Saznajte na koji način Tibetanci vaspitavaju svoju djecu

31 aug

Želite li da podignete dete koje će biti mudro, tolerantno, puno poštovanja prema roditeljima, dobro će vam doći poneki savet tipičnih roditelja s Tibeta. Oni svoju decu odgajaju drugačije nego mi…

Osnovna stvar koju neguju tradicionalni, moderni roditelji s Tibeta jeste to da dete nikada ne sme da se ponižava i nikada fizički ne sme da se kažnjava, iz jednostavnog razloga, jer se dete ne može odbraniti.

To je prva i glavna teza koju bismo mogli i sami da prihvatimo kao jedinstveno pravilo ako želimo da budemo korak bliže odgajanju dobrog, poštenog, tolerantnog i samosvesnog deteta.

Ovo su osnove teze koje razjašnjavaju sve:

Do 5. godine – dete je kralj

Do uzrasta od otprilike pet godina tibetanski roditelji se bukvalno prema detetu ponašaju kao prema kralju. Za njega rade sve sa punim uvažavanjem i poštovanjem, dobre stvari im ne brane, a od loših ih vrlo jednostavno odvraćaju. I to tako da detetu, kada učini nešto loše ili krene da učini nešto loše, izrazom lica pokažu svoju uplašenost i strah. To je izraz koje dete zna od malena pa će odustati od toga što je krenulo da uradi.

Do 10. godine – dete je rob

Nakon kraljevskog odnošenja, u periodu kada dete treba da nauči više o životnim obavezama, težnji za napretkom i kvalitetnom suživotu sa drugima, roditelji s Tibeta decu počinju da tretiraju kao robove.

Ne bukvalno, ali s jasnim svakodnevnim zadacima i sistemom nagrada i kazne. Nikada fizičke, ali i kazna mora da bude deo ovog perioda kada deca moraju da nauče da budu oni o kojima će društvo misliti pozitivno, a ne negativno. To je temelj na kojem se baziraju u svim situacijama.

Do. 15 godine – jednak vama

U ovom periodu života dete treba da nauči da bude jednak drugima, a opet, svako to želi na svoj način. To je uzrast kada dete mora da nauči da bude samostalno i formira svoje mišljenje, a to u ovom uzrastu zna da bude prilično drugačije od roditeljevog. Ali, umesto tupljenja i zabrana, tibetanski roditelji u svakoj raspravi pokušavaju da priču skrenu samo na negativne posledice, nikada direktnim pametovanjem.

 

Od 15. godine – uzajamno poštovanje

Vaspitanje je praktičo gotovo, dete je u ovom uzrastu već prilično odrastao čovek, na Tibetu sigurno, pa roditelju ne preostaje ništa drugo nego da se i dalje prema njemu odnosi kao sebi jednakom, s puno poštovanja, i s jako malo brige da će dete zastraniti.

www.magazin.ba

(Visited 226 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments