Sa vladinim institucijama i biznis sektorom o zapošljivosti mladih

17 nov

Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica BiH u partnerstvu sa Američkom privrednom komorom i Omladinskom informativnom agencijom BiH (OIA) i njenim Munja Inkubatorom organiziralo je 16.11.2015. godine u Zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu prijem povodom promocije Kampanje za veću zapošljivost mladih u BiH. Na skupu je prezentovan novi Izvještaj o zapošljivosti mladih u BiH kojeg je provela Mreža mladih Jugoistočne Evrope (SEEYN). Također, predstavljana je i Kampanja koja je bazirana na novoj info platformi za osnaživanje mladih HOĆU.ba kroz koju će se moći promovirati sve važnije inicijative i primjeri dobre prakse, savjeti i priče namijenjeni mladima u BiH. MHR3Kampanja je motivirana činjenicom da je 63% mladih nezaposleno u BiH što nas svrstava na dno Evrope i kreira niz problema. Svaka treća nezaposlena osoba ima ispod 30 godina, a od onih koji i rade 50% mladih ne radi u struci za koju su se obrazovali. Pored toga, samo 25% mladih ima iskustva u neformalnom obrazovanju, 10% u volontiranju i 7% u radu omladinskih organizacija, a upravo su to aktivnosti koje mogu poboljšati sposobnosti i vještine za lakše nalaženje posla.

MHR2mSkup su otvorile Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH i Violeta Čibukčić, direktorica Američke privredne komore. Izvještaj o zapošljivosti mladih su predstavili: Mirela Rajković, koordinatorica SEEYN-a, Ramiz Murtić, program menadžer Munja Inkubatora, a o Kampanji je govorio Jan Zlatan Kulenović, direktor OIA BiH. Skupu je prisustvovalo tridesetak predstavnika državnih institucija i biznis sektora koji su govorili o načinima kako kroz partnerstva i njihov doprinos je moguće uticati na promjenu svijesti mladih da budu proaktivni, da iskoriste mogućnosti koje postoje i imaju svijest i jasnu sliku o kretanjima na tržištu rada.

U narednim sedmicama u okviru Kampanje OIA će organizirati slične dijaloge širom BiH za razne aktere, a Hoću.ba Tim edukatora mladih preko 200 radionica za svoje vršnjake. Više informacija o svakodnevnim mogućnostima i programima za osnaživanje mladih mogu se dobiti preko Hoću.ba platforme (www.hocu.ba, društvenih mreža i elektronskog magazina). Kampanja će trajati cijelu školsku/akademsku godinu i otvorena je za partnerstva sa svim drugim zainteresiranim stranama. Platforma Hoću.ba nastala je uz podršku Ambasade Švicarske u BiH i uz pokroviteljstvo Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica BiH.

Kontakt:
Munja Inkubator (OIA)
Tel: 033 23 77 64
E-mail: [email protected]
www.hocu.ba

(Visited 315 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments