Safet Hadžimusić – magistar radiološke tehhnologije u svijetu fotografije

9 aug

Safet Hadžimusić (31) iz Sarajeva, magistar radiološke tehnologije, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, svestran, abciozan, samouvjeren i kako kaže, brižan, jedan je od onih čiji radni dan traje po 12/24 h ili 16/24h. U redovima koji slijede, nije priča o Safetovom poslu i karijeri u medicinskim ustanovama. On je neko ko nakon posla nastavlja posao ali ono na čemu mu možete pozavidjeti je- u tome uživa. On uživa u trenucima provedenim iza objektiva i to je jedan poseban svijet koji mu omogućava da zaleđuje momente i postane trajni čuvar uspomena.

Kada završi posao na Klinici, Safet odlazi u svoju oazu mira u kojoj zaustavlja trenutke, čuva osmijehe, bilježi sve značajne životne događaje –FOTOSTUDIO Kultura Ljepote
Otkrio nam je kako se našao iza objektiva i zašto se zaljubio u fotografisanje.
-„U porodici sam imao zaljubljenike u fotografiju te sam kao dječak često imao priliku da se koristim starim analognim aparatima koji su me oduvijek zanimali. Poslije, kada sam odrastao, radio sam par godina kao fotomodel, pa sam tada shvatio da me sve više zanima mjesto iza kamere, nego ispred. Ubrzo sam to mjesto i zamijenio“ – rekao je Safet koji osim stalnog posla na KCUS ima još jedan značajan angažman, a to je pozicija stručnog saradnika na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Ipak, ako nije na Klinici ili na Fakultetu, Safet je u Studiju. Ističe da fotograf bez vlastitog studija teško može napredovati.
„ Ako nisam u studiju, onda sam na terenu uz svoju kameru. Kada sam kući, radim obradu fotografija. Moj radni dan traje dugo“ –rekao je Safet koji se već deset godina aktivno bavi fotografijom.

Za sebe kaže da je perfekcionista te nam otkiva lijepu ali i onu manje sjajnu stranu medalje.
„Lijepa strana fotografisanja jeste da sve što fotografišem uljepšam i istaknem sve najljepše u tom JEDNOM trenutku. Ona manje lijepa strana je proces da bi se došlo do željenog rezultata. Vrlo sam ambiciozan i veliki sam perfecionista pa se time vodim i sve ide bez većih problema“ – rekao je Safet.
Iako ne voli isticati neku oblast fotografije koju preferira, najčešće radi modnu i komercijalnu fotografiju.

„Nisam se ograničio na neku vrstu fotografije posebno, sve mi je izazov u fotografiji. Najčešće ipak radim modnu, komercijalnu fotografiju. Tu sam nekako „svoj na svom“- istakao je Safet te napomenuo da se u našoj zemlji može kvalitetno živjeti baveći fotografijom, ali da je za to potrebno da dokažete kvalitet i dovoljno joj se posvetite te da držite postignuti nivo.

-„Ponosan sam na sve svoje fotografije. Svaka je posebna na svoj način i priča svoju priču!“ – rekao je Safet čije fotografije možete pogledati klikom na Safet Hadzimusic Photography →

 

(Visited 294 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments