Saveznici zdravog života s kojima morate napraviti pakt

7 dec

Svedoci smo vremena u kome kompjuteri, smartfoni, kancelarijski poslovi preuzimaju kontrolu nad našim životima. Ako ih shvatimo kao sredstvo, a ne kao cilj, onda smo na pravom putu da iskoristimo sve benefite koje nam nude. Ako im postanemo robovi, što često sami biramo, trpimo niz posledica koje se ukrupnjavaju i utiču čak i na zdravstveni bilans. Ovo su saveznici zdravog života sa kojima zaista vredi napraviti pakt. Evo kako očuvati zdravlje u modrnom dobu!

Najpre treba imati u vidu to da su danas saveznici zdravog života čak i neki predmeti koje smatramo suparničkim taborom, ako se odlučimo da ih tako posmatramo.

No, ono što svakako moramo znati jeste činjenica da nikada i niko neće voditi računa o našem zdravlju, onoliko koliko je na nama taj zadatak.

Šetanje i trčanje detoksifikuju – a možete i meriti uspeh!

Aplikacije koje mere korake, pređene kilometre i briznu kretanja odlično nam služe kada se posvetimo disciplini koja ne iziskuje nikakva druga sredstva osim kondicije. Trčanje sagoreva masnoće i pretvara masti u energiju.

Stimulisanje centra za sreću i lučenje endorfina i serotonina dešava se upravo tokom ove fizičke aktivnosti, a dodatni stimulans može nam biti i muzika. Tehnologija je tu odigrala pravu drugarsku misiju, izumevši bežične bluetooth slušalice koje nam tokom trčanja mogu biti povezane sa telefonom ili muzičkim uređajem i diktirati tempo i ritam. Slušalice su se odavno uvrstile u dodatak koji nam trčanje čini zanimljivijim, uzbudljivijim i energičnijim.

Biciklizam i adrenalin

Za one koji vole da mirno okreću pedale i razgledaju krajolik sporom vožnjom, najbolje je ujahati saveznika zvanog bicikl. No, da bi se ponekad dosadnim biciklističkim stazama dalo malo više uzbudljivosti, i sami bicikli danas se prave tako da su otporniji na spoljašnje draži. Vožnja po offroad putevima, daleko od naseljenih mesta, po šumskim stazama i kamenitim predelima dodatno luči adrenalin.

Posle svake savladane uzbrdice, ovakvi putevi nude adrenalinske spustove, pa onima koji žele da pređu na sledeći nivo biciklizma, mogu da porazmisle o ovoj disciplini. Održavanje fit linije je neupitno jer ova vrsta biciklizma iziskuje odličnu fizičku spremu.

Planina je dobar drug, a planinski sportovi najbolji!

Ko god se kao mlađi usuđivao da planinu odbaci kao prijatelja iz prirode, i priznaje samo vodu poput reke, jezera i mora, ne zna koliko je propustio. Planinski putevi, pećine, stazice za šetnju, ali i oni neistraženi planinski putevi nude pregršt mogućnosti za vežbanje, održavanje zdravlja i zabavu.

Usponi na velike vrhove često su organizovani od strane planinarskih udruženja, i to je idealan način da se zakorači u planinarske vode. Nakon stečenog iskustva, mnogi se odlučuju da planinske puteve, utočišta vila i šumskih stvorenja, istražuju sami, koračajući satima po nepristupačnim predelima.

Nagrada za trud, uvek je neverovatan pogled na čudo prirode, koji koji se pruža u dolinu, a koji se rečima smeštenim na internet, teško da može opisati. Nivo iznad običnog alpinizma i planinarenja jeste i «free climbing» koji podrazmeva slobodno penjanje po stenovitim predelima sa opremom ili bez nje.

Muzika i odmor jednako važni

Treba uvek voditi računa o skladu i balansu koji vlada između fizičkog i duhovnog zdravlja. Nekada je potrebno zaroniti duboko u sopstvene ponore, kako bi se konsultovali sa svojim suštinskim bićem. Tajne koje često skrivamo od samih sebe nekada su putokaz ka pobedama, pa se saveznikom duševnog zdravlja smatra i promišljanje, planiranje ali i odmor od svega. Sada, kada smo se udaljili od tehnologije, možemo joj se još na trenutak vratiti.

Za one koji ne vole da osluškuju tišinu, lagana meditativna muzika, nežni ritmovi džeza i instrumentali uvek mogu poslužiti da se, rečeno jezikom tehnologije, «resetujemo». Stoga, onoliko koliko smo posvećeni fizičkom izgledu, telu i mišićima, moramo biti posvećeni duši i umu, jer disbalans često nosi ozbiljne posledice.
Miran um i zdravo telo, svakako su preduslov da se ona poslovica o zdravom duhu i ostvari. A ove savete za zdravlje uzimajte kao opšta načela koje ćete u skladu sa personalnim mogućnostima i ugraditi u svoju ličnost.

Luftika.rs/Mateja Panović

(Visited 107 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments