Samopouzdanje može da se izgradi u 5 koraka

17 jan

Samopouzdanje se u psihologiji definiše kao slika koju pojedinac ima o sebi, a temelji se na izgledu, sposobnostima, znanju, veštinama i spoljašnjem izgledu. Negativna iskustva drastično mogu uticati na sliku koju imamo o sebi, a isto tako i ono što o sebi slušamo od drugih. Evo kako da popravite samopouzdanje u 5 koraka.

Društvo ima veoma veliku ulogu u građenju samopouzdanja. Smatramo li da se ne uklapamo u okvire koje društvo nameće, bilo da je reč o izgledu, karijeri, zacrtanom putu od diplome, preko braka i zasnivanja porodice do određene godine života, percepcija društva može srušiti naš pokušaj izgradnje samopouzdanja.

Početak nove godine je idealno vreme da poradite na svom samopouzdanju. A evo i kako da uradite to…

1. Razmislite u čemu vam nedostaje samopouzdanja

Kada osećate da vam nedostaje samopouzdanja, to ne mora biti nužno u svim područjima života. Na primer, možda želite da se bavite novim sportom, ali prva tri pokušaja “uverila” su vas da niste talentovani. Dok se bez problema snalazite u situacijama s novim ljudima, možda je baš sport ono u čemu se osećate vrlo nelagodno i nesposobno.

Ili ako ste odlični u svom poslu i svesni ste toga, ali vam kontakt s kolegama predstavlja noćnu moru i srce vam ubrzano lupa pri samoj pomisli na potrebu ostvarivanja kontakta s drugima, to je znak da vam na tom području nedostaje samopouzdanja.

2. Sastavite svoj rečnik samopouzdanja

Nakon što ste definisali svoje “slabe” tačke, okrenite se svemu onom dobrom što znate o sebi. Na list papira ili u mobilnu aplikaciju upišite sve ono što vam se sviđa na samom sebi. Razmislite o tome koje su vam komplimente udelili drugi toekom vašeg života, kao i o onome na šta ste sami zaista ponosni.

Taj će popis biti vaš saveznik kada vam se bude činilo da je sve krenulo nizbrdo ili kada  vam se pre nekog važnog sastanka bude činilo da nemate pojma o čemu biste razgovarali s određenom osobom ili kako biste izneli svoje ideje.

3. Proslavite male pobede

Jednom kada krenete na put gradnje samopouzdanja, srešćete se i s negativnim i pozitivnim situacijama, no važno je usredsrediti se na one pozitivne. Budite svesni stvari koje ste danas postigli, a da vam je do pre nekoliko dana ili nedelja bilo nezamislivo.

Bilo da ste nadređenima predložili novi autorski projekat, izdavačima poslali rukopis svoje knjige, izašli na kafu s koleginicom koju površno poznajete ili se ohrabrili da obučete haljinu koju ranije nikada ne biste, slavite te male pobede. Prepoznajte pozitivne pomake i neka vam oni budu vodič za dalje.

4. Pregledajte svoj orman s odećom

Iako odeća nikako ne čini čoveka, činjenica je da se bolje osećamo ako nosimo odeću koja nam odgovara, koja naglašava naše prednosti, a skriva “nedostatke”. Kada imamo odeću koja odgovara našim potrebama i kada se u njoj osećamo zaista snažno, to se preslikava i na našu sliku o sebi. Biće nam lakše da započnemo razgovor s nepoznatom osobom, zatražiti povišicu, zauzeti se za svoja prava i naprosto iskoračiti iz zone komfora.

To nipošto ne znači da treba da bacite svoju odeću i obnovite garderobu od glave do pete. Naprosto birajte one komade u kojima se osećate kao najbolja verzija sebe, a potom s vremenom ulažite u komade koji će vam trajati godinama.

5. Brinite o dotoku pozitivne energije

Dok smo u procesu gradnje samopouzdanja, te smo u njegovoj početnoj fazi još vrlo krhki, i najmanja nas sitnica može izbaciti s puta. U vreme društvenih mreža to je lakše nego ikada pre. Pratimo nameštene fotografije idealnih tela i savršenih života. I jedan pogled na to dok je naš život u rasulu može nas izbaciti iz takta. I zato učinite sebi uslugu i prestanite pratiti osobe koje vas živciraju i bacaju u depresivne misli.

Okružite se pozitivnim mislima, pozitivnim ljudima i pozitivnim informacijama s interneta. Usredsredite se samo na svoj put, a sve ostale nerealne situacije s društvenih mreža naprosto pokušajte zaboraviti.

 

Ddl.rs

 

(Visited 242 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Hocu.ba praksa