Samom sebi napravio protetičku ruku od Lego kocki

12 feb

David Agilar, koji je rođen bez desne podlaktice zbog rijetkog genetskog poremećaja, napravio je sebi robotsku protetičku ruku od Lego kockica.

Agilar (19), koji studira bioinženjering na Univerzitetu Internasional de Katalunja u Španiji, već koristi četvrti model živopisne protetičke podlaktice i njegov san je da dizajnira pristupačne robotske udove za one kojima su potrebni, prenio je Rojters.

Nekada njegove omiljene igračke, plastične kocke postale su materijal za prvu, veoma rudimentarnu vještačku ruku koju je Agilar uradio sa devet godina, a svaka nova verzija imala je veću pokretljivost nego prethodna.

“Kao dijete, bio sam veoma nervozan da budem pred drugom djecom zato što sam bio drugačiji, ali to me nije spriječilo da vjerujem u svoje snove”, rekao je Agilar, porijeklom iz Andore, mala kneževine između Španije i Francuske.

“Htio sam da vidim sebe u ogledalu kao što sam vidio druge sa dvije ruke”, rekao je Agilar, koji koristi vještačku ruku samo povremeno jer dobro funkcioniše i bez nje.

Sve verzije su izložene u njegovoj sobi u univerzitetskoj rezidenciji na periferiji Barselone.

Najnoviji modeli su označeni kao MK, a zatim brojem kao počast superheroju Ajron mijenu i njegovim MK oklopnim odijelima.

Nakon završetka fakulteta, on želi da kreira pristupačna protetička rješenja za ljude kojima su potrebna.

“Pokušao bih da im dam protetičko (pomagalo) čak i besplatno da se osjećaju kao normalna osoba, jer, to je normalno, zar ne”, rekao je Agilar.

 

Banjaluka.com

 

 

(Visited 63 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments