Sarajevski otvoreni centar: Vrata širom otvorena za sve

28 dec

Da li ste se ikad zapitali šta je zapravo seksualnost, seksualna orijentacija, rodni identitet? I koliko puta na to pitanje niste dali baš potpuno tačan odgovor? Sarajevski otvoreni centar je mjesto na kojem ovi upitnici dobivaju tačke.

Sarajevski otvoreni centar (SOC) zagovara potpuno poštivanje ljudskih prava i društvenu inkluziju lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans* i interspolnih (LGBTI) osoba i žena.
Sarajevski otvoreni centar je nezavisna, feministička organizacija civilnog društva koja teži osnažiti lezbejke, gejeve, biseksualne, trans* i interspolne (LGBTI) osobe i žene kroz jačanje zajednice i građenje aktivističkog pokreta. SOC takođe javno promoviše ljudska prava LGBTI osoba i žena, te na državnom, evropskom i međunarodnom nivou zagovara unapređivanje zakonodavstva i javnih politika u Bosni i Hercegovini. Kroz rad na pitanjima evropskih integracija, SOC unapređuje ostvarivanje ljudskih prava i podstiče daljnji razvoj civilnog društva.

dsdsadas

Sve aktivnosti SOC-a u vezi su s pravima LGBTI osoba i pravima žena. Ali vrata njihovog centra otvorena su za sve mlade. U SOC-u se mladi imaju priliku susresti s različitim treninzima, diskusijama i druženjima s LGBTI populacijom. Diskusije koje se vode u SOC-u su vezane za različita ljudska prava. Vrlo često Sarajevski otvoreni centar je mjesto na koje dolaze različiti gosti iz regije koji se bave pravima LGBTI osoba ili nekim drugim ljudskim pravima. Tako da mladi često imaju priliku da se druže na tim diskusijama i samim tim nauče nešto novo. Ono s čim se mladi ovdje mogu susresti jeste upoznavanje s historijom, pravima i životom LGBTI osoba u BiH, regiji i svijetu.

Kako bi prisustvovali takvim diskusijama potrebno je da se prijavite SOC-u kako biste bili na njihovim mailing listama i kako bi vas oni na taj način mogli pozvati onda kada se te diskusije održavaju. A prijavite se možete putem maila soc.ba ili slanjem poruke na njihov Facebook profil. Neke od diskusija i druženja za LGBTI osobe nisu javne jer nažalost živimo u jako homofobičnom društvu. Također, osim formalnih druženja u jako prijatnoj atmosferi koja se ovdje samim ulaskom može osjetiti, mladi se još mogu družiti u bašti, u kojoj se nerijetko roštilja i igraju različite društvene igre.

untitleddsdsada

Lgbti.ba je portal Sarajevskog otvorenog centra čiji fokus jesu teme LGBTI. Trenutno na portalu piše nekoliko ljudi, a svi koji žele da pišu mogu dobiti mentorstvo i naučiti kako da pišu o tim temama i naravno svi su uvijek dobrodošli. Nakon obuke za pisanje o LGBTI temama postoji mogućnost plaćenog honorarnog rada, ukoliko u tom trenutku budžet portala to dozvoljava.

U Sarajevu će se 27. i 28. januara 2017. godine po peti put organizovati gostovanje festivala Merlinka. Festival Merlinka promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbejskom i trans tematikom. Festival ima za cilj da kroz filmsku umjetnost promoviše prava LGBT osoba i utiče na smanjenje homofobije. Ovo je super prilika za mlade koji žele da volontiraju na ovom festivalu i ovom prilikom nauče kako funkcioniše organizacija festivala.

U Sarajevskom otvorenom centru rade i djeluju ljudi koji su spremni svim mladima da pruže informacije o pitanjima vezanim za LGBTI prava, kao i da pruže siguran prostor za sve LGBTI osobe gdje bi moble da se osnažuju i dobiju podršku.
Razgovor o Sarajevskom otvorenom centru obavili smo s Lejlom Huremović

Autor teksta: Amila Hindija

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments