Savez izviđača Grada Zenice: Volonterski vikend na Smetovima

17 okt

Dana 14.10.2017.godine na lokalitetu Smetova održan je “Volonterski dan”, u sklopu projekta “Savršen svijet”, kojeg finansira ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Volonterskom danu je prisustvovalo 119 članova Saveza izviđača grada Zenica i odreda izviđača “Dr.Mladen Stojanović” iz Prijedora, koji su napravili 476 volonterskih sati.

Volonteri SIGZ-a i izviđački prijatelji iz Prijedora radili su zajedno na 4 aktivnosti, od kojih je prva podrazumijevala popravak i farbanje ograde oko Doma izviđača i radio amatera na Smetovima. Druga aktivnost je uključivala prevoz građevinske daske od izviđačkog doma na Smetovima do prostorija SIGZ-a u Zenici, dok se treća aktivnost očitovala u sađenju sadnica.

U četvrtoj aktivnosti učešće je uzeo najveći broj mlađih izviđača, koji su, zajedno sa svojim liderima, očistili širi prostor oko Doma izviđača.

Nakon urađenog posla i ručka, učesnici Volonterskog dana su lijep oktobarski dan iskoristili za šetnju i igru na Smetovima, dok su moderatori i štab projekta “Savršen” svijet održali radni sastanak, na kome su dogovorili termine za daljnje aktivnosti, koje uključuju “Izviđački višeboj” u Prijedoru (novembar), “Festival izviđačke pjesme” u Zenici (decembar), kao i datum zimovanja na Mrakovici (januar).

Sastanak je protekao u ugodnoj atmosferi, nakon čega je uslijedio povratak kući za članove SIGZ-a, dok su izviđački prijatelji iz Prijedora ostali na noćenju u Domu izviđača na Smetovima.

Aktivnosti “Volonterskog dana” su nastavljene i u nedjelju (15.10.2017), kada su 19 odraslih izviđača iz Zenice i Prijedora završavali uređenje ograde oko Doma izviđača, pri čemu su napravili 114 volonterskih sati.

Ovom aktivnošću, 119 članova Saveza izviđača grada Zenica i odreda izviđača “Dr.Mladen Stojanović” ukupno su napravili 590 volonterskih sati.

Aktivnost je dijelom podržana od strana Ministarstva vanjskih poslova SAD-a u Bosni i Hercegovini kroz projekat „Savršen svijet“ , te uključivanjme lokalne zajednice kroz aktivnosti projekata „Volonterizmom mladih do Eko kuće Smetovi“ podržanog od strane Grada Zenica i „Priroda oko nas“ podržanog od strane Zeničko-dobojskog kantona.

(Visited 330 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments