Sedam naučno dokazanih načina kako do boljih ocjena u školi

28 okt

Testovi i ocjenjivanje stresni su za većinu učenika. Iako vam to stvara veliki pritisak, ne mora zaista biti tako. Postoji više dokazanih načina da svaki test kojeg pišete riješite bolje i dobijete višu ocjenu.

Učenje uvijek možete unaprijediti, a isto vrijedi i za pisanje testova i ocjene. Budući da nema učenika koji ne želi dobivati bolje ocjene, portal Srednja.hr donosi sedam naučno dokazanih načina kako popraviti prosjek.

Žvačite gumu za žvakanje

Vjerojatno ste već čuli za ovaj trik, no uvjeravamo se da se ne radi tek o urbanoj legendi. Baylor College of Medicine napravio je studiju u kojoj su studenti za vrijeme matematičkog testa žvakali gume za žvakanje. Oni koji su to činili, za razliku od kontrolne grupe koja nije žvakala, riješili su test bolje. Ispostavilo se da žvakaća guma unaprijeđuje kognitivni performans kod odraslih jer stimulira mozak pojačavajući krvotok, piše Her Campus. Čak i žvakanje prije testa moglo bi vam pomoći.

Pustite muziku u pozadini

Dok učite možete pustiti muziku u pozadini, jer su istraživači otkrili kako brzi tempo muzike pojačava kognitivne sposobnosti. Ispitanici su slušali brže dijelove Mozartovih kompozicija, što je povećalo brzinu prostornog procesuiranja, odnosno načina na koji razumijemo i organiziramo svoj svijet te tačnost lingvističkog procesuiranja (kako mozak razumije riječi). Stoga sljedeći put za vrijeme učenja pustite neku bržu muziku kako bi bolje razumjeli materijal.

Doručkujte

Njemački naučnici istraživali su efekt jedenja doručka kod srednjoškolaca, pa tako otrkili kako je doručkovanje povećalo kratkoročnu kognitivnu sposobnost, kao i pažnju učenika. Mnogi se slažu kako je glad za vrijeme ispita jedna od gorih distrakcija koje možete doživjeti.

Hidratizirajte se

Ovo je prilično jednostavna, a vrlo efektivna metoda. Britanski istraživači objavili su prošle godine studiju koja pokazuje kako su studenti koji su na test ponijeli piće bolje riješili ispite nego oni koji to nisu učinili.

Vježbajte

Lagano trčanje prije ispita moglo bi baš biti ono što će pomoći da pojačate rezultat. Povezanost između kognitivnih sposobnosti i vježbe je vrlo dobro istražena i definitivno je super način da bolje rješavate testove. Dovoljno je da kod kuće napravite nekoliko vježbi da pripremite tijelo, ali i um. Prema mišljenju naučnika, vježba čini i da neuroni u mozgu budu bistriji i okrtniji, što će pojačati moć mozga.

Planirajte nagradu

Ukoliko sami za sebe planirate određeni vid nagrade nakon ispita, mogli bi malo poboljšati svoj rezultat na testu. Prema studiji sa Univerziteta Chicago, sama ponuda nagrade poboljšava učinak na testovima. Stoga sljedeći put kad se budete nervirali prije ispita, sami sebi recite da ćete se nagraditi nekom sitnicom za trud.

Prekrižite brzu hranu

Ukoliko želite dobro rješavati ispite, možda biste pržene krompiriće trebali zamijeniti zdjelicom voća. Prema nedavnoj studiji, što više brze hrane konzumirate, postići ćete slabije rezultate na ispitima.

Skolski.ba

(Visited 179 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments