Samra Husremović, Zeničanka sa doktoratom na Berkeleyju: Želim se odužiti svojoj državi

23 maj

Ne postoje granice ako nešto želite i uvjereni ste da možete dostići zamišljeni cilj.

Nema te prepreke koja se ne može savladati ako ste odlučili da živite svoj san, pa makar dolazili iz jedne male državice na Balkanu, ali ponosne, i po ljudima koji u njoj žive, velike, hrabre, gostoljubive, zemlje nadarenih, pametnih, mladih, lijepih ljudi…

Jednu takvu upoznali smo danas. Zove se Samra Husremović, Zeničanka po rođenju, Sarajka po adresi stanovanja, Bosanka koja je sa najvišoj ocjenom – desetkom – završila američki Bates College u Lewistonu, u državi Maine, a potom bez ikakvih problema upisala doktorat iz Hemije na Berkeley (University of California Berkeley), jednom od najprestižnijih svjetskih univerziteta, smještenom u istoimenom gradu u Californiji.

Drži rekord koji još niko od učenika iz BiH nije dostigao

Sve je počelo 2010. godine kada je Samra upisala IB program u Drugoj gimnaziji u Sarajevu. Sa osmijehom nam otkriva kako je kao mala djevojčica sanjala da bude cvjećarka, ali kada je upisala gimnaziju želje su se ipak promijenile, pa je počela razmišljati o Biologiji i Medicini.

– Već na trećoj godini počeo je proces online apliciranja za studiranje u Americi. Dobijali smo savjete koji to univerziteti daju pune stipendije. I kao što bi se prijavila za neki ljetni posao, tako sam aplicirala na nekoliko koledža. U aprilu 2014. godine dobila sam odgovor od Bates Collegea da sam primljena. Ne daju svi fakulteti pune stipendije, a mladima iz naše zemlje potrebno je barem 95 posto od ukupne kako bi mogli otići na studiranje u Ameriku i kako bi kompletan studij uspjeli isfinansirati – započinje svoju priču Samra koja maj provodi sa roditeljima, braćom i prijateljima u Sarajevu.

IB program u Drugoj gimnaziji završila je sa maksimalnih 45 bodova i taj rekord do sada još niko od učenika iz BiH nije dostigao. Nakon završene srednje škole odlučila je prihvatiti poziv sa Bates Collegea i 2014. otputovati u Lewiston na studiranje.

– Spakovala sam dva kofera i otišla u nepoznato. Do tada nigdje sama nisam putovala. Bio je to veliki korak u mom životu, sama tako daleko od kuće, jer u Americi nikoga nisam imala…

Kako je iz Sarajeva donijela dobre poene pružila joj se mogućnost da odmah pohađa drugu godinu Hemije i Matematike. Izabrala je Hemiju koju je i završila.

– Od prve godine studiranja radila sam ljetna istraživanja, prvo u fizikalnoj, a onda više u hemiji materijala, anorganskoj hemiji i sl. Radila sam na matičnom fakultetu, Columbia Univerzitetu i Barnard Collegeu u New Yorku. Nakon završenog fakulteta aplicirala sam na nekoliko univerziteta za doktorat i svi su me primili jer sam imala najbolje ocjene. Izabrala sam Berkeley jer je on jedan od tri najbolja univerziteta u svijetu za Hemiju – govori Samra i dodaje kako je tokom studiranja imala priliku upoznati poznate profesore, naučnike, Nobelovce.

Iako je sada fokusirana na pripremu doktorata, koji će trajati u narednih pet, šest godina, Samra već polako razmišlja šta poslije.

– Volim istraživački rad i zbog toga bih željela ostati raditi u akademiji kao profesor ili u nekoj firmi. Nisam odlučila na koji bi to način bilo, ali želja mi je da se odužim i svojoj državi, da mladima u BiH prenesem ono što sam naučila u Americi, jer Hemija je cool, nauka je cool, a mnogi mladi to ne znaju, jer nisu dovoljno tome izloženi, nisu shvatili svoj potencijal. Zato bih voljela da se u našoj zemlji otvori institut koji bi mlade izložio naučnom radu, jer nauka je dugoročno ulaganje, nešto što će društvo pomjeriti naprijed. Voljela bih da se to i u BiH desi.

Učila roniti na Mljetu i Visu 

Većinu vremena u Americi provodi u učenju, ali Samra ima i svoje hobije. Voli roniti i plivati. Ljubav prema ronjenju javila se još dok je bila učenica u Sarajevu, pa je kao članica Ronilačkog kluba “Bosna” često putovala u Hrvatsku, gdje je na Visu i Mljetu učila tajne ronjenja.

– U Americi sam više plivala jer se u sklopu zgrade fakulteta nalazi bazen, tako da sam svaki slobodan trenutak koristila za rekreaciju. Volim i altrenativni rock i stand-up komediju, pa sam česta na takvim događanjima.

Na kraju razgovora Samra je mladima u BiH i njihovim roditeljima poručila da ne odustaju od svojih snova.

– Odlazak od kuće nije jednostavan. Svaki početak je težak, ali treba se usresrediti na ciljeve i graditi konekcije tamo gdje ste. Umjesto da razmišljate o tome šta ste ostavili, radite na tome šta ćete stvoriti sami. Mislim da je s vremenom, kroz takav stav i refleksiju, moguće napredovati i izgraditi nešto. Uvjerena sam da čovjek, kada izađe iz svoje zone sigurnosti, tada najviše napreduje. A to je najvažnije, napredovati svaki dan, to će možda nekima biti mali koraci, ali za nas pojedince oni su veliki – kazala nam je na kraju razgovora Samra Husremović, Bosanska koja, nesebičnim radom i zalaganjem, ide ka svom cilju.

Faktor.ba

(Visited 256 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments