Senad Žunić: “Posla u IT industriji u BiH zaista ima“

30 nov

Informacione tehnologije najperspekivnija su i najatraktivnija privredna grana. Svijet je odavno zahvaljujući savremenim tehnologijama postao globalno selo. Novo doba diktira i nova pravila. Poslovi se brže i jednostavnije obavljaju, a prepreke ne predstavljaju ni hiljade kilometra razdaljine. Zaljubljenici u IT ne brinu za svoju budućnost, a nas je zanimalo šta je lijepa, a šta ona manje lijepa strana ovog posla i šta trebate znati o ovoj branši prije nego se odlučite i sami okušati u svijetu IT-a.

Da bismo približili ovu oblast i onima koji do sada nisu imali priliku razgovarati s nekim ko već niz godina radi u oblasti IT, kontaktirali smo Senada Žunića, magistra tehničkih nauka iz Tuzle i on nam je time što je pristao na saradnju po ko zna koji put potvrdio da ljudi u IT nesebično dijele znanje i iskustvo.

-„ IT sektor je stalno u velikim promjenama. Stalno se prave izmjene postojećih tehnologija te prave nove koje znatno unaprjeđuju korisničko iskustvo, dizajn i sl. Budite spremni na stalno učenje i usavršavanje. Lijepa strana IT je stalno učenje i praćenje trendova, pronalazaka za nova rješenja koja će pomoći nekome u obavljanju svakodnevnih poslova. Nikada se ne smije stati i prestati prilagođavati jer će vas vrijeme pregaziti. Manje lijepa strana je što se stalno mora učiti i pratiti trendovi!!!“ – rekao je Senad koji je suosnivač softwarske kompanije koja za klijenta ima EU firmu koja se se bavi bio-medicinskim inžinjeringom.

Njegova IT karijera je započela pred sami kraj fakulteta Elektrotehnike, kada je počeo raditi kao software developer na polju Digitalne obrade podataka u medicinskim uređajima.

-„Tu se desila ljubav na prvi pogled, kada se znanje sa tehničkog fakulteta direktno iskoristilo u medicinske svrhe. Tokom radnog vijeka sam radio i kao web developer, system admin ali je ostala ljubav prema bio-medicinskom inžinjeringu“ – istakao je Senad.
On je već tokom Matematičko-informatičke gimnazije shvatio da je IT veliko i nestraženo polje te ga je kako kaže želja za novim znanjima i istraživanju i dovela u IT industriju.
Da je bh.omladina spremna okušati se u nečemu ovakvom pokazuje i sve veći upis na IT smjerove državnih fakulteta te veliki broj novootvorenih privatnih i poluprivatnih visokih škola i fakulteta zasnovanih baš na IT tehnologijama.

-„Jedno je biti spreman, a jedno je zagristi i naučiti zanat i primijeniti ga. Omladina mora sa većim entuzijazmom pristupiti informacionim tehnologijama i uspjeh neće izostati. Posla u IT industriji u BiH zaista ima. Kao i svaki ozbiljan posao, rad u IT sektoru zahtijeva poznavanje širokog spektra tehnologija i procesa. Zato bih predložio svakom zainteresovanom upis na zvanični inžinjerski studijski program, gdje će naučiti osnovno inžinjersko razmišljanje te shvatanje kompletne slike razvoja i istraživanja. Svakako da se mora raditi na unaprjeđenju studijskih programa i prilagodbi jako zahtjevnom i brzomjenjajućem IT sektoru“ – naglasio je Senad.

Internet nam omogućava dostupnost svim najnovijim literaturama i tehnologijama. Na dohvat ruke nam je svo znanje koje nam treba. Fakulteti i centri edukacija nas trebaju naučiti kako razmišljati, kako uspostaviti sistem, steći radnu naviku i moramo znati da ocjena (ili posao) ne dolazi sama od sebe, nego je plod mukotrpnog rada i učenja.
Ako pak niste imali priliku, želju ili ideju da vaše formalno obrazovanje bude neki od IT smjerova, a sada razmišljate o IT kao dobroj opciji, treba napomenuti da za IT nikada nije kasno i uvijek postoji način da se putem neformalnog obrazovanja uključite u ovaj svijet.
-„Ja bih svakako preporučio BITCamp koji je ciljano namijenjen za brzo obučavanje (i prekvalifikaciju) i usmjeravanje na trenutno najpotrebnije grane IT sektora. Veliki dio IT sektora se zasniva na startup-ima i (angels) investitorima. Pokrenite start-up, nađite investitore, vjerujte u sebe i svoju ideju. Sa druge strane postoje centri poput BIT Centra u Tuzli, koji pomažu startup-ima i omogućavaju lakše pokretanje i samozaposlenje. Ovakvi centri mogu uveliko pomoći mladim ljudima sa idejom i željom za rad i dokazivanje“
Mnogo je i online kurseva, seminara i organizovanih kampova (BITCamp) da je svakom zainteresovanom vrlo lako doći do literature i početi učiti.

-„Treba imati veliku ljubav i profesionalnost prema ovom zanatu. Predlažem da počnete pisati source code što prije, sami sebi dajte zadatke i napravite rješenja. Kada sa takvim pristupom dođete u IT kompaniju na interview za posao šanse su vam jako dobre“ – otkrio je Senad.

IT sektor je karakterističan po tome što se nerijetko desi da u timu rade inžinjer elektrotehnike, samouki developer, srednjoškolac sa brilijantnom idejom i sl. Osim što je dobro plaćen, rad u ovoj branši je jako zanimljiv, a prilika za napredovanje je mnogo.
Zanimalo nas je na koji svoj dosadašnji poslovni uspjeh je Senad najponosniji, a on je odgovorio ovako:
-„Kao developeru, najveće zadovoljstvo mi predstavlja kada vidim proizvod svog rada u funkciji (makar i najjednostavnija web stranica), a pogotovo ako je to medicinski uređaj koji će nekome poboljšati kvalitetu života ili umanjiti bol.

Kao suosnivaču i manageru, najveći uspjeh je kada uposlite mladu osobu, direktno iz škole ili fakulteta te joj prenesete svoja znanja, metode rada i razmišljanja i onda primijetite kako odrastaju, postaju samostalni i prave sopstvena mala i velika rješenja“ – rekao je Senad. i putovanje: Prije samog puta, sve što planiraš uzeti sa sobom stavi na jedno mjesto i onda prepolovi odjeću i duplaj novac.

Zeda.ba

(Visited 1.208 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments