RYCO: Šta se dešava sa uspostavom Regionalnog ureda za mlade?

4 maj

Hoću.ba redovno prati događanja oko formiranja prve regionalne inicijative za podršku mladih iza koje je stalo 6 država Balkana – tzv. RYCO ili buduća Regionalna kancelarija za saradnju mladih.

Kao što smo pisali RYCO je ozvaničen u Parizu u julu 2016. godine, sjedište je u Tirani, a u svakoj od preostalih zemalja imat će poseban ured, dakle i u Sarajevu, i u Beogradu, Skopju, Prištini i Podgorici.

Šta će RYCO da radi?

RYCO će biti fond koji će pružati finansijsku podršku za projekte saradnje mladih sa Balkana bilo da su omladinske organizacije, obrazovne institucije, ili oni koji rade sa mladima. Ovo je prvi puta da će vlade svih 6 zemalja udružiti finansijska sredstva za ovu namjenu.

Šta je do sada urađeno?

Nakon potpisivanja u Parizu, konferencije u Tirani u decembru 2016. godine (na kojoj je bila i Hoću.ba platforma), odabrani su i omladinski delegati koji su u Upravnom odboru RYCO-a.Predstavnica mladih je Danijela Topić iz Banja Luke koju je izabrala komisija u čijem sastavu su bili Vijeće mladih Federacije BiH i Omladinski savjet RS.ryco-photo-de-groupe-elysee

Također, raspisan je konkurs za Generalnog sekretara koji je prije mjesec dana i potvrđen, a to je Đuro Blanuša, bivši savjetnik za međunarodnu saradnju u Ministarstvu omladine i sporta Srbije.

U međuvremenu je raspisan konkurs i za Zamjenika Generalnog Sekretara i privodi se kraju selekcija čime će biti i završen proces kreiranja tima koji će voditi RYCO.

Šta su naredni koraci?

Prema informacijama iz Ministarstva civilnih poslova BiH koje predstavlja državu u Upravnom odobur RYCO-a uskoro će biti otvaranje lokalne kancelarije u Sarajevu i izbor predstavnika RYCO-a koji će administrirati aktivnosti za BiH. Tokom ljeta očekuje se konačno i prvi javni poziv za regionalne projekte mladih.

ryco 2

Info platforma Hoću.ba kroz saradnju sa Francuskom ambasadom prati proces kreiranja RYCO-a. Za više informacija o procesu nastanka RYCO-a, njegovom statutu, kao i samom konceptu šta će podržavati ovaj ured posjetite stranicu: www.roadtoryco.com.

ryco 2

(Visited 170 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments