Sanja Stojanović: “Prestala sam tražiti posao”

15 jul

Tridesetdvogodišnja Sanja Stojanović iz Doboja, po struci ekonomski tehničar nekada je aktivno tražila posao ekonomskog tehničara i PRESTALA. Posao u struci nikada nije imala priliku raditi, ali upravo to joj je kako kaže, dalo vjetar u leđa jer se fokusirala na nešto sasvim drugačije i danas je vrlo sretna zbog toga. Kreirala je posao koji radi s užitkom!

„Danas radim ono što je i moja najveća ljubav. Još kao djevojčica sam imala sklonosti prema sastavljanju boja, uparivanju dezena i spoju različitih stilova. U ranoj mladosti, to je već poprimalo neke značajne obrise, pa sam počela polako da savjetujem prijateljice prilikom oblačenja, da im dekorišem razne proslave, pripremam im neke detalje za svadbe, što su one s oduševljenjem prihvatale. Međutim, moj životni put je otišao u nekom drugom smjeru, stavila sam na prvo mjesto brak i porodicu i nisam se mogla posvetiti onome što volim da radim, do dvije godine unazad. S godinama, moja kreativnost se povećavala, želja da radim ono što volim je jačala i počela sam se aktivnije baviti ovim poslom – unikatni pokloni, dekoracije… Budući da posao u struci nisam mogla dobiti, a nisam od onih koji vole da sjede, pasivno posmatraju sve oko sebe i neprestano se žale, odlučila sam da dam svoj maksimum i započnem jednu novu priču. Za sada, veoma uspješnu. Naravno, ne bih uspjela bez ogromne podrške porodice i nekolicine prijatelja“ – ispričala je Sanja koja je otvorila tzv. Maštovitu radionicu u kojoj proizvodi i stvara sve ono što joj mašta dozvoli.
Svadbene dekoracije, personalizovani pokloni za različite prilike i izuzetno popularne torte od kartona, samo su dio Sanjinog asortimana.

„Nikako ne smijem da zaboravim prstenove za salvete, koje već krase brojne domove i na koje sam veoma ponosna, jer većinu njih sam sama osmislila i nisu bili viđeni prije toga.Tu su i jako tražene flaše s fotografijama, koje su također plod moje mašte i dizajna. Radim s različitim vrstama materijala, budući da i obuhvatam širi dijapazon proizvoda. Najčešće su to saten, karton, staklo, a nerijetko i recikliram različite predmete. Naravno, tu su i razni biserčići, cirkoni i slični ukrasi, koji se stavljaju po želji kupca“ – istakla je Sanja te napomenula: „Mogla bih reći da je hobi prerastao u uspješan posao. Posao u koji ulažem mnogo ljubavi. Nije lako biti kreativac u BiH. U mome poslu to bih mogla nazvati napornim radom. Nekada radim i po 13 sati dnevno. Često se dešava da osmislite nešto, uradite, uložite vrijeme, ljubav, strpljenje i onda vas neko jednostavno „iskopira“. Poznato je da smo mi kreativci i veliki emotivci, pa takve stvari ne prihvatamo baš bezbolno. Ja, pak volim da kažem da sam svoja i da mi ta neka druga strana medalje ne predstavlja mnogo problem jer imam divne klijente koji znaju da prepoznaju i cijene ono što radim.“

Sanja je neko ko kontinuirano nastoji nadograđivati svoje vještine i raditi na usavršavanju onoga čime se bavi.
„Neprestano se edukujem, jer su moji pogledi na budućnost veoma široki. Nikada se ne zadovoljavam trenutnim učinkom i uvijek težim ka boljem. Smatram da je to recept za uspjeh u ovakvoj vrsti posla. Može se edukovati po raznim forumima, blogovima, sajmovima, ali ipak vještina ruku i ono što nosite u sebi daju najveće i najbolje rezultate“ – rekla je Sanja.

Da je kreativac biti lako, kreativac bi bio svako.
„Kao i u svakom drugom poslu i u našem postoje dvije strane. Na jednoj su oni koji su zalutali u ovu profesiju, pa ljubomorno i skeptično gledaju na ono što radim, a na drugoj strani su oni značajniji, divni ljudi, koji su uvijek spremni da pomognu, daju ili zatraže savjet, sarađuju, poštuju i cijene ono što radim“ – istakla je Sanja koja za sebe kaže da je veliki oprimista i pozitivac.

„Kod mene je čaša uvijek polupuna i nikada poluprazna. Smatram da se jedino sa velikim optimizmom i pozitivnim duhom može i uspjeti. Moj životni moto je: Uspjeh je sve ono u što uložimo ljubav, jer samo se ljubav množi dijeleći ju sa drugima ”.

Sanjine proizvode možete pronaći na ovom linku.

„Pogledi u budućnost su mi veoma široki. Ne mislim se zaustaviti samo na ovome, ali pustiću neka stvari idu svojim tokom. Ne volim ništa što je isforsirano i izvještačeno“ – poručila je Sanja.

Zeda.ba

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments