SHL event “100 mladih 100 ideja”

2 dec
Aktivisti iz više od 40 BiH gradova u sklopu dvodnevne konferencije “100 mladih 100 ideja”, koja je održana u hotelu Hollywood, prezentirali su rezultate SHL eventa. Nedovoljno programa za biznis ideje mladih, loša mobilnost, niska svijest o neformalnoj edukaciji, odsustvo omladinskog aktivizma i nizak stepena učešća u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou ključni su problemi koje su nakon dvodnevnog rada u radnim grupama definirali više od 100 aktivista u okviru godišnje konferencije “SHL event”, u organizaciji Fondacije Schüler Helfen Leben.
Mladi su kroz intenzivan rad  ponudili ideje za projekte i preograme koji bi doprinjeli razvoju omladinskog aktivizma.  Aida Bećirović rukovoditeljica SHL-a Sarajevo, na svečanoj ceremoniji zatvaranja Eventa, proglasila je najboljim projekat «Krajiško ljeto» iz Cazina koji će biti finansiran i naredne godine iz Fonda za omladinski angažman.
 
«Sretna sam što sam vidio sjajne i impresivne ideje, što smo u 2015. godini podržali preko 50 omladinskih projekata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i učinit ćemo sve što je u našoj moći da što više njih pomognemo u sljedećoj godini», poručila je učesnicima Aida Bećirović ohrabrivši mlade da zadrže ovaj entuzijazam i da nastave vrijedno raditi na ostvarenju svojih ideja. Kroz zajednički rad mladi su predložili projekte kojima bi se prevazišla neadekvatna informiranost o potencijalnim edukacijama, te nepovezanost škola sa organizacijama koje mogu pružiti korisne informacije mladima.
Jedna od zančajnihi segmenata SHL eventa „100 mladih 100 ideja“ je bila i prezentacija šest kandidata za prvog SHL ambasadora aktivizma, a Nedžad Kamenica iz Goražda je ponio laskavu titulu najboljeg, te će u narednoj godini sa svojim kolegama raditi na projektima koji će nastojati poboljšati angažman mladih u Bosni i Hercegovini.
Iznimno smo zadovoljni aktivnim učešćem mladih iz cijele zemlje koji su udružili snage i ponudili odlične ideje, čija uspješna provedba može značajno unaprijediti njihovu poziciju u društvu. Veliko mi je zadovoljstvo što mi je pripala čast uručiti nagradu prvom SHL ambasadoru aktivizma koji za nas predstavlja „role model”, i treba da bude uzor i primjer svim drugim mladim osobama“. istakla je Larissa Probst, direktorica SHL-a.
Također, kreativne ideje su predložene kako bi se mladi bolje informirali o mogućnostima putovanja u inostranstvo na programe razmjene, dok je pokazan i veliki interes za uspostavljanje novih fondova koji će financirati biznis ideje mladih. Kako bi se unaprijedilo učešće mladih u Civilnom sektoru, mladi su kreirali zanimljive kratke video materijale kojima su objasnili šta za njih predstavlja aktivizam mladih.
«Cijelu konferenciju možemo okarakterizirati uspješnom, jer su za kratko vrijeme ostvareni sjajni rezultati i predložene su mnoge konkretne akcije, a SHL će o svim idejama razmisliti i podržat ćemo one koji se najviše dopadaju vama, odnosno mladima», poručila je učesnicima Larissa Probst i pozvala ih da se SHL-u obrate za svaki vid podrške.Po uspješno okončanom godišnjem skupu predstavnika/ica omladinskih projekata, SHL će u saradnji sa mladima u 2016. realizirati najbolje od predstavljenih ideja kako bi pomogli mladima da zajedno dođu do kvalitetnih rješenja.
(Visited 525 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments