Selma Mahmutović, kreatorica minijatura i autorica brenda mmm… – žena sa jakim živcima

25 maj

Ja sam Selma Mahmutović, grafičarka koja se prije nepunih šest godina posvetila isključivo radu sa polimernom glinom, a zaljubila sam se u istu još davne 2003. godine kada sam na poklon dobila magazin o Hobby stvaralaštvu od profesorice koja me je na času grafike ‘uhvatila’ kako pravim neke minijaturne cvjetove od žice. U tom magazinu sam prvi put vidjela polimernu glinu. Početkom 2012. godine sam počela koristiti društvene mreže za promociju mojih radova.

Otkud polimerna glina i zanimanje za nju? Šta te privuklo njoj i kako je sve krenulo?

Iako sam cijeli život najviše crtala, slikala i štampala grafiku, vajanje je bilo sporedna stvar i vrlo rado sam, kad god sam imala vremena posvećivala toj vrsti likovne umjetnosti. Klesala sam u kamenu, modelovala figurice od polimerne gline. Na neki način ta ljubav je uvijek bila sklonjena ‘u ladicu’ jer obaveze oko mature pa upis na akademiju, obaveze na akademiji (ko zna kako je biti student grafike najbolje će shvatiti) nisu mi davale prostora da se posvetim tome. Nakon završenih predavanja na akademiji, odlučila sam napraviti pauzu do diplomiranja (koje se poprilično oteglo) ali to je najbolji potez koji sam mogla napraviti u životu jer sam stvarajući sama za sebe, u svojoj sobi bez ikakvih drugih utjecaja shvatila ko sam, zašto sam ovdje, šta želim biti i raditi. Sazrela sam. Iako sam čitav život bila u likovnoj umjetnost, tek do unazad ovih pet-šest godina likovna umjetnost je ušla u sve pore mog bića.

Počela sam istraživati o polimernoj glini kao materijalu, preko interneta, kupujući knjige, kontaktirajući autore knjiga i likovne umjetnike koji se izražavaju kroz ovaj umjetnički materijal, samo da saznam o tom materijalu što više.  Tako je sve krenulo…

Vrlo često radiš minijature hrane i nakit sa motivima hrane i reklo bi se da i naziv mmm… ima veze sa tim? Jesam li u pravu? Kako je došlo do toga?

Da bih naučila što više o polimernoj glini nije bila dovoljna samo teorija nego praksa. Imala je polimerna glina svoje mane koje su u početku bile prilično nesavladive. Prvo sam krenula sa jednostavnijim kreiranjem i to minijaturnog nakita. Nekada sam slijedila upute po knjigama i to je bila vježba samo za privatne svrhe jer sam željela da dobijem što kvalitetniji komad nakita. Nakon što sam naučila i prihvatila osnovna pravila, savladala mnoge tehnike, postepeno sam se oslobađala zadatih tema, a onda se sva ljepota rada sa polimernom glinom počela pokazivati u mom radu i mojim idejama. Ja volim boje. Volim umjetnost koja priča priče. Volim jesti i volim hranu vizalno. Ona je bitan aspekt našeg života u svakom smislu, emocionalno, kulturalno, ekološki… Svakodnevno me okružuje ona je inspiracija koja je uvijek ‘pod nosom’.

Naziv mmm… upravo ima veze s tim. Šta bolje opisuje momenat kada vidimo nešto interesantno, oku ugodno i toliko ukusno da se počnemo oblizivati jer nam krene voda na usta? Kroz energiju koju tada osjetimo možemo samo da promrmljamo riječ mmm…  – koja je idealna za ono što najviše radim.

Sam minijaturni nakit je proizišao od minijature koja nije popularna niti posebno poznata na našim prostorima, a to je Dollhouse minijatura/kultura/umjetnost. To je primarna stvar zbog koje je sve ovo krenulo. Da se razumijemo, volim nakit i uvijek ću ga kreirati, čak planiram da uradim i nekoliko komada u plemenitom metalu, najvjerovatnije srebru, možda čak uključim i emajliranje jer volim boje ali minijaturna umjetnost u mjerilu 1:12 je ono što mene trenutno najviše interesuje. Želim pokazati ljudima tu vrstu minijaturne umjetnosti koja je čarobna i intrigantna.

Kako biraš motive?

Knjige, magazini i emisije o hrani/kuhanju imaju veliku ulogu u mom kreiranju minijaturne hrane. Inspiraciju je lako pronaći u svakodnevnom životu samo ako znate kako i gdje gledati. Ja obraćam pažnju na detalje oko sebe i uvijek se pitam. Volim čitati. Nikad nisam prestala čitati dječiju leteraturu i ona me inspiriše. Zbog toga je moj nakit u nekim segmentima ‘djetinjast’.

Volim stop animaciju i ne postoji film stop animacije koji nisam pogledala, čak najviše volim gledati procese nastajanja te vrste filmova jer volim modelovanje i karaktere tih likova koji su čisti proizvod ljudske mašte. U ostalom ja sam zaljubljena u minijaturu i modelovanje.

Koliko vremena ti treba za izradu neke minijature i da li je pogrešno ako zaključim da Selma ima veoma jake živce?

Tačno vrijeme ne mogu odrediti niti određujem jer uvijek zavisi od kompleksnosti motiva, načina rada i mog raspoloženja. Nekad znam da najjednostavniji motiv radim duže od najkompleksnijeg jer jednostavno ‘ne ide’ i moja koncetracija nije na nivou kakvom treba biti. Srećom to nije toliko često ali dešava se jer nisam robot. Ovo je možda odgovor na pitanje da li imam jake živce. Imam ali nekad popucaju.

Ako baš moram odrediti vrijeme možda su narudžbe najbolji pokazatelj, ako nešto naručite što sam već radila npr broš ‘Sova’, za dva dana će biti urađen i spreman za nositi. (Ovo isključivo govorim za kreaciju broša sove)

To direktno ne govori da motiv sove radim dva dana, motiv bude urađen za 3-4 sata ali proces prije kreiranja motiva i poslije je ono što čini kvalitetan komad nakita. Dobro kondicionirana glina, (da spominjem ili ne probleme koji se mogu javiti prilikom kondicioniranja?!), skinner blend tehnika – koja je sastavni dio na tim mojim broševima i molitva da uspije,  onda slijedi rezanje oblika – koji će biti vrsta podloge da mogu sovu ‘ilustrovati’ na njoj, što preciznije izrežete podlogu i oblikujte, broš će izgledati uredniji i nakon pečenja nećete imati mnogo problema kod obrade. Podloga je bitna jer je ona i nosioc metalne komponente broša. Nakon pečenja slijedi proces hlađenja, provjera fleksibilnosti, šmirglanje, poliranje, lijepljenje metalne komponente, lakiranje i sušenje. Najbolje je da se lak na kreaciji suši 24h.

Da li je ovo tvoje osnovno zanimanje i ima li još nešto čime se baviš?

Da, ovo je moje osnovno zanimanje ali sam i vanjski suradnik jednog arhitektonskog studija kao ‘social media manager’ i učesnica sam mnogih projekata za likovnu edukaciju kod djece jer sam u biti freelance likovna umjetnica.

Kreacije nastaju u tvojoj glavi ali čini mi se da radiš i po narudžbi? Šta je veći izazov i šta najviše voliš raditi?

Tako je. Sve je proizvod moje mašte. Kad su u pitanju narudžbe, prije sam radila i motive po želji kupca, nisam pristajala na sve i svašta ali jesam na neke na koje danas više ne pristajem. Tako je već dvije godine. Narudžbe takve vrste me nisu ispunjavale iako sam da budem iskrena dobro zarađivala ali sada ne postoji taj novac na svijetu koji me može natjerati da radim nešto što mi se ne radi. Zato sam prekinula tu vrstu narudžbi jer su bile u iscrpljujuće. Sada radim isključivo ono što je tematski vezano za mmm… ali uvijek mi se može poslati upit da razmotrim može li ideja kupca biti uklopljena u stil mmm…, a da opet zadovolji potrebu naručioca. Gradim svoj brend i stil zbog toga najviše uživam raditi na idejama koje i sama volim nositi, a ako se to kupcima svidi onda sam presretna!

Ima li neka kreacija – komad koji ti je posebno drag i za koji si baš vezana?

Da. Najdraža kreacija kad je minijaturni nakit u pitanju je jedan privjesak za lančić. To je minijaturni kaktus posvećen mojim roditeljima. Postoje mnoge vrste kaktusa, ali svi zajedno imaju jednu jaku i lijepu osobinu, a to je izdržljivost. To je kreacija koju najčešće nosim i najviše volim. Od minijatura u mjerilu 1:12 to su ćevapi i svježe sirovo pile.

Šta se najviše traži? Minijature radiš kao komade nakita, broševe i privjeske je li tako? Mislim na to – kao što se najbolje prodaju ali i koji motivi?

Nastojim da sam u interakciji sa svima onima koji prate moj rad i koji kupuju kod mene, tako da s vremena na vrijeme postavim upit šta vole i šta žele u budućnosti da kreiram ali njihovi odgovori su uvijek manje više isti, tako da je zaključak da šta god uradim oni vole. 🙂 Neko manje, neko više ali to je to. Moje najprodavanije kreacije su lančići ‘Medo’ – Izuzetno je kvalitetan proizvod. Svi ga vole jer je čist poput djeteta, a i bio je najvjerniji čuvar naših snova u djetinjstvu. Mnogi su se pronašli u toj kreaciji bez obzira koliko imali godina. Kupuju ga mame svojim djevojčicama i sebi, momci djevojkama, nane unukama ali i sebi. Jedna gospođa je kupila pet komada u različitim bojama da ih može kombinovati sa različitim odjevnim kombinacijama.

Tu su još i broševi sove, broševi sa muffin-ima, magneti ćevapi i baklava, snješko bijelići, praline u srce kutiji, sladoledi, gingerbread tematika to su sve kreacije koje su najtraženije i vrlo brzo se prodaju nakon što ih objavim.Najveći izazov, odnosno najzahtjevnija kreacija?

Svaka kreacija je manje više zahtjevna. Onog trenutka kada sjednem da radim, ja ulazim u mmm… svijet, nešto poput ‘Alise u zemlji čuda’. Ona se susretala sa raznim likovima i izazovima, tako se susrećem i ja, sa različitim materijalima, alatima, bojama, oblicima, usponima, padovima. Sve to zagrlim i nastojim da sa svakom novom kreacijom unaprijedim svoj rad i sebe. Spomenula sam i da nekada ovisi dosta toga i o raspoloženju.

Gingerbread kućice su zahtjevne jer za svaki ukras na njima treba uraditi posebne rolate koji se kasnije režu, da bi se kućice ukrašavale. Ti rolati ne mogu biti u jednoj boji i jednog motiva, a rolati su jedni od najzahtjevnijih tehnika u radu sa polimernom glinom čak i oni koji djeluju najjednostavniji mogu vrlo lako da ne uspiju.

Osim bavljenja konkretnom izradom, radiš i sve ostalo, dizajn, amabalaže, logo, marketing, promociju po društvenim mrežama i ostalo, je li tako? Koliko ti je u stvari internet pomogao u promociji i da li je ako sam dobro shvatila Facebook tvoj osnovni kanal prodaje i promocije? Plus Twitter i Instagram, naravno.

Tako je, radim sve i to sama. Fotografišem, obrađujem fotografije u Photoshopu kako bih kupcima približila izgled kreacije u stvarnosti, dok im veličinu saopštim pri njihovom upitu. Moju ideju za logo i ostali vizalni identitet realizovala je moja drugarica i kolegica Ana Lukenda. Ona je trenutno najangažovanija grafička i produkt dizajnerica u našoj državi, sreća pa sam je ‘ugrabila’ prije nego što je postala popularna. Moram je pohvaliti ne zamjeri.  Njeni savjeti za vizual brenda su mnogo pomogli i moram priznati da smo odradile super posao jer svako malo nam neko nastoji kopirati ili pođoniti vizualni identitet. To je dokaz da je nešto dobro koliko god bilo naporno. Srećom riješimo taj problem brzo.

Pakovanja režem, bindujem i lijepim lično i to mi je jedini dio posla koji baš i ne volim.

Mmm… (Mmm by Selma) brend se može naći na svim društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Flickr, DeviantArt i blog.

Ja sam nastojala da od interneta izvučem maksimum i da svoj rad prezentiram tim putem. Nisam pogriješila jer mi skoro svakodnevno sa svih ovih društvenih mreža od ljudi iz cijelog svijeta dolaze upiti o radu, kupci i zaljubljnici u minijaturni nakit i minijature. Facebook page, Instagram i Twitter su najažuriraniji i najposjećeniji. Upiti dolaze direktno na njihovu opciju za poruke, a sa ostalih društvenih mreža najčešće na mail ili fb page. Što se tiče marketinga posredstvom društvenih mreža, često gledam, a nekad i uplatim online kurseve vezane za poboljšanje i unaprijeđenje posla od kuće. Učim o društvenim mrežama i kako ih koristiti.

Kakvi su planovi za budućnost? Jesam li dobro ukačila da spremaš Etsy prodavnicu? (Navijam za to jer sam uvjerena da to itekako ima prolaz i da ćeš se slomiti od posla kad krene:) )

Planova za budućnost imam, neću ih sve otkriti ali radim na njima svakodnevno. Ono što mogu reći je da će se za mmm… brend sigurno čuti još više nego do sada, samo da sve bude na mojoj strani kako sam planirala.

Etsy sam otvorila ali nisam još aktivna na njemu koliko bih trebala biti ali sve je to zbog ovih stvari na kojima vrijedno radim. Kada to završim, onda ću se posvetiti najviše Etsy-u. Hvala ti mnogo na ovim divnim željama i ja se nadam i želim svim srcem da bude tako.

Gdje vidiš i kako vidiš sebe u budućnosti?

Prije svega ona najbitnija i najiskrenija želja mi je da budem zdrava, sretna i da svi oni koje volim i koji me vole budu zdravi i uz mene pri ostvarivanju planova za budućnost. Sebe vidim na mojoj prvoj samostalnoj izložbi minijatura u nekoj od galerija ovdje u mom dragom Sarajevu, kasnije i u ostalim gradovima BiH. Vidim sebe kao posjetioca ali i učesnicu na sajmovima i izložbama minijature u Evropskim gradovima Londonu, Parizu, Milanu, Rimu itd. a čak se vidim i kao neko ko bi mogao da dizajnira liniju nakita za neki drugi brend.

Cyberbosanka.me

(Visited 417 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments