegnete stres i da imate pozitivan odnos tokom radne sedmice. Planiranje obaveza vodeći računa o rokovima i važnim zadacima na početku dana se vrši kreiranjem “to do” liste. Ta lista će vam pomoći da poredate prioritete, iskoristite vrijeme efikasnije i da ostanete organizovani.

Radite samo tokom radnog vremena

Ako ste skloni stresu ili razmišljate o poslu čak i kad ste kod kuće, kvarite ravnotežu između privatnog života i posla. Stvorite naviku da nakon završetka radnog vremena ne provjeravate email, grupne prepiske kao i da ne odgovarate na telefonske pozive vezane za posao. Izuzetak su samo hitne situacije. Pokušajte da odvojite svoj profesionalni svijet od privatnog života u trenutku kad napustite radno mjesto. Slobodno vrijeme koristite za opuštanje i provedite ga s porodicom.

Koristite pauze

Kontinuiran rad satima bez pauze negativno utiče na produktivnost i motivaciju. Naviknite se na to da povremeno ustanete s radnog mjesta i napravite kraće pauze za kafu, šetnju ili slušanje muzike. Ovakve promjene pomažu u poboljšanju raspoloženja i povećanju pozitivnosti.

Koristite vizuelne podsjetnike

Na svom radnom mjestu držite fotografije koje vas inspirišu, pročitajte ih kad god se loše osjećate. Možete na radni sto da stavite i fotografije svojih voljenih, jer će vas one oraspoložiti kad god osjećate negativnost oko sebe.

aura.ba

(Visited 149 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments