Samka Kovačević: “ODUSTALA SAM OD PRAVA I POSVETILA SE DIZAJNU TE OSNOVALA OBRT – DANAS VOLIM TO ŠTO RADIM”

25 apr

Od vlastitog rada se može živjeti  – Ako ste talentirani u nekoj oblasti nemojte čekati – Registrujte se, nemojte raditi na crno; to ostećuje našu domovinu  – Moji modeli krase dame koje imaju specifičan ukus – Jednostavno volim to što radim!

Sarajka, Samka Kovačević, studirala je na Pravnom fakultetu na UNSA i napustila fakultet jer je shvatila da joj se ne dopada biti pravnica. Mnogo je takvih, samo se mnogi ne usuđuju priznati to. Ništa nije neobično da sa devetnaest godina možda i niste dovoljno dobro odabrali zanimanje kojim biste se u budućnosti bavili,  a mnogi su rekli da nisu znali koje poslove mogu raditi po okončanju fakulteta koji su upisali. Zato, prije nego upišete fakultet i odaberete zanimanje, temeljito se informišite.

Nakon što je odustala od prava, Samka se posvetila dizajnu.

-„Uvijek sam voljela dizajnirati, to mi je bila skrivena strast. Kćerki sam dizajnirala odjeću, torbe i nas dvije smo to pokušavale sašiti s više ili manje uspjeha (kćerka je završila Umjetničku školu- tekstilni dizajn i sada je student)“ – pojasnila je Samka timski rad, a kada je 2010. godine dobila na poklon prvu mašinu za pletenje, sve je počelo ozbiljnije i profesionalnije. Godinu kasnije uslijedila je još profesionalnija mašina i svijet dizajna, šivenja i krojenja se otvorio u potpunosti.

-„Počela sam plesti kape i šalove jer je to bilo jednostavno.
Kape koje sam izrađivala su bile drugačije i sviđale su se mojim drugaricama. Učlanila sam se u klub žena MIBOSPO – mreža žena u biznisu (sad je ostala samo MKF), redovno posjećivala sastanke i bila vrlo aktivna…

Svoje prve radove sam izložila na jednom od druženja žena u MIBOSPO.
Godine 2013. Centar za promociju civilnog drustva (CPCD) je pokrenuo mentoRING program na koji sam se prijavila; imala sam sreću da za mentoricu dobijem sjajnu mladu ženu koja se zove Melisa Tolja Mešić. Svoje znanje je vrlo nesebično prenijela meni, pomogla mi u svim segmentima tako da se u drugoj polovini iste godine rodilo mentoRING čedo, Modni studio NIT koji je na početku djelovao kao concept store ali je  kasnije prerastao u  studio. Uz svesrdnu pomoć CPCDa i nesebično Melisino zalaganje projekat koji smo započele je bio jako uspješan (usuđujem se reći možda i najuspješniji u grupi mentoRinga u toj godini).

Dva puta sam aplicirala za sredstva u Federalnom ministrastvu za razvoj i poduzetništvo;  oni su svaki put imali sluha za moje projekte i donirali mi sredstva za kupovinu profesionalnih mašina za šivanje (endlericu i iberdek) tako da je profesionalnost modela podignuta na jedan viši nivo u samoj realizaciji, a samim tim je povećan kvalitet koji direktno utječe i na krajnju cijenu proizvoda. Radim u iznajmljenom prostoru na Dolac Malti i registrirana sam kao obrt.

Veliku zahvalnost dugujem i gđi. Jasmini Salkić koordinatorici u MIBOSPO , bila mi je velika podrška te gđi Brigiti Krunić predsjednici udruženja Paleta Ćulhan“ – ispričala je Samka koja kaže da svaki model ima svoju priču, temelj na kojem je nastao. Ponekad je to nešto što je kako kaže, sanjala, ponekad nešto što je vidjela na internetu, ponekad nešto iz mašte, ponekad striktna narudžba kupca…

Haljine, neobični prsluci, pelerine i mantili osnov su njene djelatnosti, a kako kaže, ponekad se tu nađu suknje i hlače. Ono što ona radi možete pronaći ovdje i ovdje.

-„Od usta do usta“ mi je do sada bila najbolja reklama. Također, reklamiram se preko Facebook stranice; imam registrovane dvije stranice Modni studio NIT i ENNIT kojima s vremena na vrijeme uplatim Facebook reklamiranje.Trudim se da svaki komad bude unikatan jer samo na taj način mogu u potpunosti ispričati njegovu priču. Moj posao je na neki način terapeutski jer me toliko zaokupira da dok radim, jednostavno ne mogu misliti ni na šta drugo. Kroz svoje modele ja pričam priče, pišem pjesme, a žene koje ih prepoznaju uvijek kupe model. One su – drugačije, te žene. Moji modeli krase dame koje imaju specifičan ukus!“ – istakla je Semka. Njen životni moto je: „Uvijek hoću i mogu bolje!“

-„Ako ste talentirani u nekoj oblasti nemojte čekati. Također, nemojte rasipati svoj talent na razne djelatnosti; pronađite se u jednoj oblasti i hrabro gazite. Istražujte, radite. Registrujte se, nemojte raditi na crno; to ostećuje našu domovinu. Sa ovom djelatnošću doprinosi su vrlo mali, informirajte se. Nemojte da vam vrijeme prolazi bez veze jer danas je samo sad, sutra će već biti jučer koje nikada nećete moći da vratite. Od vlastitog rada se može živjeti.  Otiđite dostojanstveno u penziju“ – poručila je Samka te nam otkrila planove za budućnost:

-„Moj petogodišnji plan podrazumijeva saradnju sa dijasporom koja živi u skandinavskim zemljama, sa posebnim osvrtom na Bosanke i Hercegovke čije je mjesto prebivališta u Švedskoj. Cilj mi je proširiti tržište na taj dio Europe.

Pokrenula sam saradnju sa umjetnicom Enisom Grozdanić aka Eni Grozd, Prijedorčankom koja duže od 20 godina živi i radi u Švedskoj. Ona je slobodni slikar, imala je nekoliko samostalnih izložbi u Švedskoj, Danskoj (ove godine u januaru je bila pozvana da izlaže u Milanu što je morala odbiti zbog trenutne zdravstvene situacije) te bila gost na nekoliko kolektivnih  izložbi i u BiH. Naša saradnja podrazumijeva reprodukciju njenih radova na mojim haljinama (uz naravno ispoštovana autorska prava) što je rezultiralo i zajedničkom Facebook stranicom ali i zajedničkim planovima za budućnost (modne revije, izložbe itd). Aktivnosti su već uveliko u toku.“

Zeda.ba

(Visited 407 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments